Ima li nuspojava: Prava doza folne kiseline u trudnoći

folna kiselina
Foto: FAYE NORMAN / Sciencephoto / Profimedia

Folna kiselina bi trebalo da se uzima pre trudnoće, ali i svaki dan u trudnoći. Preporučene doze su 400 mikrograma dnevno, a glavna uloga joj je osiguravanje pravilnog rasta i razvoja deteta, posebno njegovog mozga i kičmene moždine. Može se kupiti u svim apotekama, a doze se ne smeju prekoračiti.

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je zapravo sintetisani oblik vitamina B9, a on se naziva folat. Folati su važni jer proizvode crvena krvna zrnca i pomažu neuralnoj cevi fetusa da se vremenom razvije u mozak i kičmenu moždinu. Neuralna cev je jedna od prvih stvari koja se razvija kod fetusa između četvrtog i šestog meseca trudnoće. Kod poremećaja u razvoju neuralne cevi može doći do mnogih problema kod bebe kao što su gubitak kontrole nad bešikom ili paraliza nogu. Takođe, može doći i do nemogućnosti razvoja mozga, što može značiti i smrt bebe.

Koliko folne kiseline je dovoljno?

Sama doza se određuje u dogovoru s ginekologom. Neke prosečne vrednosti su oko 400 mikrograma dnevno u prvim mesecima trudnoće, od četvrtog do devetog meseca trudnoće 600 mikrograma i za vreme dojenja 500 mikrograma. Može se uzimati na prazan želudac ili uz obrok, zavisno od uputstva.

Važno je folnu kiselinu početi uzimati odmah na početku trudnoće, odnosno u prve tri do četiri sedmice, jer se tada razvijaju detetov mozak i kičmena moždina. Neki lekari će savetovati uzimanje folne kiseline i mesec dana pre samog začeća.

Zašto je dobra folna kiselina?

Folna kiselina, baš kao i drugi vitamini koji se uzimaju u trudnoći, omogućava pravilan razvoj deteta. U slučaju da se ne uzima, može doći do problema s neuralnom cevi, do nepotpunog razvoja kičmene moždine i nepotpunog razvoja glavnih delova mozga, a to onda vodi i do određenih defekata, čak i smrti. Osim toga, folna kiselina služi i za sprečavanje:

prevremenog porođaja

premale težine novorođenčeta

spontanog pobačaja

komplikacija u trudnoći

srčanog ili moždanog udara trudnice

Osim toga, folna kiselina ima ulogu u rastu majčinog tkiva za vreme trudnoće i smanjuje umor i iscrpljenost.

U kojoj se sve hrani može pronaći folna kiselina?

Folna kiselina se nalazi u celovitim žitaricama i tamnozelenom povrću kao što su: spanać, sočivo, brokoli, avokado, a ima je i u orašastim plodovima, agrumima, pirinču i mahunarkama. Ipak, količina folne kiseline koja se dobija iz hrane nije dovoljna u trudnoći, pogotovo zbog mučnina i povraćanja koji su prisutni kod nekih trudnica i zato je potrebno uzimati suplemente.

Ima li uzimanje folne kiseline nuspojave?

Ako se uzima u preporučenim dozama, folna kiselina nema nuspojava. Ipak, neke trudnice mogu primetiti blagu mučninu, čudan ukus u ustima, gubitak apetita, probleme sa spavanjem. U retkim slučajevima se može pojaviti alergijska reakcija na folnu kiselinu koja se može primetiti po osipu na koži, svrabu i crvenilu.

Zaključak

Folna kiselina u trudnoći ima važnu ulogu za majku, ali i za bebu. Omogućava normalan razvoj mozga i kičmene moždine bebe, a i smanjuje umor i iscrpljenost majke. Iako se određene količine folne kiseline mogu dobiti i iz hrane, važno je uzimati je u obliku suplemenata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI