„Dr Krajinović me prvo vrbovao, pa me udarao i vređao“

Foto: google maps

Beograđanka Žana jedna je od žena koje su imale vrlo loše iskustvo sa anesteziologom Narodnog fronta dr Tomislavom Krajinovićem. Za portal Nova.rs ona priča kako ju je te 2011. na porođaju gurao i udarao u leđa dok joj konačno nije dao epidural.

Žana se seća kako je izgledao njen prvi susret s ovim doktorom.

„U Narodni front sam prvi put ušla sa ulaskom u deveti mesec trudnoće, bez velikog znanja o procedurama i pregledima koji me čekaju u poslednjem mesecu trudnoće. Prvo sam shvatila šta je dugo čekanje na pregled. Dešavalo se da dođem dosta ranije i među prvima predam knjižicu, ali sam na red stizala obično pred kraj smene, oko 14h. Ko nije imao nekog da ga ‘sprovede’ – čekao je. Dugo i uporno. Poslednje nedelje trudnoće dok sam čekala isti taj pregled primetila sam jednog doktora koji se muvao po hodniku i razgovarao sa trudnicama. U ono vreme, 2011. godine, epidural se naplaćivao, postojala je i mogućnost doplate za ‘svog’ anesteziologa. Prišao je i meni dr Krajinović, zainteresovan za moj stav i odluku oko epidurala“, seća se Žana.

Pročitajte još:

Rekla mu je tada da planira da se porodi uz epidural, ali da smatra da nije neophodno da bira anesteziologa, pošto će neko već biti u smeni u trenutku porođaja.

„Tu me je prvi put isprozivao. Da sam neodgovorna trudnica i da ću biti neodgovorna majka. Da prepuštam slučaju tako važno pitanje o mom i bebinom životu… Nije mi se svideo, prilično me je razljutio, ali sam ga smireno saslušala i pomerila se u stranu“, pamti Žana taj prvi neprijatan susret.

Sledeći put sreli su se u porodilištu.

„Naopako! – pomislila sam kada je ušao dežurni anesteziolog. Samo ne on! Neverovatno je bilo da me je prepoznao. Ne sećam se komentara na moj račun, bili su sve samo ne prijatni, ali se sećam kako me je gurao i udarao u leđa vičući da se savijem još više. Posle dva neuspela pokušaja uboda stažistkinje (pretpostavljam), uzeo je iglu i završio posao. Stručno. Bila sam zahvalna što je sve prošlo kako treba.“

Žana priča kako ju je doktor nakon toga obišao posle porođaja.

„Pitao je da li sam išla do toaleta i kazao kako sam imala sreću da mi je on zapao, jer me niko drugi sem njega ne bi obišao posle porođaja ili bi za to tražili naknadu. Shvatila sam poruku, ali sam mislila da je gotovo sa našim susretima. Nažalost, nisam bila u pravu.“

Kako kaže, sudbina im je još jednom ukrstila puteve jer je Žana osmog dana od porođaja dobila odliv.

„Nikada neću zaboraviti kola hitne pomoći koja jure beogradskim ulicama, prolaze kroz crveno, pod rotacijom, ekipu koja nas je čekala na ulici ispred Narodnog fronta, sve je bilo kao u američkim serijama. Trčeći su me gurali i krevetom otvarali vrata sala. Čula sam povike da umirem i da sam izgubila previše krvi… Doktor je rekao da me je 10 minuta delilo od sigurne smrti. U operacionoj sali – dr Krajinović. Zamalo opsovah. Otvara karton i ovaj put me prepoznaje po prezimenu. Kreće da likuje – kako se srećemo opet, kako je bio u pravu, nisam htela da biram doktorku i anesteziologa, kako sam život prepustila slučaju.“

Priča Žana i kako je doktor tada cinično pitao koji ju je to stručnjak porađao, a ona uspela da mu kaže ime doktorke koju je upravo on predlagao, nakon čega se uozbiljio, a ona iscrpljena zaspala.

„Srećom sam se i probudila. Hvala doktoru koji mi je spasao život. Hvala svima koji su pazili na mene. Sve dok se budemo cenkali za zdravlje, dok budemo licitirali po hodnicima klinika, ne vidim da ćemo ostati zdravi. Na drugom kraju grada, u KBC Dragiša Mišović, nakon dve i po godine doživela sam čaroliju porođaja. Da, ipak je moguće“, zaključuje Žana.

Podsetimo, novinarka i blogerka Mina Smiljanić odlučila je da na Instagramu podeli svoju ispovest o akušerskom nasilju koje je doživela na porođaju. Ona je opisala užasne komentare koje je sve vreme slušala od anesteziologa dr Tomislava Krajinovića u GAK „Narodni front“, ali i sramotu i nemoć koje je osećala i posle traumatičnog iskustva.

Mina je svojim potezom pokrenula pravu lavinu, pa se žene sa sličnim iskustvima javljaju u ogromnom broju. Sve to čine u nadi da će ovakve stvari prestati da se dešavaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram