Mini vodič kroz dozvoljene i zabranjene vežbe u trudnoći

vežbanje u trudnoći
Istezanje je vrlo preporučljivo; Foto: Profimedia.rs

Vežbanje u trudnoći je neizmerno važno, i kako bi se buduća mama dobro pripremila za porođaj i kako bi ostala u formi, s tim što treba znati koje vežbe su preporučljive, a koje ne.

I poznanici i rodbina i internet puni su saveta za trudnice, pa jedni kažu jedno, drugi drugo. Ipak, svi se slažu s tim da u trudnoći ne treba raditi vežbe s velikim opterećenjem, ali da treba vežbati.

I dok vas mučnina i umor drže podalje od teretane, nemojte zanemariti fizičku aktivnost. Ono što postignete u prva tri meseca trudnoće biće temelj da kasnije sve ide lakše. I lekari kažu da je umerena aktivnost izvrstan način da pobedite mučninu i poboljšate raspoloženje.

vežbanje u trudnoći
Ako sve ide kako treba, i trbušnjaci su ok u prvim mesecima; Profimedia.rs

Trudnice koje su trenirale i pre trudnoće u prvom tromesečju uglavnom mogu da nastave s redovnim treningom. Čak i tradicionalne vežbe poput trbušnjaka neće škoditi, a sve pod uslovom da u trudnoći nema komplikacija. Stoga, birajte šta vam najviše leži – lagani aerobik, pešačenje, joga i istezanje, plivanje.

A kako trudnoća odmiče, treba biti biti sve oprezniji. U zadnjem tromesečju vežbe za leđa treba raditi ležeći na boku, lagano podižući gornju ruku i nogu jer ležanje na leđima nije preporučljivo, pa ni dok spavate.

Pročitajte još:

U poodmakloj fazi trudnoće mnogo pomaže istezanje u stajaćem stavu, poluokretima torza u obe strane, ali naravno, izbegavajući pregibe napred-nazad da ne bi bilo pritiska na bebu. U ovoj fazi dobro dođe razgibavanje u vodi, pa ako ste u mogućnosti, obavezno ga probajte.

S druge strane, zahtevniji sportovi, gde je mnogo kontakta, nisu za buduće mame. Za ronjenje, jahanje, skijanje pričekajte dane posle porođaja.

U svakom slučaju, gledajte da se ne opterećujete previše, ni fizički ni psihički, a ako u bilo kom trenutku tokom vežbanja osetite teškoće poput grčeva, bolova ili nelagode, prestanite. I pre nego što se uopšte odlučite za vežbanje, posavetujte se sa lekarom.