7 stvari koje će deca najviše pamtiti od roditelja kada odrastu

Roditelji, imajte na umu.

Često možete čuti odrasle ljude kako se prisećaju svog detinjstva, opisuju što su njihovi roditelji radili i kakvi su bili, ponekad se ta sećanja lepa, a ponekad se može osetiti kajanje.

Međutim, svi imamo trenutke i događaje koje ćemo zauvek pamtiti bez obzira na to koliko smo godina imali, a poneki su i odredili naše ponašanje kasnije u životu. Budući da neke stvari i emocije deca zauvek nose sa sobom, bilo bi dobro razmisliti kako odgajate svoje mališane i što im ostavljajte u amanet:

Iskustva koja ste doživeli zajedno

Yuriy Brykaylo / Alamy / Profimedia

Možda se neće sećati svake igračke koju ste im kupili za rođendan ili koliko ste im puta kupili sladoled, ali bez obzira na razlog neka stvari ostaju s osobom ceo život. Iskustva, više nego stvari, spajaju porodicu, tako će deca pamtiti kada ste ih vodili na sladolet, ali će se sećati vašeg društva, a ne sladoleda.

Vreme kada ste odložili mobilne telefone zbog njih

Tako često posebne trenutke gledamo kroz našu telefonsku kameru i propuštamo male stvari koje deca pokušavaju da nam pokažu jer nismo dovoljno prisutni. Kada ste potpuno posvećeni detetu i odložite laptop ili pametni telefon, deca u tim trenucima osećaju da ste potpuno njihovi i da su voljeni. Oni znaju da ih volite sve vreme, ali u tim posebnim trenucima kada ste zajedno oni će primetiti da se brinete, pogotovo kada prestanete da proveravate svoj mail zbog njih.

Pozitivne reči koje ste im uputili

U svetu gde se reč ljubav počela koristiti za sve, reći „volim te“, nije nužno početak i kraj svega. Postoji i toliko drugih stvari koje možete da kažete, a koje će pozitivno uticati na dete: „Ponosim se s tobom“, „Ti činiš ovu porodicu boljom“ i „Dobar si prijatelj“ – sve te rečenice uticaće na dečje samopouzdanje i identitet od ranog doba, tako da u komunikaciji s njima budite pozitivni radije nego kritični, a oni će se toga sećati.

Kako ste se nosili s teškim situacijama

Deca vas doživljavaju kao vodiča jer se nalaze u svetu u kojem nisu sigurni, svet koji ih čini osetljivima. Kada dođu teška vremena – poput smrti, nezaposlenosti ili bolesti u porodici – oni će pamtiti način na koji ste razgovarali s njima, kako ste učinili da se osećaju sigurno i zaštitili ih te kako ste vi reagovali.

Vreme kad niste bili s njima

Iako ovo zvuči jako negativno, to može biti i pozitivno. Iako će se sećati vremena kada niste bili s njima, a oni su vam trebali, to je sve deo života jer ne možete uvek biti s njima. Takođe, sećaće se vremena kada su prvi put prespavali kod nekoga i nisu vas nazvali usred noći, i kada su prvi put napravili nešto veliko u školi i jedva čekali da dođu kući kako bi vam sve ispričali. Toga će s sećati i kada postanu odrasli ljudi.

Kako ste se ponašali prema drugim ljudima, ali i jedno prema drugom

Oksana Kuzmina / Alamy / Alamy / Profimedia

Deca uče od vas svaki dan, i kada pričate nekome iza njegovih leđa ili se loše ponašate prema nekome, sve će pokupiti od vas jer će misliti da je to u redu jer se mama i tata tako ponašaju. Kada ste kod kuće s decom, a vi i vaš partner razgovarate o problemima, vaša deca vas slušaju i uče iako se vama možda čini da se negde samo igraju.

Kako ste se ponašali pod stresom i pritiskom

Život ne može biti bezbrižan i lagan, i vaša deca će učiti kako se ponašati kad je raspored prenatrpan, kada niste završili domaći za školu, a večera nije gotova, a vi izgledate kao da ćete poludeti. Ako pucate pod stresom, i vaša deca će se učiti takvom ponašanju. Ako želite da vaspitate decu koja će jednog dana znati da se nose sa stresnim situacijama prvo razmislite kakav im primer dajete, piše Miss24.sata.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram