Ćuti i trpi: Šta žene jedu na Institutu za majku i dete

Foto:Privatna arhiva

Vrlo oskudni obroci, izguljena dotrajala kupatila, kreveci sa kojih se ljušti farba… tako otprilike, nažalost, izgledaju uslovi na Institutu za majku i dete u Beogradu, tvrdi jedan tata iz Beograda.

„Ni za prvo ni za drugo jelo koje je žena dobila za večeru ne znamo šta je. Ja ne bih smeo da probam. Pritom, daleko od toga da je supruga probirljiva – ja se redovno šalim s njom šta sve može da pojede, ali za ovo kaže da je probala da jede, ali joj se vraća“, kaže revoltirani tata čija je supruga na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr Vukan Čupić’’ poslednjih pet dana jer im je tek rođena beba operisana.

Foto:Privatna arhiva

Kako kaže, oduvek se zna da porodilje, posebno dojilje treba da jedu jaču, malo bolju hranu, a ovo nije ni blizu toga.

„Za doručak dobiju jednu i po viršlu i to je sve. Jedino na hlebu ne štede. Ovo u šaku deteta staje. Zato svi donose ženama hranu, pa i ja. I jasno mi je šta se sve dešava u državi, ali zar mora ovakva situacija da bude i na Institutu za majku i dete. Valjda to treba da bude na prvom mestu.“

Foto:Privatna arhiva

Naš sagovornik kaže i da se majke uglavnom ne žale, samo pričaju o svemu između sebe i porodici.

„Vode se onim – ćuti i trpi, važno je samo da se dete izleči i ode kući.“

Osim hrane, nemili prizori dolaze i iz kupatila koje majke koriste.

„Kupatilo je zaista strašno, plus prozor koji ne može da se zatvori. Žena kaže da je sve to čisto, ribaju, dezinfikuju, ali raspada se. Takođe, sa metalnih krevetaca se ljušti boja, sve je zarđalo, staro… Ali to i nekako da se razume, međutim, hrana… Za tu količinu i sadržaj nema opravdanja.“

Foto:Privatna arhiva

A koje je moguće opravdanje za ove prizore, pokušali smo da saznamo od Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr Vukan Čupić’’. Nema sumnje da u toj ustanovi rade vrhunski stručnjaci, plemeniti ljudi koji profesionalno i odgovorno leče decu. Međutim, pitanje je da li je u 21. veku normalno da u bolnici u kojoj su majke i bebe – budu takvi uslovi.

Na naša pitanja ko je zadužen za obroke u ovoj ustanovi, odnosno kako se određuje šta će se davati majkama koje su tu dok im se deca leče, kao i zbog čega kupatilo koje koriste majke izgleda tako kako izgleda i da li će se nešto menjati nabolje – odgovor nismo dobili do objave ovog teksta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom