10 rasa pasa koje se ne linjaju

psi
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Pogodne za vlasnike sa alegrijom na dlaku.

Mnogi ljudi koji bi voleli da imaju psa za ljubimca preosetljivi su na alegrene koji se nalaze u psećoj dlaci, prljuvački i mokraći. Zbog bojazni od neželjenih, burnih alergijskih reakcija izbegavaju bilo kakav kontakt sa životinjama. Srećom, postoje rase pasa koje se vrlo malo ili nimalo linjaju i poznate su kao hipoalergeni psi. Na sajtu njuška.com predstavljaju 10 pasa koji su pogodni za vlasnike podložne alergijama.

JOKŠIRSKI TERIJER

Mali pas velikog karaktera. Jokširski terijer iako ima dugu, raskošnu dlaku luksuznog izgleda, ali vrlo malo se linja. Njihova duga dlaka zahteva redovno četkanje i pranje kako se ne bi umrsila. Vrlo su drštveni i razigrani, a s druge strane oprezni i teritorijalni. Vlasnici ove rase pored toga što neće imati problema sa dlakama po stanu, mogu se osloniti na malog čuvara koji glasno laje i na najmanju znak opasnosti ili prisustvo uljeza. Život u stanu im odgovara jer ne zahtevaju puno prostora, ali su svakodnevne šetnje neophodne kako bi mali pas istrošio bogatu energiju koju poseduje.

JAZAVIČAR

Ovaj neustrašivi lovac je vrlo prepoznatiljiv. Sa svojim velikim ušima, dugim telom koje podeća na kobasicu, kratkim nogama i toplim, inteligentnim očima definitivno je svima simpatičan. Oni dolaze u tri različita tipa – kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki. Jazavičar duge dlake zahteva svakodnevno četkanje i pomalo se linja, pa se alegrgičnim vlasnicima ipak preporučuju prva dva tipa. Dobri su psi čuvari, nepoverljivi prema strancima, ali slabo tolerišu malu decu, pa nisu baš za svaku porodicu.

PUDLA

Svi tipovi pudlica su idealni za vlasnike koji pate od alergije jer se skoro uopšte ne linjaju. Karakteriše ih sjajna, gusta kovrdžava dlaka koja retko otpada. Ipak, to ne znači da je dlaka jednostavna za održavanje. Neophodno je redovno četkanje jer se dlaka lako zamrsi i pokupi prljavštinu. Veliki broj vlasnika pudli problem održavanja krzna rešava šišanjem. Kratka frizura, sa dužim delovima na šapama i oko vrata izgleda vrlo atraktivno. Ova rasa je vrlo društvena i tolerantna, pa se preporučuje porodicama sa malom decom. Stalno su na oprezu i laju čim osete opasnost kao pravi čuvari.

ŠI-CU

Iako ova rasa ima dugu svinkastu dlaku, ona uopšte ne otpada. Krzno se sastoji od dlake i poddlake, pa je redovno, svakodnevno četkanje neophodno kako se dlaka ne bi umrsila i ućebala. Vlasnici koji nemaju vremena i strpljenja za redovno kupanje psa i negu odlučuju se za kratku frizuru. Za profesionalno šišanje treba izdvojiti prilično novca svakog meseca jer dlaka dosta brzo raste. Ši-cu je dosta energičan, razigran i nežan, ali može ispoljiti ljubomoru na bebe i malu decu. Mogu razviti “sindrom malog psa” što dovodi do gazdovanja po kući. Ovakvo ponašanje treba sankcionisati.

PATULJASTI ŠNAUCER

Šnauceri su izuzetno nežni i umiljati. Poseduju sve odlike pasa čuvara, pa su idealni kućni ljubimci. Održavanje krzna, koje se sastvoji od meke poddlake i oštre dlake, vrlo je jednostavno. Redovno četkanje se podrazumeva ako pas nosi dugu frizuru. Standardni izgled šnaucera, koji praktikuje veliki broj vlasnika, jeste kratko šišana dlaka, sem na bradi, obrvama, brkovima i nogama. Dlaka je vrlo meka na dodir i hipoalergijska. Njihov umiljati pogled ispod dugih šiški obara s nogu.

BOSTON TERIJER

Ovog malog šarmera iz milošte nazivaju “američki džentlmen”, što savršeno odgovara njegovoj blagoj naravi. Dlaka im je vrlo kratka, laka za održavanje, a linjanje zanemarljivo. Boston terijer nema jak miris psa, pa je pogodan za držanje u stanu. Ako ne želite dlake po nameštaju, ova rasa je pravi izbor. On voli da bude u blizini ljudi, poprilično je tih i voli decu, pa je idealan za sve ljubitelje malih pasa.

MALTEZER

Maltezer ima dugu, svilenkastu dlaku koja se uopšte ne ljinja. Ukoliko vlasnik odluči da ne šiša psa na kratko, mora da izdvoji dosta vremena i strpljenja na četkanje, friziranje i kupanje. Ako se dlaka umrsi i ućeba, šišanje je neizbežno. Ova rasa je vrlo inteligentna, ali mogu biti i tvrdoglavi, pa je dresura neophodna. Maltezeri su neustrašivi i prgavi prema psima ili drugim životinjama većih od njih, pa ih je potrebno držati na uzici kad krenete u šetnju.

HAVANEZER

Nacionalni pas Kube, havanezer se uopšte ne linja. Ovaj pas ima svilenkastu, talasastu duplu dlaku koja zahteva svakodnevno četkanje. Spoljašnji sloj dlake je mekan i lagan, kao i poddlaka. Takvo krzno im omogućava zaštitu u svim vremenskim uslovima. Vrlo su društveni, a negativno ponašanje ispoljavaju samo kada su zapostavljeni. Poseduju visok stepen inteligencije, lako uče nove trikove i dobro se slažu sa decom. Ne može se reći da su dobri čuvari jer će svakog gosta dočekati radosno uz mahanje repom.

ZAPADNOŠKOTSKI BELI TERIJER

Westie terijer ima dvoslojno krzno. Dlaka je glatka i čvrsta, otporna na hladne vremenske uslove, dok je poddlaka kratka i meka. Njihovo linjanje je zanemarljivo, pa vlasnici ove rase nemaju problema sa dlakama po tepihu i nameštaju. Meka poddlaka i gruba spoljna dlaka zahtevaju svakodnevno četkanje kako se prljavština, grančice i prašina ne bi umrsile i ućebale s dlakom. Ovi energični mali psi imaju urođene lovačke veštine. Vrlo su razigrani i druželjubivi, te su pravi izbor za aktivnu porodicu koja provodi dosta vremena u prirodi.

KOVRDŽAVI BIŠON

Bišon ima gustu kovrdžavu dlaku, ali nema izraženu poddlaku. Ovu belu pufnu treba češljati svaki dan. Poseta profesionalnom frizeru neophodna je jednom mesečno. Tretman podrazumeva kupanje, šišanje u lavljem stilu, čišćenje ušiju i podrezivanje noktiju. Vlasnici koji nemaju vremena za negu dlake šišaju pse na kratko. Iako bišon ima gustu, mekanu, kovrdžavu dlaku, ona se uopšte ne linja. Vrlo su pogodni za vlasnike koji pate od alergija, ali i za sve ostale jer su umiljati i verni pratioci, pogodni za život u stanu.

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram