Dva najčešća uzroka zbog kojih beba ne spava kako treba

beba spava
Foto: FORBES STUART / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada gledate bebu dok spokojno spava, pomislićete da ništa na ovom svetu ne može poremetiti takav spokojan san. Ipak, postoje dve situacije koje i te kako utiču na bebin san, pa tada imate utisak da ste spavali tri puta po pet minuta. Dobra vest je da obe možete da sprečite.

Pedijatrica i mama dve devojčice Svetlana Pilar uzdvaja te dve situacije, prenosi portal Zelena učionica.

Previše stimulacije tokom dana

Bilo da ste bili u nekom većem društvu, na nekom bučnijem mestu, ili se beba prvi put susreće sa nekom situacijom, sve su to spoljašnje stimulacije koje mogu biti previše za malu bebu. Kasnije pred spavanje beba je razdražljiva i plačljiva, teško se uspava i često budi.

Zašto?

Malom mozgu koji je u razvoju i konstantno uči potrebno je vreme da isprocesuira mnoštvo nadražaja kojem je izložen. Kada je ovih nadražaja previše, dolazi do takoreći preopterećenja sistema. Na vama je da birate kako i gde ćete provesti vreme s bebom, ali imajte na umu da nisu baš sve situacije i prilike pogodne za malu bebu.

Previše aktivnosti tokom dana

Bebu ne treba previše forsirati aktivnostima. Vežbice, boravak na stomaku uz igračke i animaciju jeste zabavno i podsticajno za bebu u svakom smislu, ali je neophodno da bude u granicama normale. Ukoliko bebu dovedete do granice iscrpljenosti, imaćete isti scenario kao i kod preterane stimulacije. Iz tog razloga naučite da prepoznate prve znake umora kod vaše bebe i stavite je na vreme na spavanje.

Vezano za iscrpljenost, tu sui grčevi kod beba i nicanje zuba koji i te kako mogu da remete san vaše bebe. Period grčeva obično prolazi do trećeg meseca, ali se može desiti da se nicanje zuba nadoveže na njega, pa imate utisak da ste u začaranom krugu koji traje čitavu večnost.

Sve u svemu, najbitnije je da se dobro naoružate strpljenjem.

Nije naodmet da znate i za ovu pojavu, u slučaju da vaš mali savršeni spavač reši da u potpunosti izmeni svoj dosadašnji ritam spavanja!

Poremećaj sna kod beba

Regresija sna kod beba je u stvari poremećaj spavanja koji karakterišu promene navika u spavanju i promene u kvalitetu sna.

Javlja se između navršenog 4. i 12. meseca života, a uzroci ove pojave su razvojnog karaktera. Srećom, ovaj poremećaj spavanja kod beba je prolazan i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Regresija spavanja kod beba je dosta čest poremećaj, a ukoliko zadesi vašu bebu, relativno lako ćete ga prepoznati. Tipični znaci regresije spavanja su:

noćna buđenja

teškoće sa uspavljivanjem

manji broj ili odbijanje dnevnog spavanja

razdražljivost, uznemirenost, plačljivost

I za kraj, tu je nekoliko saveta koji će vam možda biti spasonosni kad je uspavljivanje bebe u pitanju.

Kako uspavati bebu

Jedna od najvažnijih stavki za roditelje posle hranjenja i kupanja bebe jeste i uspavljivanje bebe. Način uspavljivanja će se sasvim sigurno menjati zavisno od toga kako beba raste, ali dole pobrojano možete primeniti u svakoj fazi odrastanja:

Držite se dnevnog rasporeda

Izbegavajte previše stimulacije i aktivnosti tokom dana

Napravite ritual pred spavanje

Puštajte bebi melodije i zvuke koji deluju umirujuće

Pokušajte sa nekom od tehnika za uspavljivanje beba

Roditelji nisu uvek u potpunosti spremni na sve što roditeljstvo nosi sa sobom, pogotovo na periode nespavanja. Nije retkost da iscrpljeni i na ivici snaga traže pomoć lekara misleći da nešto nije u redu. Ali tajna je samo jedna – vi ste sada roditelj, ceo vaš život, navike, sve se menja iz korena. Što pre prihvatite promenu, lakše ćete se prilagoditi i uživati u svemu što roditeljstvo nosi sa sobom. Možda čak i u nespavanju?!

Nespavanje jeste nezaobilazna faza roditeljstva, ali je zasigurno prolazna. Kao i svaka muka, i ova je lakša kad se podeli. Koliko god da je važan bebin san, važan je i roditeljski odmor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI