Je li ovo stvarno najhladnije ljeto naših života?

Nađa Irena Fišić Foto:Privatna arhiva

Pitali su me nedavno da pišem o tome gdje mi je najljepše bilo živjeti. Počela sam poetski i (samoj sebi) vrlo mudro kako to ovisi o godišnjim dobima.

Ljeto je najljepše u Europi – ako imate sreće da ga možete provesti u nekoj kućici kraj mora na otoku – to je to. Ali i gradovi su apsolutno super – divno se gubiti se po ulicama Beograda, Londona ili Berlina.

Jesen je – ako ste ljubitelj šušura i akcije – apsolutno rezervirana za gradove. Svi su se vratili, energija je na visini, svatko bi nešto ispričao, pršte pozivi za izlaske, sve nekako kreće iznova. Zima… paraliziram se od same pomisli. Srce me vuče više no ikada da se vratim u jugoistočnu Aziju gdje je vječito ljeto. Pa proljeće…

I tako ja palamudim i gudim i onda naletim na jednu rečenicu na Instagramu koja mi zaledi krv u žilama: ovo će biti najhladnije ljeto vaših života. Usred 40 stupnjeva u tom trenutku.

Rekordno visoke temperature izazvale su kaos diljem svijeta u srpnju. U južnoj Engleskoj željezničke tračnice su se savile od vrućine. U Kini su se rastopili crjepovi na krovovima. U Teksasu su vrućina i sušno razdoblje uzrokovali gotovo 200 prekida dostave vode.

Nađa Irena Fišić Foto:Privatna arhiva

U Srbiji i Hrvatskoj bilježimo već treći toplotni val ovoga ljeta, asfalti Zagreba i Beograda žare se i peku tabane. Vrućine su smrtonosnije od tornada, uragana i svih ostalih vremenskih nepogoda zajedno. Gradovi su osobito pogođeni i topliji jer su prekriveni tamnim krovovima, cestama i parkiralištima koji apsorbiraju i zadržavaju toplinu. Pitanje nije gdje živjeti, nego vrlo uskoro – kako uopće živjeti.

Je li ovo stvarno najhladnije ljeto od sada pa nadalje?

“Generalno – da. I tako bismo se trebali početi ponašati”, kaže Vijay Limaye, znanstvenik klimatskih promjena pri Vijeću za obranu prirodnih resursa SAD-a. Jer svako je posljednje desetljeće bilo nepogrešivo toplije od prethodnog, tako da je vrlo vjerojatno da će sve godine koje slijede nastaviti rušiti toplinske rekorde, objasnio je.

Pa da onda možda napokon prestanemo graditi parkirališta na mjestu parkova, da zasadimo drveće, da počnemo planirati kako se rashladiti u budućnosti?

Da zaboravimo na političke agende kojima nas zasipaju, svađaju i dijele – jer u ovome je cijeli svijet zajedno. I treba djelovati odmah. Bez obzira gdje živjeli i odakle smo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram