Iz prve ruke: Kako je biti dete alkoholičara

Foto:Facebook/Casey Scott

Kako alkoholizam izgleda iz vizure deteta otkrila je jedna 16-godišnjakinja u svom eseju koji je napisala na času engleskog jezika, a koji je postao viralan na Fejsbuku.

Prizli Skot ima 16 godina i iz svog ugla je otkrila kako izgleda život dece alkoholičara.

Prizli je godinama bila kao roditelj mlađem bratu i sestri dok se njihov tata Kejsi opijao. Ona se u eseju setila raznih mučnih situacija kao što je sakrivanje praznih limenki u kontejner, što je radila i njena majka pre nego što se razvela

Prizlin tata je od alkohola često bio u nesvesti, a ona bi u tim situacijama bratu i sestri govorila da je umoran.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casey Scott (@caseyscotttv)

„Sve vreme sam bila anksiozna jer nisam htela da moji brat i sestra vide tu njegovu stranu. Osećala sam se kao da moram da budem odrasla kad smo bili s njim, kao da je moj posao da ih zaštitim“, rekla je Prizli za Today Health.

Na času engleskog ona je napisala esej u kom se prisetila i da ih je tata vodio na zabave, a da ih je zatim majka vozila kući jer on pijan nije bio u stanju.

„Znala sam na koji način previše alkohola može da utiče na njega. Znala sam da će moj tata biti jedna osoba kad se pojavimo na zabavi, a potpuno druga kad budemo odlazili kući“, piše devojčica.

Kejsi je sada više od dve godine trezan, ali kad je prvi put pročitao ćerkinu ispovest – potpuno se slomio i shvatio je da treba da je pročitaju i drugi ljudi. U videu koji je podelio na Fejsbuku ga je pročitao, a taj video je pregledan više od 3,1 milion puta. Kejsi kaže da su mu se mnogi roditelji posle toga javljali i zahvaljivali se jer su shvatili kako zavisnost od alkohola utiče na njihovu decu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casey Scott (@caseyscotttv)

On je počeo da pije u 14. a 2018. godine je pijan izgubio kontrolu nad automobilom i zakucao se u vozilo u kom je bilo dvoje male dece.

„Bogu hvala, niko nije umro, ali se moj život zauvek promenio“, rekao je.

Dan nakon te nesreće se u program za odvikavanje, a Prizli je još tada znala da ljudi ogovaraju njenog tatu. On je tada bio voditelj za NBC-jev KSL TV u Juti i jako brzo je dospeo na naslovne strane.

„Nije mi bilo neprijatno. Iskreno, laknulo mi je. Kada je otišao na rehabilitaciju, osećala sam se kao da mi je s ramena pao kamen. Sve što sam ikad želela bilo je da prestane da pije, a on to nije mogao da uradi sam“, rekla je Prizli i otkrila da im je ranije odnos bio užasan.

„Pre sam se plašila da provodom vreme s njim, a sada sam uzbuđena zbog toga. Svog tatu sada smatram svojim najboljim prijateljem“, zaključila je 16-godišnjakinja.

*

Bonus video

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram