Molim trudnice da ne gledaju Netfliksov “Pieces of a Woman”

Pieces of a Woman
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Prvih deset minuta filma "Pieces of a Woman" raznesu svaku gangliju koja je preživela strah, tugu, haos u kom živimo već neko vreme.

Kažu da se posle velikih svetskih kriza uvek rađa najviše dece. Bebe ulivaju optimizam, u nas vraćaju nežnost čak i ako su tuđe. Bebe imaju miris koji uliva nadu, smiruje. Netflix je ovih dana, usred pandemije pustio film koji prikazuje težak porođaj, smrt tek rođenog deteta i dokumentuje agoniju kroz koju nakon toga prolazi mlada mama. Posle prvih deset minuta u koje je stao mučan porođaj, a onda i smrt, ja, koja sam se porodila odavno, gasim kompjuter i osećam da mi fizički nije dobro. Jasno mi je da su namerno sve snimili baš tako i da uvodna scena ne bi bila toliko strašna bez britanske glumice Vanese Kirbi.

PIECES OF A WOMAN
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad na kraju porođaja stigne hitna pomoć – već je kasno. Satima mi je pred očima beba koja plače u naručju, praćakanje nogica, osmeh pomešan sa suzama na licu glavne junakinje Marte, njena sreća koju nikad nijedne reči nisu uspele da opišu, i onda odjednom…

Pročitajte još:

Razumem svaki Martin pokret u dva sata i šest minuta koliko se raspada u „Pieces of a Woman“. Kako se skupiti, nastaviti, kako živeti kao da se ništa nije desilo? Ej bre, to je samo film….Pa i nije. Baš zato me i čudi što su to pustili baš sad kad smo svi na ivici nerava. Posebno mi je frka za trudnice koje poznajem, da ne kliknu slučajno kad im iskoči Netfliks preporuka. Nemojte! Molim vas ne gledajte ovaj film dok ste trudne ili planirate da zatrudnite. Ne treba vam. Gledajte komedije. Smejte se. Strah ne prija ni vama ni bebi. Ovaj film je dobar ali kad jednog dana budete u posebnom stanju ludila, ko ja ovih dana, a dete vam veliko.

Film predstavlja intimnu ispovest režisera Kornela Mundruka i scenaristkinje Kate Veber. Njih dvoje su takođe izgubili dete. U sve to ubacili su i delove priče koja se 2010. desila u Mađarskoj, kad je babica optužena za smrt beba koje je donosila na svet u kućnim uslovima. Dakle „Pieces of a Woman“ je hibrid i to je ujedno i najveći problem filma.

Bilo bi mnogo bolje da su autori odlučili da ispričaju jednu ili drugu priču – dramatizujući svoje iskustvo gubitka ili istražujući slučaj najintimnijih muka bračnog para u pravosudnom sistemu.

U svakom slučaju, preskočite ako ste trudni. Ovo se odnosi na buduće mame i na tate. Nađite drugu zanimaciju, vaše telo i glava će vam biti zahvalni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram