Originalni recept za saher tortu

Foto: Shutterstock

Recept preuzet sa sajta sacher.com.

Ono po čemu je ova torta posebna je savršen sklad čokolade i džema od kajsije. Čokoladna kora odličnog puterastog ukusa, kao i nežne kajsije koje smiruju slatkoću daju savršeni sklad.

Hotel „Sacher“ u Beču je dobio pravo da svoju tortu nazove „Original Sacher Torte“ koja nosi okrugli čokoladni pečat. Torta se poslužuje sa šlagom koji nije zaslađen, a uz tortu ide neizostavna kafa melanž (Wiener Melange). Ova čuvena torta ima i svoj dan koji se obeležava 5. decembra.

Foto: Jerzy Dabrowski / Zuma Press / Profimedia

SAHER TORTA (po originalnom receptu):

KORA:
– 6 jaja
– 150g putera
– 130g čokolade sa 55% kakao delova

– 100g šećera
– 100g prah šećera
– 140g brašna
– 1 vanila štapić (po želji)

NADEV:
– 200g džema od kajsija

PRELIV:
– 200g šećera

– 125ml vode
– 150g čokolade sa 55% kakao delova

Postupak: odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i dodajte šećer (oba). Posebno umutite puter sa žumancima (dodajete jedan po jedan), zatim otopljenu čokoladu.

Prosejete brašno u smesu i dodate prethodno umućena belanca. U okrugli pleh sa odvojivim stranicama stavite papir za pečenje i smesu.

Pečete 10 min sa odškrinutim vratima na temperaturi od 170 stepeni (obavezno zagrejati rernu na vreme). Zatim još 50 min na istoj temperaturi sa zatvorenim. Ostavite da se prohladi 20 min. Isecite koru na pola.

U šerpici skuvajte čokoladu, šećer i vodu. Prohladite i prelijte tortu.

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram