Mamazjanija: Ana Štajdohar i Kalina Kovačević u najemotivnijoj ispovesti do sada

Da porođaj može biti ujedno predivno, neprocenjivo, ali i traumatično iskustvo, svedoče gošće nove Mamazjanije, kantautorka Ana Štajdohar, mama dečaka i devojčice i glumica Kalina Kovačević, koja je mama dve ćerke.

O danima u kojima su dobile najdragoceniji poklon na dar – svoju decu, ali i teška, mučna sećanja, zbog komplikacija na porođajima i neizvesnih nedelja koje su usledile, nerado se sećaju perioda kada su njihova deca došla na svet.

Ana i Kalina su po dva puta ulazile hrabro i borbeno u porođajne sale i oba puta iz njih izlazile sa knedlom u grlu. Njihova iskustva potvrđuju reči brojnih lekara, da je “svaki porođaj priča za sebe” i da se mnoge komplikacije u trudnoći ne mogu predvideti, uprkos modernoj tehnologiji, savremenim medicinskim aparatima i stručnim zdravstevnim radnicima.

Kako izgleda momenat u kojem tokom zdrave odmakle trudnoće, nešto odjednom krene naopako?

Šta je najvažnije tokom oporavka posle traumatičnog porođaja?

Zašto je izlazak iz porodilišta i povratak kući bez bebe u naručju, nešto što se nikad ne zaboravlja?

Kako se posle mukotrpnog iskustva na prvom porođaju odlučiti za drugo dete i odvažiti na novu trudnoću?

Koliko je tokom porođaja važna podrška i prisustvo bliske osobe?

Šta je to što “škripi” u srpskom zdravstvu, konkretno porodilištima, i zašto mama i beba nisu na prvom mestu?

Kalinine dve devojčice danas su zdrave i nasmejane, kao i njihova mama, kojoj je nakon prvog porođaja život bio ugrožen, ali nije dozvolila da njena mezimica raste sama i rodila joj je sestru, čije je prevremeno rođenje i oporavak bio komplikovan. Ipak, danas uživa sa svoja dva blaga, bez obzira na teške momente kroz koje su prošle.

Anini ćerka i sin, njena su najveća radost, ali se sa tugom u očima seća rođenja ćerkice, koja je na ovaj svet stigla pre vremena i koju je umesto u dečjoj sobi punoj igračaka, na početku njenog života posećivala u bolnici dok je ležala u inkubatoru. Na rođenju je i Anin sin prošao komplikacije, ali se na sreću sve dobro završilo.

Ove dve poznate mame i uspešne, snažne žene, prenele su svoja iskustva, način i metode borbe i suočavanja sa strahovima, svima koji prate Mamazjaniju, u nadi da će pomoći budućim mamama, a naročito onim koje su prošle kroz teške porođaje, da istraju i da se ne plaše, jer treba da znaju da se bore za ono najvažnije – svoju decu.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova Video i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.