Kad budući prvaci treba da krenu s pripremama za školu

priprema za prvi razred
Foto: Dimitar Gorgev / Alamy / Alamy / Profimedia

Do početka nove školske godine ima još dosta, ali bliži se vreme za pripremu mališana za polazak u prvi razred osnovne škole. Pedijatar Brana Racić za portal Nova.rs priča šta sve obuhvata taj veliki sistematski pregled, kao i da li se nešto u toj proceduri menja usled epidemije korone.

Za početak, doktorka Racić kaže da se još uvek ne zna da li će pripremni pregledi za upis u prvi razred početi kao i ranije, u februaru, ili će biti nekih pomeranja zbog korone.

„Nisu sve opštine podjednako naseljene i nemaju isti broj dece, a i u zavisnosti od samih domova zdravlja i broja kartona koje imaju, zavisi i kada se kreće sa pripremama. U velikom procentu to je do sada sve kretalo u februaru jer se uvek čekalo da prođe epidemija gripa, koja obično bude u januaru. Sada se nadamo da će se situacija s kovidom rešiti, pa da se verovatno krene sa tim pregledima isto u februaru.“

Pročitajte još:

Doktorka Racić objašnjava koji pregledi su za buduće prvačiće neophodni i kojim redom se rade. Ukratko, neophodno je da roditelji dete odvedu kod pet lekara, pa na kod pedijatra, a tu su i neophodne vakcine. Kad se sve obavi u domu zdravlja, obično za par dana, na kraju se ide kod školskog psihologa.

„Prvo treba da se obave pregledi kod oftalmologa, fizijatra, otorinolaringologa, logopeda ili defektologa, i stomatologa. Nakon pregleda kod tih lekara dete sa svim tim izveštajima vodite kod pedijatra. Kod njega se nosi i krvna slika sa leukocitranom formulom i nalaz urina – ako dete to nije radilo u prethodnih šest meseci“, kaže doktorka i napominje da pregledi kod lekara pre odlaska pedijatru ne moraju da budu navedenim redom, već kako bude išlo zakazivanje u domu zdravlja.

Ona navodi i da neke od tih službi rade subotom, dok neke odvoje radnim danima vreme samo za buduće prvake.

Osim pregleda kod lekara i pedijatra, budućem školarcu sleduje i vakcinacija.

„Prima se MMR vakcina, vakcina proitv difterije i tetanusa i vakcina protiv dečje paralize.“

Kada se sve ovo obavi, kaže doktorka, dobija se potvrda da je dete sposobno za školu. A kada roditelji odaberu školu, pozivaju se na psihološko testiranje, čiji termin zavisi od škole do škole.

Doktorka ističe da se i dalje ne zna kako će tačno cela procedura izgledati u vreme kovida, da li će eventualno u nekom trenutku biti potrebno PCR testiranje. Međutim zna se da je moguće odložiti vakcinaciju, a podneti zahtev za željenu školu ukoliko je dete, recimo, prehlađeno, pa ne može da primi predviđene vakcine onda kad je planirano.

„Ako se dete razboli ili ima neku hiruršku intervenciju, pa ne može da se vakciniše u datom trenutku, a roditeljii žure da zauzmu mesto u željenoj školi – može da se napiše da je vakcinacija u toku, da se odnese potvrda, pa da dete, kad ozdravi, vakcine i primi“, kaže doktorka Brana Racić.

Oni roditelji koji žele da sve ove pripreme obave u privatnim zdravstvenim centrima, to mogu da urade obično u jednom danu, otprlike za nekoliko sati. U tom slučaju, ako nemaju privatno zdravstveno osiguranje, treba da izdvoje određenu svotu. Postoji mogućnost da će se cenovnici menjati od početka februara kad će priprema za prvačiće verovatno i krenuti, a okvirne cene za sada su – pet pregleda kod lekara uz odlazak pedijatru košta oko 9.000 dinara, sa krvnom slikom ovaj paket staje oko 10.000, a uz neophodne vakcine cena je 17.000.

*

BONUS  VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram