Kako treba da se hraniš ako želiš da zatrudniš

ishrana pre trudnoće

Često slušamo o ishrani tokom trudnoće, ali vrlo je važno kako se hranite i ako tek planirate bebu. Nutricionista Jasna Vujičić ima prave savete.

Pre svega, buduće mame bi trebalo da ostave cigarete, alkohol, veštačke zaslađivače i gazirane napitke, a da u rutinu uvrste vežbanje.

„Ne treba da se izgladnjuju, već da imaju barem četiri obroka na dan – tri glavna i jednu užinu.  Odnos težine i visine pre trudnoće može da bitno utiče na dane posle začeća i vaše zdravstveno stanje. Takođe, vaša kilaža pre trudnoće uticaće na bebinu težinu na rođenju“, priča Jasna Vujičić.

Studije su pokazale da pothranjene žene češće rađaju sitniju decu iako se one tokom trudnoće ugoje kao i druge žene. S druge strane, gojazne žene su pod većim rizikom da tokom trudnoće dobiju dijabetes ili visok krvni pritisak. Zato kad počnete da razmišljate o bebi, treba da počnete da razmišlajte i o pravilnoj ishrani.

Prave namirnice

Nutricionista Jasna Vujičić izdvaja grupe namirnica koje su vrlo važne za buduće mame.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Holistic Health Derbyshire (@holistic_health_derbyshire) on


„U ishranu treba uvrstiti žitarice od celog zrna. I dosta povrća. Gledajte da bude sveže i neprskano. Sa voćem treba biti umeren. Ne treba jesti na primer kilogram voća dnevno. Najbolje je jesti voće sa malo šećera, borovnice, maline, kupine, jabuke… Za užinu dva puta nedeljno možete naparaviti smuti od voća i povrća“, savetuje naša sagovrnica.

Kaže kako su i mlečni proizvodi dobrodošli – kiselo mleko, grčki jogurt, mladi sir.

„Od mesa su preporučljivi piletina i ćuretina, junetina i masnija riba kao što je losos, skuša jer je bogata omega tri masnim kiselinama. One su veoma važne u trudnoći, naročito za moždani i neurološki razvoj fetusa“, priča nutricionista Jasna Vujičić.

Folna kiselina

Svakoj ženi u reproduktivnim godinama dnevno treba oko 0,4 g folne kiseline, tj. vitamina B9.

Pročitajte još:

„Folna kiselina smanjuje rizik od mnogih bolesti kod beba, i onih vrlo ozbiljnih kao što su paraliza i mentalna zaostalost. Folna kiselina je najdragocenija u prvih 28 dana od začeća, a problem je što mnoge žene u tim prvim danima i ne znaju da su trudne. Zato je vrlo važno uzimati folnu kiselnu i pre i posle začeća. Ima je u tamno zelenom povrću, špargli, brokoliju, citrusnom voću, pasulju, grašku, sočivu, prokelju, semenkama i orasima, karfiolu. Ipak, od suplemenata ništa ne uzimajte na svoju ruku“, savetuje Vujičić.

Gvožđe

Mnoge žene imaju male zalihe gvožđa zbog menstruacija, ali i zbog ishrane koje nije bogata ovim mineralom. Punjenje depoa gvožđa pomoći će budućim mamama jer će tako obezbediti ono što će tokom trudnoće biti potrebno bebi.

„Dobar izvor gvožđa su govedina, pasulj, sočivo i druge mahunarke. Spanać i dugo lisnato povrće sadrži dosta gvožđa, kao i semenke, žitarice (spelta i ovas), suvo voće, orašati plodovi, cvekla.“

Kalcijum

Vrlo važan deo prirpeme za trudnoću je i unos dovoljno kalcijuma. Baš od toga zavisi da li će nam kosti biti jake i kad zatrudnimo ili možemo imati problema jer će se tada naši depoi ovog minerala značajno smanjiti – beba uzima ono što joj treba.

„Kad buduća mama nema dovoljno kalcijuma u depoima, beba ga uzima iz kostiju, što kasnije može da izazove osteoporozu. Preporučena doza kalcijuma za žene je 1 g, što je oko tri šolje nekog mlečnog proizvoda na dan“, zaključuje nutricionista Jasna Vujičić i ističe da se, pre nego što odlučite da bilo šta menjate u svojoj ishrani, posavetujete sa stručnjakom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram