Ministre Dmitroviću, a da rodite Vi sebi jedno dete?

Stav 15. apr 202213:56 > 15:30
Porodilište, bebe, Ratko Dmitrović
Foto: Randy Duchaine / Alamy / Alamy / Profimedia/Ivan Dinić/Nova S

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović mi pogodi živac svaki put sličnim porukama koje javnosti šalje preko Tvitera.

Prosto je nemoguće ovom čoveku ne poželeti dve, tri trudnoće jer on izgleda najbolje zna kako je biti žena u Srbiji. Evo sad kaže ovo: „RAZMISLITE O OVOME BAR JEDAN MINUT Danas žena u Srbiji prvi put rađa u 30-oj godini. U kojoj godini će prvi put rađati 2050. godine? Da li smo svesni koliko je jezivo teška situacija u kojoj se kao narod nalazimo? Ostalo nam je malo vremena do linije iza koje nema povratka.“

Da li znamo koliko je jezivo teška situacija? Pa ako su i žene taj narod na koji misli, hajde da se ponovo preslišamo, ovo učimo kao tablicu množenja, u pola noći znamo da izdeklamujemo neke vrlo gadne, jezive, bizarne, mučne, bolne, nepravedne, ponižavajuće situacije.

Ne znam da li je ministar čuo za Milicu Filipović? To je ona 23-godišnja mama iz Šapca koju su u Narodnom Frontu obavestili da je upravo izgubila bebu u petom mesecu trudnoće i poslali je u WC da rodi mrtvu bebu i dali joj za to „gusku“. A da! Možda bi ministra mogle da neguju sestre iz tog porodilišta koje su Milici rekle „Nema veze majko, opustite se, biće drugo dete“.

I šta ćemo sa mamama preduzetnicama koje redovno plaćaju poreze i doprinose, ali nemaju ista prava kao ostale zaposlene žene jer na porodiljskom odsustvu dobijaju manju platu a njihovi partneri nemaju pravo na korišćenje odsustva zarad nege deteta?

Šta ćemo sa uslovima u bolnicama, tretmanu koji dobijaju žene u porodilištima, socijalnoj zaštiti, astronomskim cenama bebi opreme, otkazima koje dobijaju kad se vrate sa porodiljskog, porodičnom nasilju, bolesnom decom koju lečimo SMS-ovima odsustvu bilo kakve državne podrške za roditelje te iste bolesne dece?

Dmitrović vam poručuje da se porađate pre 30. Nema veze da li ste uspele da se odselite od roditelja, da li ste posle završenih škola našle posao u struci, da li od plate cirka 60.000 možete da platite račune, o hrani za bebu da ne govorimo jer hej besne žene, imate grudi! Da li možete i hoćete, to njega ne zanima i evo čekamo sa zebnjom njegov novi odgovor na opravdan šok, nevericu, bes žena. Sigurno će opet pronaći način, pokuša da obesmisli zdrav razum nečim u maniru – žena odlučuje, one koje ga napadaju uglavnom imaju jedno dete i na kraju apostrofira kao što je već radio sa – žene danas mogu da budu i MINISTAR U VLADI. Ne kaže se ministar u Vladi nego ministarka u Vladi. Možda ste ministre na pojačanoj dozi folne kiseline ili trudničkih suplemenata, pa su vam se pobrčkale imenice muškog i ženskog roda…Ostalo nam je malo vremena da se priviknemo na to. Znam da smo vam prekomplikovane i da je samo prelazak na tako jednostavnu promenu, bar u jezičkom smislu – ambiciozan. Ali eto, Vi ste ambiciozan čovek, hoćete da žene u Srbiji rađaju pre 30. malu vojsku, on da brani, ona da rađa.

Zamišljam 2050. u Srbiji i nemam pojma da li ću biti živa, ali mi je drago što ću ovo jedno dete koje sam rodila u 27. dotle sigurno da ispratim na dalek put u novi život bez Dmitrovića. Žao mi je samo što baš zbog njega i njemu sličnih, moji unuci jednog dana neće biti građani ove zemlje. Uspeli su da ih oteraju pre rođenja.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram