Pravilna ishrana deteta može da bude veliki izazov roditeljima. Postoje brojni proizvodi koji nisu nutritivno bogati i sadrže velike količine šećera i drugih aditiva, koju mogu biti štetni za razvoj dece.
Danas je teško uspostaviti balans u ishrani, zato roditelji posebno moraju biti oprezni s brojnim namirnicama koja su primamljiva njihovoj deci. Dijetetičarka i doktorka Emma Šafkt kaže da je većina proizvoda prihvatljiva za decu u umerenim količinama, ali da jedan proizvod nikada ne bi dala svom detetu.
Ona ističe kako sa svojom ćerkama ima opušten stav prema brzoj i nezdravoj hrani, ali da je odlučna da joj samo 20 odsto čini hrana koja nije nutritivno bogata. To uključuje čokoladu i druge slatkiše, pizzu, prerađeno meso i gazirana pića.
Ali, ono što je zabranjeno u njihovom domu su pića koja sadrže mrvljeni led, najčešće su penaste strukture. Ističe kako ova pića mogu izazvati mučnine i hipoglikemiju.
„Uopšteno, sledim pravilo 80/20 odnosno 80 dosto vremena ćerke jedu uravnoteženue i hranljive namirnice, a ostalih 20 odsto dopuštam manje nutritivno bogatu hranu. Međutim, ne bih im dopustila da pije pića koja sadrže aditiv glicerol (E422). Visoka konzumacija ovog aditiva može dovesti do nuspojava kao što su glavobolje, mučnina, a u retkim slučajevima i ozbiljniji simptomi poput šoka i hipoglikemije“, objasnila je.
Prema stručnjacima za standarde hrane, deci mlađoj od četiri godine ne bi se smelo da se daju takozvana slushy pića jer postoji zabrinutost zbog rizika od trovanja glicerolom, tečnošću koja sprečava zamrzavanje pića u čvrsto stanje i održava njegova svojstva.
„Iako su simptomi trovanja glicerolom obično blagi, važno je da su roditelji svesni rizika naročito u slučaju prekomerne konzumacije. Verovatno je da postoji nedovoljno prijava intoksikacije glicerolom, jer roditelji mogu da pripišu mučninu i glavobolju drugim faktorima“, navedeno je.
Slashy ledena pića mogu da sadrže glicerol kao zamenu za šećer kako bi se stvorio efekt bljuzgavice. Smernice FSA traže od poduzeća da dodaju samo glicerol u minimalnoj količini koja je tehnički neophodna za postizanje ovog efekta.
Glicerol se nalazi i u nekim drugim namirnicama, dodaje se u mnogo manjim količinama nego u ledenim pićima. Smatra se da je malo verovatno da će deca starija od četiri godine imati posledice ako popiju jedno ovakvo piće. To je zato što su učinci glicerola povezani s telesnom težinom.