Mamazjanija: Dušica i Marko su najveći stručnjaci za dojenje u Srbiji

Dojenje je najbolja hrana za bebe, slažu se gosti nove epizode Mamazjanije.

Sa Markom Obradovićem, pedijatrijskim tehničarom u porodilištu KBC “Dr Dragiša Mišović” i savetnikom za dojenje i negu beba, kao i Dušicom Kovačević, višom medicinskom sestrom, babicom i vlasnicom „Bebi patrole“ razgovarali smo na temu rane ishrane beba.

Naši gosti, stručnjaci za dojenje, negu i brigu o bebama, naglašavaju da za novorođenče ne postoji bolja, kvalitetnija, ni zdravija hrana od majčinog mleka, a da su granice za dojenje individualne. Beba može da sisa dok ne napuni mesec dana, a dojenje može da traje i do navršenih četiri, pet, pa i više godina deteta.

Zašto neke mame nemaju mleko i šta da rade u tom slučaju, kako da hrane svoju bebu?

Kakve posledice može da izazove “previše mleka”, ako mama ne vodi računa?

Zašto je dojenje važno?

Koga treba pitati za savet kada dođe do problema sa dojenjem?

Koliko je važna edukacija buduće mame o dojenju?

Zašto je važno da beba i mama budu zajedno u prvih sat vremena po bebinom rođenju?

Koje greške prave pojedini zaposleni u porodilištima u Srbiji, što za posledicu ima probleme sa dojenjem bebe?

Bogato iskustvo naših gostiju u radu sa porodiljama, pomoći će ne samo mamama koje su se nedavno porodile i sada doje svoje bebe, već i tatama i svima koji treba da budu podrška mami i bebi u najosetljivijem periodu u životu, bebinim prvim nedeljama po dolasku na svet, kada je njena ishrana apsolutni prioritet.

„Mamazjaniju“ ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutru, i to na YouTube kanalu Nova.rs i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs..

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.