Pravilo 80:20 kojim ova Novosađanka ženama skida višak kilograma – i to zauvek

Foto: Dušan Bosin, printscreen Instagram/ lorjanabosin

Saveti koji otvaraju oči.

Stigao je taj kritični period godine kada većina nas opsesivno gleda u ogledalo, kada se teretane pune i kada guglamo o tome koja dijeta skida najviše kilograma za najmanje dana. Onda, kada suludi plan izgladnjivanja i ekstremnih treninga propadne, tešićemo se nezdravom hranom – a onda osećati još gore.

Ako ste i vi bili u ovom začaranom krugu, možda će vas zainteresovati pristup kojem nas uči Lorjana Bosin iz Novog Sada. Ona je lični trener, ali ne običan – takođe je mentorka za emotivno prejedanje i glavni cilj joj je da ženama vrati samopouzdanje – veru u mogućnosti njihovih tela i karaktera.

Lorjana je za Zadovoljna.rs podelila svoje ključne savete za zdravo skidanje kilograma koji se zapravo neće brzo vratiti.

Foto: Dušan Bosin

Glavna prepreka u mršavljenju

Kroz svoj praktični rad sa ženama, Lorjana je shvatila da je za većinu najveći problem na putu do idealne linije da „poslože“ ishranu i trening na održiv način. To znači da ne odustanu od ishrane ili treninga posle kratkog vremena.

„Jako često čujem da su bile na dijetama, režimima, ali da su odustale posle toga. Takođe, često im se kilogrami vraćaju, upravo zbog tih restriktivnih dijeta, koje na kraju naprave više problema. Emotivno prejedanje žene često povezuju s potisnutim emocijama, ali to je samo jedan deo problema. Drugi deo je taj začarani krug – osoba ide na dijetu, prati neki plan koji nije za nju pogodan, pa posle nekog vremena posustane, pa dolazi do prejedanja – i opet se vraća na dijetu. Pritom se sve vreme oseća loše, neuspešno, nezadovoljno, kao da ništa nije postigla. Tu vidimo koliko je taj pristup pogrešan i koliko su posledice kobne“, kaže nam Lorjana.

Ali izlazak iz tog mučnog kruga nije u tome da opsesivno sledimo neki plan, već da naučimo kako da živimo na način koji je nežan prema našem telu.

„Prvi korak da i je da prepoznamo da se ne osećamo dobro – da smo stalno gladne, nervozne, da nam to sve utiče na probavu. To su pokazatelji da ishrana nije u skadu s nama i da nam ne odgovara. Zato ne treba da sledimo česta pravila: da ne jedemo posle 19 časova, da izbacimo šećer, ugljene hidrate, masti“, jasna je Lorjana.

Evo šta bismo mogli da uradimo umesto dijete, kad je reč o ishrani.

Foto: Dušan Bosin

Jedino pravilo u ishrani

„Učim žene da se hrane po principu 70 do 80 odsto zdravo i 20 do 30 odsto onom hranom koju volimo, koja nas zbližava s porodicom. Ostavljamo prostor za sve što se smatra ‘nezdravim’ – odnosno hranu koja nije toliko nutritivno bogata. Treba da bude zastupljena u našem jelovniku, ali u manjoj meri. Ne treba ničega da se odričemo, već da naučimo da i čokolada može da bude deo naše ishrane, ali u manjoj količini“, objašnjava nam Lorjana.

A ti zdravi obroci, koji treba da budu najviše zastupljeni u našoj ishrani, treba da nam se zapravo sviđaju, ističe ona.

„Da mogu da se spreme na različite načine i da se nama dopadaju – da u njima uživamo i da se dobro osećamo dok to jedemo, a ne da se osećamo uskraćeno“, kaže Lorjana, koja ima besplatnu knjigu zdravih recepata na koju se možete prijaviti. Tu su obroci poput ćufti, mafina, lepinjica, slatkiša.

Međutim, kako bismo promenili odnos prema hrani, moramo promeniti odnos prema sebi. Mnoge žene imaju narušen odnos prema hrani i svom telu i imaju strah da jedu – a nije rešenje da se ne jede, ističe Lorjana.

„Moramo prema sebi da budemo nežne, da imamo razumevanja i da znamo da će nam biti potrebno vreme da usvojimo nešto što je novo, a dobro i zdravo za nas. Moramo razumeti da smo samo ljudi – neke stvari ne znamo, i to je u redu. Živimo u društvu koje dosta promoviše kulturu dijeta, pa jako često žene ne znaju kako da se izbave iz tog položoja gde stalno treba da je na dijeti“, kaže nam.

Jedino pravilo za trening

Kao i za ishranu, Lorjana uvek govori ženama da biraju fizičke aktivnosti u kojima će zaista, bez pretvaranja, uživati.

„To može za svakoga da bude drugačije – neko će hteti da ide u teretanu, neko na grupne programe, neko na jogu, pilates, da trči… Sve te aktivnosti mogu da budu trening, ali najvažnije je da osoba uživa u tome, kako bi ostvarila kontinuitet. Jer ako počinje da radi nešto što joj ne prija, najčešće će da odustane“, rekla nam je.

Što se tiče učestalosti treninga, za ljude koji tek počni da treniraju, dva do tri puta nedeljno je dovoljno. Tri puta nedeljno je optimalno i tim tempom mogu da se postignu jako lepi rezultati, kaže Novosađanka.

„Nećemo ništa uraditi ako imamo neki intenzivan trening posle kojeg ne možemo da ustanemo sledeći dan, jer nama je pored treninga važna fizička aktivnost u toku dana – kao što je šetanje“, govori nam.

Takođe je ključno da budemo realni kad je reč o rezultatima.

„Ako neko očekuje da će da skine gomilu kilograma za dva do tri meseca, to nije moguće. Kada počnemo da se zdravo hranimo i treniramo, jako je dobro uzeti vremenski period od godinu dana da vidimo šta smo uradili. Ako smo se jako malo pomakli, treba nešto da menjamo. Ne treba ići ni previše brzo ni previše sporo. Napredak treba da se gleda po mesecima, jer je to realno i održivo. Često ne možemo da vidimo sebe i svoj napredak, zato je dobro imati fotografije sebe, ali ne da to bude nešto opsesivno, već čisto da bi nas vodilo dalje“, savetuje Lorjana.

Super je povod da se smrša do leta, ali probajte umesto toga zapitate sebe: Šta treba da uradim po pitanju ishrane i treninga kako bih napravila sjajan rezultat za godinu dana, poručuje ona.

Foto: Dušan Bosin

Šta ženama najviše pomaže

Najzad, pitali smo Lorjanu šta je ženama sa kojima je radila do sada najviše pomoglo da promene život i zapravo smršaju – a odgovor nas je iznenadio.

„Žene imaju potrebu da neko veruje u njih, kako bi one naučile da veruju u sebe. To je promena koji vidim – žene koje rade sa mnom žele da se osete slobodno, da budu u procesu mršavljenja fleksibilne. A to znači da se ne opterećuju toliko ishranom i treningom – a da imaju rezultate. Upravo je to moj posao – da ih ohrabrim da se upuste u taj proces i da veruju u sebe, to je ono gde se vidi najveći rezultat“, otkrila nam je.

„Svaka od nas to ima u sebi i to može, ali zbog kulturoloških razloga i iskustava koje žene doživljavaju godinama unazad, imamo tu kočnicu koja nas spustava da imamo više samopouzdanja, koje neće zavisiti od društvenih očekivanja“, zaključuje Lorjana Bosin.

***

BONUS VIDEO: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram