Halo beba savetuje: Šta kad bebi otpadne pupak

bebin pupak
Foto: Malcomblch Sergiy / Alamy / Alamy / Profimedia

U okviru serijala o bebama odgovaramo na najčešća pitanja koja muče novopečene roditelje. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba za portal Zadovoljna.rs rešavaju dileme o prvim bebinim danima kod kuće, o dojenju, grčevima, a sada je na redu nega pupka.

Na jedno od gorućih pitanja mladih roditelja – šta treba uraditi kad otpadne pupčani patrljak, do dolaska patronažne sestre – odgovor daju iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

„Roditelji se veoma uplaše kad otpadne pučani patrljak i nisu sigurni šta treba da urade dok im ne dođe patronažna sestra. Postupak je jednostavan i nema razloga za strah. Prvo je potrebno oprati ruke. Nakon toga sa dva prsta treba razmaknuti malo pupčanu ranicu, staviti jednu kap antiseptika u samu pupčanu ranicu ili poprskati antiseptik (u zavisnosti od vrste preparata za obradu pupčane rane kojim roditelji raspolažu), pa jednim pokretom ruke očistiti ranicu sterilom gazom.“ Iz Halo bebe napominju da ne treba koristiti istu gazu više puta, niti istom gazom prelaziti više puta preko ranice.

Takođe, naše sagovornice napominju i da malo krvi nije znak za uzbunu.

„U dnu pupčane ranice se može nalaziti malo krvi, kao i žutobeličaste sekrecije, što je uobičajeno. Ako je nakon prvog čišćenja ostalo malo sadržaja u dnu ranice, postupak treba ponovit novom sterilnom gazom. Zatim , na očišćenu ranicu treba staviti sterilnu gazu i fiksirati je hipoalergenim flasterom.“

Ovaj postupak treba primenjivati jednom dnevno do dolaska patronažne sestre.

„Kod nas su u upotrebi dva sredstva za obradu rane koja se ne smeju koristiti istovremeno i to su povidon jod i oktenisept“, napominju za kraj iz Halo bebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram