Zašto trudnice imaju problema s pamćenjem

Foto;Shutterstock

Trudnice zaista imaju problema sa pamćenjem, i to je razlog zašto često gube stvari, potvrdili su naučnici.

Svaka žena koja je bila trudna suočila se sa lošom memorijom i gubljenjem stvari, a naučnici kažu da je to sasvim normalna pojava u kasnijem stadijumu trudnoće.

To je potvrdilo i poslednje istraživanje koje je otkrilo da žene u poslednjih šest meseci trudnoće i u prva tri meseca nakon porođaja imaju problema sa prostornim pamćenjem, odnosno često ne mogu da se sete gde su ostavile određene stvari.

Poteškoće nastaju, kažu naučnici, zbog hormona koji utiču na mozak.

„Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tokom trudnoće utiču na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija“, objasnila je Dajan Ferar sa Univerziteta Bredford iz Velike Britanije prenosi NBC News.

Pročitajte još:

Hormoni najviše utiču na deo mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisete gde su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo da idu da bi došli do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri meseca nakon porođaja.

Henri i Piter Rendel, istraživači pamćenja na Australijskom katoličkom univerzitetu u Melburnu, došli su do svog zaključka nakon ispitivanja memorijskih performansi 412 trudnica, 272 majke i 386 žena koje nisu trudne, piše The Guardian.

Trudnice su imale naviše probleme u zadacima pamćenja, rekli su autori u izveštaju objavljenom u „Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology“.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram