Metod američkog pedijatra za smirivanje grčeva beba

Beba
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Sve bebe plaču i to je dobro - kako bismo uostalom znali da su gladni, uplašeni, da im je hladno ili da ih nešto boli? Ali ima načina da ti grčevi kod odojčadi ipak budu jednostavniji - i za roditelje i za bebe.

Grčevi kod odojčadi znaju biti i te kako naporni: bebu je skoro nemoguće smiriti, šta god roditelji učinili. A pokušavaju zaista svašta – od nošenja, pevušenja, ljuljuškanja… Metoda američkog pedijatra Harvija Nila Karpa navodno pomaže roditeljima da umire dete – brzo i jednostavno, koristeći pet koraka i načina smirivanja. Nekad će vam trebati jedan, nekad dva, nekad svih pet,  piše Čuvarkuća.

Grčevi su naporni i za roditelje i za bebe

Znate da je reč o grčevima kada se beba uznemiri negde oko zalaska sunca i ne možete da je smirite satima. To je naporno za sve ukućane. Umor koji neprekidno plakanje izaziva stvara ogroman stres u porodicama – umor, neispavanost… treba li nabrajati kako su sve loši za nas?

Većina lekara kolike definiše kao neprekidno plakanje duže od tri sata dnevno. Ali većina lekara zapravo nema odgovor na uzrok plača. Dr Karp pripoveda sličnu priču: kolike se jednostavno događaju – ili je tako barem verovao do 1981. kada je upoznao pleme iz pustinje Kalahari i otkrio da majke u tom plemenu najčešće mogu smiriti bebe za manje od minut.

Kako i zašto to njima uspeva?

Evo što je dr Karp zaključio.

Bebama trebaju osećaji koje poznaju iz materice – blag dodir, nežno ljuljuškanje, priljubljeno nošenje…

Ritam koji su doživele unutar materice pokreće refleks koji ih umiruje. Taj je refleks bukvalno okidač za prestanak plakanja i početak sna.

Ušuškavanje imitira stisnutost koju bebe osećaju u materici. Time se podstiče san i smanjuju se nagli pokreti kod odojčadi. U stvari, bebe treba čvrsto omotati (ne prečvrsto!) tako da su im ruke uz telo. Nešto slično postižu jastuci za bebe u kojima su one relativno čvrsto stisnute, odnosno ruke su im uz telo, ali su im bokovi opušteni i slobodni. To se čini pomoću ćebenceta za bebe. Važno je da se ova tehnika koristi kada bebe treba umiriti – nikako ne ceo dan.

Još jedna jednostavna tehnika: okrenite bebu na bok, na stomak ili je naslonite na svoje rame. Umiriće se u trenutku.

Suprotno mitovima, bebama ne treba tišina da bi zaspale. Setite se: boravile su u materici gde su neprekidno, tokom 9 meseci, osluškivale šuštanje krvotoka. Nauka kaže da buka unutar materice zna premašiti 70 decibela! Posegnite stoga za belim šumom – zvuk mašine za veš, usisavača, kiše… bilo šta sa ravnomernim ritmom brzo će uspavati bebu.

Život u materici zna biti jako nemiran. Nežno ljuljuškanje sjajno je kada treba smirenu bebu zadržati mirnom, ali kada ih treba smiriti, dobro je koristiti brze, ali kratke pokrete. Dovoljno je pokrenuti ruku centimetar-dva gore-dole. Imajte na umu: nikada nemojte tresti ili drmati bebu! Njihanje mora biti nežno, kontrolisano i odmereno. Ako ste umorni, zamolite nekog člana porodice da vam pomogne.

Bebe smiruje sisanje, a hoćete li koristiti i dudu varalicu ili ne, izbor je potpuno vaš. Možete i bez nje, ali to će zahtevati malo više strpljenja i smirenosti (i vremena za dojenje).

***

Bonus video: Dan majke trojki

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram