Istraživanje: Zašto psi zapravo jedu travu

Zašto psi jedu travu
Zašto psi jedu travu; Foto: - / Ardea / Profimedia

Psi zaista nekad jedu travu, a uvreženo je mišljenje da to rade kada im je loše, pa tako žele da se nateraju na povraćanje kako bi se olakšali. Ipak, čini se, nije tako.

Jedno novije istraživanje pokazalo je da je 79 odsto pasa nekada u svome životu jelo travu. Iako je to prilično visok postotak, samo devet odsto pasa od toga je pre jedenja trave bilo loše, a samo 22% njih je nakon toga povraćalo. Svi ostali jeli su travu i nastavili dalje sa svojim danom, zdravi i srećni. To sugeriše da travu jedu iz drugih razloga.

Ponekad je najjednostavniji odgovor i najtačniji. Možda nikada nećemo u potpunosti razumeti ovo pseće ponašanje, ali trenutno najpopularniji odgovor među istraživačima je da psi travu jedu jer jednostavno uživaju u tome i sviđa im se ukus.

#related-news_1

Vlasnici pasa takođe su primetili i da psi najviše trave jedu u proleće, pa je moguće da im se posebno sviđa ukus mlade trave. Iako mnogi misle da su psi, kao i mačke, mesojedi, oni su zapravo svaštojedi i svoje dnevne potrebe za nutrijentima delom ispunjavaju i jedenjem biljaka.

Istraživanja su pokazala i da su biljke i bobice deo prehrane i kod vukova, a trava je uz to i izvrstan izvor vlakana, što lako može nedostajati u psećoj prehrani.

Stoga, jedenje trave može pomoći psećoj probavi, a nadomešta i ključan deo zdrave pseće prehrane, piše IFL Science.

***
Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram