Koronavirus i trudnoća: Odgovori na najvažnija pitanja

Foto: Anna Kolesnikova / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li trudnice lakše dobijaju Kovid-19 od ostalih ljudi? Da li se virus prenosi sa majke na plod? Da li zaraza koronavirusom povećava šansu od komplikacija? To su samo neka od pitanja koja zanimaju trudnice i žene koje žele da ostanu u durgom stanju - a na koja, nažalost, ni nauka još uvek nije uspela da da proverene odgovore.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Aleksandar Ljubić uzburkao je javnost izjavom da žene ne bi rebalo da ostaju u drugom stanju u toku trajanja pandemije koronavirusom.

„Namamo puno informacija o tome šta radi koronavirus fetusu u majčinom stomaku. Do 26. marta se mislilo da majka ne može da inficira bebu u svom stomaku, a onda se u Kini rodila beba koja je imala virus jer joj je majka prenela i niko ne zna kako se to desilo“, upozorio je dr Ljubić u emisiji na TV Prva, i dodao da je savet da svi oni koji žele da prošire porodicu to ne rade sada, jer ne znamo šta će se dogoditi sa tim embrionom tokom trudnoće.

Ovo je samo dodatno podstaklo brojna pitanja budućih mama, a mi vam donosimo odgovore koje daje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kao jedna od najviših instanci kada je koronavirus u pitanju, kao i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Koliki je rizik za trudnice da će dobiti Kovid-19?

Ne znamo da li je za trudnice veći rizik da će se razboleti od Kovida-19 u odnosu na ostatak populacije, niti da li imaju veće šanse da razviju ozbiljniju bolest. Trudnice prolaze kroz promene u organizmu koje mogu da ih učine podložnijim nekim infekcijama. Kada je reč o virusima iz iste porodice kao i Kovid-19, kao i o drugim respiratornim infekcijama, poput influence, trudnnice jesu bile pod većim rizikom da razviju ozbiljniju kliničku sliku. Uvek je važno da se trudnice zaštite od bolesti, navodi CDC.

Može li koronavirus da izazove komplikacije u trudnoći? 

U ovom trenutku ne znamo da li bi Kovid-19 mogao da dovede do problema tokom trudnoće, niti da li će imati uticaja na bebu nakon rođenja, kažu iz CDC.

Može li Kovid-19 da se prenese sa trudnice na fetus ili bebu? 

Pročitaj još:

I dalje ne znamo da li trudnica može da prenese Kovid-19 na fetus ili bebu tokom trudnoće ili porođaja. Nijedna beba koju je rodila majka pozitivna na virus, nije za sada testirana pozitivno. U ovim slučajevima, kojih i dalje ima jako malo, virus nije pronađen ni u amniotskoj tečnosti niti u majčinom mleku, navode iz CDC.

Isti odgovor daju i iz Svetske zdravstvene organizacije.

Slučaj na koji se dr Ljubić pozvao, iz 26. marta, desio se u Vuhanu, gde se pojavio slučaj koji ukazuje na to da je majka možda prenela virus detetu u materici, ali da bi se to potvrdilo potrebno je još istraživanja i ne uzima se kao dokaz da majka može da prenese virus fetusu u stomaku.

Ako trudnica ima Kovid-19, hoće li to naškoditi bebi? 

Ne zna se još uvek da li je dete trudnice koja ima Kovid-19 pod većim rizikom. Prijavljen je mali broj problema tokom trudnoće i porođaja (poput prevremenog rođenja) kod trudnica koje su testirane pozitivno tokom trudnoće, ali ne može se znati da li je to u bilo kakvoj vezi sa virusom, navode iz CDC.

Da li je neophodno da se trudnica koja je pozitivna na koronavirus porodi carskim rezom? 

Ne, kažu iz SZO. Carski rez se savetuje samo kada je to zdravstveno opravdano. Metod porođaja treba da bude u skladu sa ženinom odlukom i akušerskim indikacijama.

Može li žena sa koronavirusom da doji dete? 

Žene koje su pozitivne na virus mogu da doje, ukoliko to žele. Neophodno je da praktikuju respiratornu higijenu i da nose masku, ukoliko je to moguće. Obavezno je pranje ruku pre i nakon dodirivanja deteta, i redovno perite i dezinfikujte površine sa kojima je dete u kontaktu, savetuju iz SZO.

Iz CDC navode da za sada nema dokaza da se virus nalazi u mleku zaražene žene, ali i da to ne znači da virus sigurno ne može da se prenese na ovaj način. Oni naglašavaju da se mnogo toga i dalje ne zna o Kovidu-19, i da odluku o početku (ili nastavljanju) dojenja treba da donese majka u saradnji sa porodicom i lekarima.