Porođaj usred „korona ludila“: Nisam ni tražila epidural

Bojana dva sata posle porođaja; Foto:Privatna arhiva

Kako da se porodim u ovom vanrednom stanju, hoću li moći da viđam bebu, radi li patronažna služba, kako da podnesem zahtev za porodiljsko, šta je s naknadama za negu bebe...? Potražili smo odgovore na ova i druga pitanja za kojima žude novopečene mame širom Srbije.

U porodilištu gužva, ali sve funkcioniše

Bojana Šćepanović Pantić (24) iz Beograda kasno popodne 24. marta osetila je kako je to poroditi se u vreme vanrednog stanja. Sa nama je podelila prve utiske i posavetovala buduće mame šta mogu da očekuju.

„Porodila sam se u Višegradskoj, tu sam planirala i pre svega ovoga zato što sam čula da su tu odlični stručnjaci“, počinje Bojana.

Kako kaže, to se ispostavilo kao tačno jer sve odlično funkcioniše i u ovim okolnostima.

„Imam sve pohvale za lekare, posebno za babice. Ta pomoć poslednjih 15 minuta na porođaju toliko znači, da je neko smiren uz vas.“

Bojana otkriva i kako je sve izgledalo na prijemu u bolnicu. Ispoštovana je novouvedena procedura da se na ulazu žene intervjuišu i meri im se temperatura, a potom se odlučuje ko je najhitniji slučaj.

„Termin mi je bio 19. marta, ali ipak su procenili da jedan dan treba da ležim na odeljenju. I to ne treba da začudi druge koje budu dolazile, ako ih iz porodilišta prebace na odeljenje jer zaista gledaju ko je hitan. Ujutru su me ponovo pregledali i rekli da je vreme jer je dosta prošlo od termina, pa je porođaj bio indukovan.“

Bojana kaže i da nije tražila epidural, ali da je čula da anesteziologa ima dovoljno, sem ako ih po hitnom postupku upute negde drugde. I zato sve one koje žele epidural, to ranije treba da zakažu, savetuje ona.

Pročitajte još:

Pitali smo je i treba li porodilje da brinu o merama zaštite od zaraze tokom samog porođaja.

„Svi lekari i babice nose maske i kape preko kose, imaju i rukavice i odmah bacaju sve kako upotrebe. Čula sam kako kažu da zbog tolike potrošnje uvek treba još da se obezbedi.“

Ona masku nije nosila jer je nije imala, a i, kako kaže, to bi joj još više smanjilo dotok vazduha. U svakom slučaju, ko ih ponese, nosi ih po bolnici, a osoblje ne deli pacijentima jer, otkriva Bojana, jedva imaju za sebe.

Za sve one koji se pitaju kakva je higijena, Bojana kaže da nema brige.

„Čiste ceo blok čim se porodilja skloni. I dok se porađate, stalno menjaju presvlake ispod vas, sve je čisto. Jedino su svi boksovi oko vas puni stalno. A u odeljenju pripreme čekaju po tri, četiri trudnice da se neki boks oslobodi.“

Priča nam i kako je posle porođaja, kada novopečena mama može prvi put da uzme bebu u naručje.

„Odmah po porođaju daju uvijenu bebu na grudi. Čim je izmere, uviju je u pelenicu i spuste na par minuta na grudi da se povežete, dok oni srede posteljicu. Eto, to ne poštuju baš svuda, ali ovde jesu, makar u mom slučaju“, priča Bojana.

Opisala nam je i kada se nakon toga ponovo spojila sa bebicom.

„Želja mi je bila da budem u baby friendly sobi, gde ste sa bebom 24 sata, ali pošto je porođaj bio malo teži, trajao je šest sati, rekli su im da je bolje da se malo odmorim u drugoj sobi. Tu su me prebacili posle ušivanja i već posle sat vremena doneli su mi bebu.“

Bojana je potom odmarala tokom noći, a bebicu su joj ponovo doneli sutradan oko podneva, i to na par sati.

Što se tiče stvari koje treba poneti sa sobom u porodilište, Bojana ima važan savet.

„Ne dozvoljavaju odmah torbu nego kesu, zato ponesite obavezno osnovno za higijenu, pre svega peškir i uloške. Zatrebaće vam, a termin za donošenje torbi će možda proći jer sve zavisi kad ćete se poroditi. Zato je bolje da to od starta bude uz vas.“

Bojana nam je potvrdila i ono što većina zna, da su posete zabranjene, samo paketi mogu da se donesu između 14 i 15 časova. A uz to kaže i da iz bolnice nema izlaska napolje do otpusta.

Za kraj ona ima nešto da poruči svima onima koji bi da zabeleže svaki trenutak telefonom.

„Nek znaju da u boksu nema telefona, ništa dok se ne vrate u sobu. Ne dozvoljavaju zbog potencijalne zaraze. Jedino možete da zamolite babicu da vas slika.“

Milici je termin za dva dana; Foto: privatna arhiva

S druge strane Milica Ratković (30) iz Beograda još uvek je u neizvesnosti jer treba da se porodi uskoro, termin joj je 27. mart.

„Do danas se malo ko bavio nama jer kao nismo podložne, ali otkad su juče zatvorili sva druga porodilišta i sve nas upućuju u Narodni front i Višegradsku, neke mame u našim grupama na vajberu su u panici. Ipak, juče sam išla u Front prvi put otkad je krenulo ludilo i bilo je prazno, otkazali su sve što nije hitno, bila je još jedna devojka u čekaonici i tu sestre sve ispituju.“

Kao i Bojani, ni njoj nije svejedno otkad je čula za dva slučaja zaraženih beba u Srbiji, ali ne plaši se mnogo.

„Verujem da će biti sve okej, ali ne znamo tačno ni kako se korona prenosi. Naravno da sam zabrinuta, međutim, idem na teoriju da će sve biti kako treba. Nisam paničar. Niko nije lud da ugrozi život majke i bebe, jedino što će sve da bude nagurano u ove dve klinike. Ipak, verujem da sve rade najbolje što mogu u ovim uslovima.“

Milica nam je ispričala i ono što zanima mnoge mame – šta posle porođaja, dakle, da li funkcioniše patronažna služba.

„Danas ću da vidim dodatno s mojm doktorkom na kontroli, ali čula sam se sa patronažnom sestrom iz mog doma zdravlja i kazala mi je da rade normalno kao i ranije, što je ogromna uteha.“

Što se tiče odlaska na prvi pregled s bebom, ostaje samo nada da će biti bolje.

„Taj prvi pregled treba da bude oko mesec dana posle porođaja, a do tada će se sve valjda smiriti“, poručuje Milica.

„Isto kao pre epidemije“

U poslednja 24 časa u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Višegradskoj rođeno je 24 beba, a direktor GAK-a Aleksandar Stefanović kaže da je što se tiče porođaja, sve isto kao i pre epidemije koronavirusa, kao i da nisu otkazivani ni pregledi, a ni prijem trudnica u bolnicu.

Kada je u pitanju zaštita u GAK-u, Stefanović je za RTS rekao da su oni pored protokola koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, napravili i svoj protokol, prema kojem odmah na ulazu pacijenti se pitaju da li imaju neki od simptoma novog virusa i ukoliko ima, sprovode ga u izolacione ambulante gde se vrši pregled.

Doktori u tom slučaju vrše preglede u zaštitnoj opremi, a ukoliko se desi da pacijenti budu sumnjivi na virus ili se dokaže da su zaražene, sprovode se na izolaciona odeljenja, a u bolnici postoji i izolovana operaciona sala za te slučajeve.

Do sada, kako kaže doktor Stefanović, imali su nekoliko slučajeva s trudnicama koje su imale neke simptome, ali nakon pregleda, na sreću, ispostavilo se da su sve one bile negativne na koronavirus.

On je naveo da u svetu ne postoje studije da se virus može preneti preko posteljice, a slučajevi beba pozitivnih na korona korona pokazali su da su se te bebe zarazile ili u direktnom kontaktu s majkom ili u kontaktu sa nekim zaraženim u porodici.

Stefanović je posavetovao da beba nakon otpusta iz porodilišta ne bude u kući gde je više ljudi, da ne bude sa starijima, već sa majkom i ocem.

Porodiljsko i naknade

I Bojana i Milica, ali i sve one koje uskoro treba da dobiju bebe, pitale su se prethodno kako da otvore porodiljsko bolovanje, to jest kome i kako da predaju svu potrebnu dokumentacju, budući da šalteri ne rade otkad je u Srbiji 15. marta proglašeno vanredno stanje.

Dilemu je rešila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

„Što se tiče podnošenja rešenja, porodilje mogu da ih podnesu putem pošte, a mogu da dođu i do Sekretarijata“, prenosi RTS.

Pročitajte još:

Ona je navela i da su ispred ove ustanove u Ulici 27. marta u Beogradu ostavljene kutije za svaku vrstu prava, te se tako može podneti potreban zahtev.

Važno je znati i da tamo možete otići lično, ali i da zahtev možete podneti preko pošte.

Dodatnu potvrdu dobili smo i iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja.

„Obrasci zahteva za naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta kao i zahtev za ostvarivanje prava na ostale naknade po osnovu rođenja i nege i posebne nege deteta mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja“, rekli su za Nova.rs u ovom ministarstvu, a možete ih preuzeti i na sajtu Grada Beograda.

Kako dodaju, ti zahtevi se potom podnose putem pisane ili elektronske pošte nadležnom organu uprave – Službi dečije zaštite u kojoj podnosilac zahteva ima prebivalište, gde se mogu dobiti i dodatne informacije.

Oni napominju i da se isplata prava na naknadu zarade za vreme korišćenja porodiljskog odsustva i prava na ostale naknade vrši redovno od 20. do 25. u mesecu.

To je za RTS i potvrdila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rečima da porodiljske i druge usluge socijalne zaštite u Beogradu neće kasniti ni jedan dan i da je 25. marta, kao i svakog meseca, po planu isplata za porodilje.

Novorođenčetu najbolje uz majku

Dojilje ne bi trebalo da budu odvojene od svoje novorođenčadi, jer ne postoje dokazi koji pokazuju da se respiratorni virusi mogu preneti putem majčinog mleka, navodi UNICEF. Majka može nastaviti sa dojenjem sve dok se primenjuju neophodne mere predostrožnosti:

• Majke koje pokazuju simptome, ali se osećaju dovoljno dobro da doje, treba da nose masku u blizini deteta (uključujući i tokom dojenja), da peru ruke pre i posle kontakta sa detetom (uključujući dojenje) i da redovno čiste dezinfikuju kontaminirane površine;

• Ako je majka previše bolesna da bi mogla da doji, trebalo bi je podstaći da izmlaza mleko koje se posle može davati detetu čistom šoljicom ili kašičicom, uz obavezno nošenje maske, pranje ruku pre i posle kontakta sa detetom i uz pažljivo čišćenje ili dezinfekciju kontaminiranih površina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram