Igrice za decu na koje će blagonaklono gledati svi roditelji

Foto: Shutterstock

Igrice za decu su već decenijama noćna mora roditelja, ali ne mora tako da bude. Deca su oduvek bila oduševljena video igricama - a pojava pametnih telefona je samo povećala želju za igricama.

Igrice za decu sada su dostupne u automobilu, spavaćoj sobi, pa čak i na autobuskoj stanici. Zapravo je teško pronaći dete koje ne igra neku igru.

Iako video igrice imaju mnogo loših strana, imaju mnoge prednosti. Trik je u tome da se postigne balans između dobrog sadržaja i ograničenja. Na kraju krajeva, video igre bi trebalo da unaprede život vašeg deteta, a ne da ga preuzmu.

Pozitivni aspekti igrica za decu

Igrice za decu se mogu koristiti za poboljšanje ocena u školi, podučavanje životnih i radnih veština, poboljšanje funkcije mozga i podsticanje vežbanja.

Studije su otkrile da igrice za decu mogu poboljšati učenje. Kada se koriste u učionici, nastavnici primećuju poboljšane rezultate testova.

Igrice za decu takođe omogućavaju učenicima da primenjuju ono što su naučili u situaciji iz stvarnog života. Mnoge igrice za decu uče ih kako da delegiraju posao, rade kao tim i određuju prioritete. Neke igrice za decu zahtevaju saradnju i podelu zadataka da bi prešli nivo.

Pokazalo se da igrice za decu pomažu da poboljšaju sposobnost rasuđivanja i rešavanja problema. Pomažu da donose odluke u deliću sekunde, brže obrađuju informacije i efikasno obavljaju više zadataka. Igrice za decu takođe mogu poboljšati koordinaciju ruku i očiju i pojačati slušnu percepciju.

Igrice za decu koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje

Tokom poslednje decenije, pojavila nova generacija igrica za decu kao inovativan način da se spreči gojaznost u detinjstvu.

Aktivne igrice za decu integrišu vežbanje i gejming kako bi podsticale decu na fizičku aktivnost i obeshrabrile sedenje. Ukratko, zahtevaju da pomerite svoje telo da biste se igrali.

Najpoznatija aktivna igrica za decu je Nintendo Wii Fit. Igrica koristi platformu pod nazivom Wii Balance Board, na kojoj igrač stoji tokom vežbanja. Daska je uređaj koji prati centar ravnoteže korisnika. Igra sadrži jogu, trening snage, aerobik i igre ravnoteže.

Just Dance je plesna video igrica za Playstation zasnovana na pokretu za više igrača. Uključuje kolekciju klasičnih i modernih pesama, svaka sa svojim koreografijama. Tokom svake pesme, igrači imitiraju ples koji likovi izvode na ekranu.

Zatim je popularna i Nintendo igrica Mario Tennis Aces. Sastoji od igranja teniskih mečeva sa različitim likovima iz Super Mario serije.

Kinect Sports Rivals je sportska video igirca za decu koju je razvio Microsoft Studios za Xbox One. Igrica uključuje sportove kao što su kuglanje, trke, penjanje po stenama, fudbal, gađanje mete i tenis.

Postoje igrice za decu za pametne telefone koje ih podstiču da napuste kuću. Pokemon Go je jedan od primera, ali ova igrica za decu može dovesti do opasnih situacija ukoliko dete nije pažljivo u saobraćaju.

Video igre za decu koje se koriste u nastavnom programu

Obrazovne video igrice za decu mogu da imaju značajnu ulogu u školskom programu za nastavnike koji žele da na drugačiji način predaju gradivo.

Takve igrice za decu omogućavaju učenicima da razvijaju tehnološke veštine koje su im potrebne za akademsku i profesionalnu karijeru.

Nastavnici širom sveta prepoznali su brojne prednosti igrica za decu, što ih je inspirisalo da ih uključe u svoje nastavne planove i programe.

Najpoznatiji primer igrice za decu koja se koristi u nastavnom programu je Minecraft. Već je korišćen u 10.000 učionica širom sveta, a omogućava učenicima da lako sarađuju unutar popularne igre za pravljenje blokova.

Ova igrica za decu pomaže i nastavnicima da kreiraju planove, vodiče i table za pomoć u nizu predmeta, od matematike i fizike do istorije i jezika.

Neke od primera lekcija uključuju „Planiranje grada za rast stanovništva“, „Istraživanje faktora i višestrukosti“ i „Efekti krčenja šuma“.

Drugi primeri igrica za decu u nastavnom programu su SimCity i Caesar – igrice u kojima učenici istražuju društvene, praktične i ekonomske procese uključene u upravljanje gradom.

Popularne su igrice za izgradnju imperije kao što su Civilization i Europa Universalis. Te igrice pomažu igračima da nauče o istoriji i njenim političkim, ekonomskim i vojnim aspektima.

Geografske igrice za decu kao što je PlaceSpotting pomažu igračima da pronađu lokacije na Zemlji prateći određene tragove.

Foto: Shutterstock

U kom uzrastu je u redu da dete počne sa igricama?

Mnogi roditelji se ne pitaju samo da li treba da dozvole deci da igraju igrice – već se pitaju i kada. Najčešća preporuka pedijatara je da deca mlađa od 18 meseci treba da u potpunosti izbegavaju bilo kakve ekrane, pa i igrice za decu.

Mališani između 18 i 24 meseca mogu da se upoznaju s igricama za decu, ali samo sa roditeljem.

Baš kao i sa filmovima i televizijskim emisijama koje deca gledaju, treba da pronađete igricu za decu sa temom koja je prikladna njihovom uzrastu.

Zapamtite da bi igrice za decu trebalo da budu dozvoljene tek nakon što dete završi svoje druge obaveze za taj dan – domaće zadatke i kućne poslove.

Obavezno proverite kvalitet domaćeg zadatka i obaveza pre nego što dozvolite detetu da počne sa igricama. Igranje video igrica bi trebalo da bude privilegija koja se zarađuje.

Koje su igre preporučene za decu predškolskog uzrasta?

Ako tražite igrice za decu koje su pogodne predškolski uzrast, bilo da igraju solo ili sa svojim prijateljima, postoje popularni izbori.

On a roll

Zasnovana na TV seriji PAW Patrol, igra On a Roll, uključuje 16 avantura sa osam štenaca. Ta igrica za decu je poput interaktivne verzije crtanog filma. Jedina negativna stvar je to što je igrica samo za jednog igrača.

Sesame Street: Once Upon a Monster

Sesame Street: Once Upon a Monster je igrica za decu koja prati crtane likove koji ulaze omiljenu knjigu priča i komuniciraju sa čudovištima koje tamo upoznaju – uključujući neke prijatelje iz Ulice Sezam.

Deca mogu da oblače likove u kostime, bacaju smeće u kantu za otpatke, mašu rukama da odlete na vrh drveta.

Super Mario 3d World

Nostalgična Super Mario 3D World igrica za decu je puna okruženja ispunjenih preprekama i spravama kao što su providne cevi i vertikalne pokretne trake, sa puno zagonetki za rešavanje.

Četiri igrača je mogu igrati odjednom.

Disneyland Adventures

Sjajna igrica za decu predškolskog uzrasta je Disneyland Adventures. Dete može da izabere svoj lik i prošeta Diznilendom. Zatim obavljaju razne zadatke – lete kao Petar Pan, ili plešu sa Ludim Šeširdžijom.

Deca koja vole Dizni filmove će zaista uživati ​​u ovoj igrici. Ako planirate posetu Diznilendu, ovo je zabavna igrica za decu za upoznavanje onoga što vas čeka.

Nickelodeon Kart Racers

Nickelodeon Kart Racers je dobra igrica za decu koja vole da se takmiče. Biraju između 12 legendarnih Nickelodeon likova, uključujući Sunđer Boba Kockalona, Nindža kornjača ili Rugratsa. Postoje 24 različite straze za trku koje dete može da izabere.

Igrice za decu od 7 do 107 – video igre koje možete igrati zajedno sa decom

Ako i sami volite igrice, igranje sa decom može vam doneti puno radosti, zabave i uživanja.

Vrhunska igrica za decu i odrasle je Minecraft. Smatra se da ova igrica raste zajedno sa onima koji je igraju. Minecraft je tokom godina postala izuzetno složena igrica, ali možete je igrati na bilo kom nivou želite.

Ako vaše dete uživa u istim igricama kao i vi u detinjstvu, Pokemon je jedna od najboljih avantura koju možete da igrate zajedno.

Sport je jedna od retkih strasti koje roditelji i deca često dele. Zato je dobra igrica za decu, koju mogu da igraju i mama i tata, čuvena FIFA.

U Overcooked igrici za decu preuzimate uloge kuvara u kuhinji. Kako igra teče, počinjete da izvršavate sve teže i teže narudžbine, što zahteva mnogo komunikacije. Za porodice koje vole da se nadmeću, postoji takmičarski režim.

Foto: Shutterstock

Šta roditelji moraju da znaju u vezi igranja igrica?

Da li video igre izazivaju nasilje kod dece?

Neke od najpopularnijih igrica na svetu uključuju nasilne prizore ljudi ili životinja koje su ubijene. Seksualna eksploatacija, upotreba droga i kriminalno ponašanje su takođe često sastavni deo igrica.

Zato mnogi stručnjaci upozoravaju na štetne efekte nasilnih igara na decu.

Istraživanja o vezi između igrica za decu i agresivnog ponašanja dala su oprečne rezultate.

Studija Tehnološkog univerziteta Svinburn iz 2007. pokazala je da su neka deca postala agresivnija, dok su druga postala manje agresivna. Ogromna većina nije pokazala nikakve promene u nivou besa.

Studija iz 2010. pokazala je da video igre dovode do agresije samo kod dece sa specifičnim ličnostima. Deca koja su imala nizak nivo savesnosti, na primer, obično postaju agresivnija nakon igranja nasilnih video igrica.

Studija Centra za evropska ekonomska istraživanja iz 2011. pokazala je da iako nasilne video igrice za decu mogu da izazovu agresivno ponašanje, one bi zapravo mogle da smanje kriminal.

Naučnici sugerišu da deca koja provode više vremena igrajući igrice imaju manje vremena za učestvovanje u problematičnim aktivnostima.

Američko psihološko udruženje je 2015. objavilo saopštenje u kom se navodi da postoji jasna veza između agresije i nasilja u video igricama za decu. To su zasnovani na pregledu istraživanja koja je radna grupa sprovela između 2005. i 2013. Godine. Utvrdili su da nasilne video igrice za decu dovode do smanjenja empatije.

Zbog svega toga, dobro pratite koje igrice vaše dete igra. Obratite posebnu pažnju na ocene video igrica za decu. Ne dozvolite svom detetu da igra igrice koje mogu biti previše eksplicitne ili nasilne za njegov uzrast.

Zajedničko igranje igara može vam dati uvid u to koje vrste igara vaše dete igra. Razgovarajte o svim nezdravim porukama koje igrica za decu možda šalje i budite dobar uzor.

Odvojite vreme da se isključite sa svih digitalnih uređaja. To može biti i samo jedan vikend mesečno, ali digitalna detoksikacija bi mogla da poboljša mentalno zdravlje i ponašanje vašeg deteta.

Foto: Shutterstock

Koliko vremena pred ekranom se može dozvoliti deci?

Predškolci uzrasta od dve do pet godina ne bi trebalo da troše više od sat vremena dnevno za računarem ili telefonom. Montesori pedagogija čak nalaže da deca ne treba da igraju igrice do devete godine.

Dozvoljeno vreme za igrice treba da bude manje od 30 do 60 minuta dnevno školskim danima i dva sata ili manje vikendom. Za decu mlađu od šest godina, dozvoljeno vreme za igrice treba da bude sat vremena.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram