Pitanja majke jednog deteta za ministra Dmitrovića

Stav 16. avg 202118:51 > 18:53
surogat
Foto: Shutterstock/Circlephoto

Ratko Dmitrović, ministar za porodicu u Vladi Ane Brnabić izgleda noćima ne spava. Gotovo da ne prođe dan, a da od njega ne dobijemo novi izliv optužbi na račun žena. U poslednjem javnom obraćanju na meti su - one bez dece.

U kontekstu kritika mera Vlade za povećanje nataliteta Dmitrović je izjavio da iza tih kritika stoje – žene bez dece.

„Imamo žena koje kažu – ‘Jednostavno me ne zanima, neću da rodim’. I niko ne sme da joj kaže nešto, da joj zameri. Ovo što su me napali, ja sam malo proveravao, tu uglavnom ima žena sa jednim detetom, ili one koje nemaju nijedno. Dakle oni jednostavno ne dozvoljavaju da se o tome razgovara“, rekao je Dmitrović na TV Hepi, a preneo je novosadski portal 021.

„Ako mi muškarci mislimo da smo mi faktor koji nešto odlučuje – ne. Žena je ta, Bogu hvala, u situaciji koja jeste u savremenom životu, kada je ona u potpunosti ostvarena i može da bude ostvarena na svim poljima. Žena je ta koja odlučuje da li će da rodi jedno dete, dvoje dece, troje, četvoro, petoro. Dakle, da li je moguće? Jeste, moguće je i da bude naučnik i uspešna glumica i pisac, moguće je da bude ministar u Vladi“, rekao je Dmitrović.

A sad malo mi – žene.

E pa, hvala vam tome ministre. Bez vas ne bismo znale šta sve možemo da budemo. Ili da se tako izrazim – hvala vam što nam aminujete da budemo naučnice, glumice, spisateljice, ministarke. Uzgred – promašili ste rod imenica u svim primerima osim u – glumica. Slučajno vam se omaklo?

Nego nešto drugo me zanima – kojom metodom ste proveravali ko vas je napadao? Kako ste došli do podatka su vas „napadale“ žene bez dece ili s jednim detetom? Imate li posebnu službu koja to radi ili…Evo ja imam jedno dete, ne morate da proveravate. Izvinite što vam se obraćam. Fuj. Znam da nisam idealna.

Slagali ste kad ste rekli da žene ne dozvoljavaju da se razgovara o natalitetu. Žene već godinama pričaju samo o tome. Šta je priča o uslovima u bolnicama, tretmanu koji dobijaju u porodilištima, socijalnoj zaštiti, astronomskim cenama bebi opreme, otkazima koje dobijaju kad se vrate sa porodiljskog, porodičnom nasilju, bolesnoj deci, odsustvu bilo kakve državne podrške za roditelje bolesne dece, zagađenju – nego priča o natalitetu? A vi eto ništa to niste čuli, pravite se gluvi i slepi na sve ključne stvari, ali eto istražujete ko vas vadi iz konteksta.

Jedan od najboljih odgovora na vaše poslednje izlaganje stiže vam ipak od majke dva deteta, ne od nas „nepodobnih“.

I kad sledeći put poželite da kažete nešto, neka to bude u vašoj kući. Žene više ostavite na miru, možda vam tako i skoči…natalitet.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram