Saveti i vežbe za bolju koncentraciju dece pre početka škole

Škola
Foto: Artem Zhitenev / Sputnik / Profimedia

Normalno je da deca i školarci svih uzrasta ponekad imaju problem sa koncentracijom i pažnjom. To se može iskazati kroz probleme sa praćenjem nastave ili poteškoće sa domaćim zadacima, a slab fokus značajno može uticati na život deteta. Srećom, postoje načini da pomognete svojim mališanima.

Jedan po jedan zadatak

Mnogim školarcima multitasking nije prijatelj. Skakanje između zadataka može dovesti do lakšeg gubljenja fokusa. Naučite svoje dete da se posveti jednom zadatku u datom momentu, umesto da radi na više stvari odjednom. Ovo će pomoći da se dete fokusira na ono što je pred njim, umesto da pokušava da razmišlja o previše različitih stvari odjednom.

Razložite zadatak

Razlaganjem jednog velikog zadatka na manje, detetu ćete poboljšati fokus, čineći stvari lakšim za rešavanje. Veliki zadaci za koje je neophodno mnogo vremena su recept za dosadu i rasejanost. Raščlanjivanjem stvari, vaše dete ima jasnu ideju o tome šta treba učiniti i oseća uspeha kada se to završi. To dostignuće može biti veliki stimulans i motivacija!

Napravite listu ciljeva

Lista jednostavnih ciljeva će biti jasan putokaz vašem detetu. Nakon svakog štikliranog zadatka, mališani će se osećati motivisano i ponosno.

Organizujte prostor

Neorganizovan prostor može biti glavni uzrok nefokusiranosti vašeg deteta. Uverite se da dete ima namenski prostor za učenje, poput radnog stola. Ovaj prostor treba da bude čist i da sadrži samo stvari koje su potrebne za tu sesiju učenja.

Proverite sveske i beleške

Uverite se da mu je materijal za učenje jasan i koristan. Možete uložiti malo vremena i napraviti kartice za učenje, markerima obeležiti važna mesta ili napraviti fascikle za sortiranje. Pored toga, proverite i detetove školske beleške, jer nepotpune i neuredne sveske su kobne za učenje.

Naučite dete da se nosi sa odvlačenjem pažnje

Nećete uvek moći potpuno ukloniti smetnje – zato umesto toga naučite svoje dete kako da se nosi sa njima. Pomozite mu da razmisli o načinima da se ponovo usredsredi na zadatak koji mu je na raspolaganju kada mu odvrati pažnju.

Takođe ga ohrabrite da nakon nekog vremena napravi pauzu od učenja, prošeta se, pojede nešto i time odmori misli od predmeta na neko vreme.

Uvedite rutinu za učenje i domaće zadatke

Mnoga deca najbolje rade kada imaju određenu rutinu koje se mogu pridržavati. Pomozite svom detetu da napravi dnevni raspored koji uključuje vrijeme za domaće zadatke, pauze za učenje i bilo koje druge aktivnosti. Pridržavanje ovog rasporeda pomoći će vašem detetu da uđe u rutinu u kojoj je spremno da sedne i usredsredi se na školske zadatke.

Osim toga, planirajte i periode predviđene za pauze i odmor. Učenje bez prestanka je siguran put za lakši gubitak fokusa.

Pridržavajte se rutina za spavanje i ustajanje

Dobro odmoran um je fokusiran um. Pomozite svom detetu da napravi sopstvenu rutinu spavanja i nje se pridržava. Dobar san će pomoći detetu da apsorbuje sve što se dogodilo tog dana i napuni baterije za sutra.

Pružite detetu savete o fokusu za vreme nastave

Kada je školarac na času, savetujte ga da sedne u prve redove i maksimalno se udalji od svega što mu potencijalno pomera fokus. Razgovarajte sa učiteljem o tome šta vašem detetu najviše odvlači pažnju, a onda napravite strategiju za zaobilaženje te distrakcija. Uz to, važno je da njegovo radno okruženje u školi bude podjednako uredno i organizovano – poput onog kod kuće.

Igrom do fokusa

Evo nekoliko zabavnih igara uz koje će vaše dete vežbati fokus.

Brojanje– zadajte detetu neki veći broj, na primer 147 i tražite mu da odbroji 20 brojeva unazad.

Igre memorije – otvaranje i zatvaranje različitih sličica je sjajan način da se dete fokusira pamteći koja sličica se gde nalazi.

Bojenje – nacrtajte nekoliko malih krugova na papiru i dajte detetu da ih oboji, trudeći se da ne prelazi linije. Svakog dana crtajte veće krugove, a dete će se vremenom navikavati da ostane fokusirano sve duže i duže.

Nastavljanje rečenice – ovo je sjajna igra koju možete igrati sa više dece. Vi počnete rečenicu, izgovarajući samo prvih par reči, a onda svaki član dodaje novu reč, ponavljajući prehodne.

„Pronađi razliku“ igre – možete ih štampati i vremenom povećavati kompleksnost slika.

***
Bonus video: Kako do pozitivnih misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram