Deca rođena zimi su posebna zbog sedam neobičnih činjenica

Foto: Tatiana Chekryzhova / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta su pokazala naučna istraživanja?

Godišnje doba u kojem smo se rodili ima uticaja na nas, na naše zdravlje i opšte stanje.

Evo što su otkrili o deci rođenoj u zimskim mesecima.

Deca rođena zimi su krupnija

Analizirajući statistiku, naučnici su utvrdili da su deca rođena u zimskim mesecima duža nego ona rođena leti. Do svoje šeste, sedme godine, zimska deca su teža, viša i imaju veći opseg glave od svojih vršnjaka rođenih u druga godišnja doba, piše Miss mama.

Inteligentnija su

Prema zajedničkom američkom i australijskom istraživanju, u kojem su naučnici proučavali razvoj 21.000 dečaka i devojčica, pokazalo se da su zimska deca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka.

Manje su sklona multiploj sklerozi

Kod njih ređe dolazi do ove teške bolesti. Svi smo čuli da zdravlje majke može uticati na zdravlje bebe. Ali, jeste li znali da i vreme začeća takođe može uticati na zdravlje bebe? Naučnici sa Oksforda došli su do zaključka da bebe rođene u novembru imaju najmanje šanse za to da obole od multiple skleroze, dok bebe začete u zimskim mesecima imaju najveće šanse. To je zbog toga što trudnice dobivaju manje vitamina D tokom zime.

Foto:Shutterstock

Učestaliji je prevremeni porođaj

Bebe začete u maju imaju veće šanse roditi se ranije. Naučnici s Univerziteta Prinston su posle analize raznih podataka, i zanemarivši sociološki status majki, otkrili su da bebe koje su u zimskim mesecima došle na svet imaju 10 posto veće šanse biti prevremeno rođene. Izgleda da je jedan od značajnih činilaca taj što tada vlada sezona gripe.

Depresivnija su

Postoji veći rizik da se kod njih razviju neurološki poremećaji, uključujući tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju i šizofreniju. Naučnici uzrok pronalaze u količini svetlosti kojoj su novorođena deca izložena, odnosno njenom nedostatku.

Foto: Shutterstock

Imaju slabije kosti

Još jedna karakteristika vezana za sunčevu svetlost. Letnje bebe su, kažu naučnici, u prosjku više za pola centimetra, i koštana masa im je za 13 kvadratnih centimetra veća nego kod zimskih beba. Krivac za to je apsorpcija vitamina D majki u poslednjoj fazi trudnoće.

Sklonija su alergijama na hranu

Čini se da u današnje moderno doba sve više dece ima neke probleme s alergijama na hranu. Među njima je najveći broj beba rođenih zimi.

***

BONUS VIDEO: Besplatna pita za trudnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram