Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

banane
Foto: ANTONIA REEVE / Sciencephoto / Profimedia

U poređenju s drugim voćem, banane su prilično bogate šećerom. Recimo, šolja jabuka sadrži oko 60 kalorija, ali s druge strane, šolja banana sadrži više od 130 kalorija. Ali nije sve u tome.

Svi znamo da je ishrana s visokim udelom kalorija loša, posebno za one koji žele da smršaju. Glavni razlog je to što će se te kalorije koje se ne sagore skladištiti u telu u obliku masnoća.

Ipak, banana nije bogata samo šećerom. Naime, ovo voće sadrži i velike količine kalijuma, magnezijuma, mangana, vitamina C i drugih vitamina koji su izuzetno korisni za naše telo. Osim toga, banane su bogate i vlaknima koja su ključna ako želite da smršate, prenosi N1.hr.

Kada pojedete bananu, zbog visokog udela vlakana, brzo ćete se zasititi i sprečićete prejedanje. Zbog toga i ne možete pojesti puno banana odjednom, pa nećete uneti previše kalorija u jednom trenutku.

Zašto je dobro jesti banane?

Deo stručnjaka preporučuje da jedete banane i ističu da je bolje jesti bananu nego da se opredelite za neke nezdrave užine, poput krofni koje će zasigurno dovesti do debljanja.

Nekoliko je dodatnih razloga zašto bi redovno trebalo jesti banane.

Banane su bogate kalijumom, mineralom koji snižava krvni pritisak tako što eliminiše višak natrijuma iz tela.

Osobama koje muči nesanica preporučuje se da pojedu bananu pre spavanja, piše Healthy builderz. Redovna konzumacija banana pomoći će i kod zatvora zbog visokog udela vlakna. Banane se preporučuju i osobama koje imaju proliv upravo zbog vlakana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA