Tri psihološkinje otkrivaju šta tačno rade da sačuvaju mir

Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Godina za nama, prepuna sumornih događaja, još jednom nam je pokazala koliko je krho naše mentalno zdravlje. Nikada nije bilo važnije da vodimo računa o sebi, kao i da javno govorimo o važnosti traženja pomoći. Zato smo upitali tri psihološkinje - Isidoru Zekavicu, Anu Mirković i Radmilu Grujčić - da nam podele svoje lične savete sa čuvanje mentalnog zdravlja u stresnom okruženju.

Sasvim je okej da nisi dobro, da imaš svoje crne dane i nisi uvek u svemu najbolji. Sasvim je u redu staviti pauzu i postaviti svoje granice. Sasvim je u redu brinuti o sebi.

Upravo zato, želeli smo da saznamo šta na dnevnom nivou rade tri sjajne žene, koje pomažu ljudima kroz brodolome života.

Tri psihološkinje za Zadovoljna.rs otkrivaju svoje male tajne koje im pomažu da brinu o sebi i nađu mir.

Isidora Zekavica

Psihoterapeutkinja koja vodi i uspešnu Instagram stranicu kaže da joj u izazovnim i stresnim situacijama pomaže pronalaženje oaza odmora i mira tokom dana u kojima se posvećuje sebi.

„To su pre svega rituali koji doprinose doživljaju predvidljivosti i kontrole što je jako bitno za mentalno zdravlje – to može biti jutarnja kafa, popodnevni odmor, čitanje knjige pred spavanje i slično“, kaže Zekavica.

Drugi koristan mehanizam brige o sebi je vođenje dnevnika.

„Vođenje dnevnika gde zapisujem svoja razmišljanja i emocije mi dosta pomaže kada se osećam preplavljeno“, objašnjava.

Još jedna bitna stavka je zdrav odnos prema društvenim mrežama.

„Nastojim da ograničim vreme koje provodim na telefonu (pre svega na društvenim mrežama) jer sam uvidela koliko takva jedna bezazlena navika lako pređe u svojevrsnu zavisnost i negativno utiče na naše raspoloženje i blagostanje“, ukazuje Isidora Zekavica.

Ana Mirković

Psihološkinja Ana Mirković kaže da je važno je da dišemo jako duboko – čak i u Beogradu gde je najzagađeniji vazduh na svetu, našalila se.

„Onda, meni je jako važno da u danu ili čujem ili sretnem osobu koja mi je izbor pozitivne energije. Ne možemo da biramo osobe koje poznajemo, ali možemo da odvojimo one koji su energetski vampiri. Nažalost, moramo i sa njima da sarađujemo – ali uvek imam bar pet osoba koje su mi izvor najdivnije energije. Pošaljem im poruku, pozovem na kafu, ili posetim njihov profil na društvenim mrežama“, kaže Mirković.

Ona dosta šeta i to vreme koristi da definiše svoje misli. U psihologiji se to zove intrapersonalna komunikacija.

„Malo analiziram situacije, razmislim šta bih mogla bolje da uradim ako nešto nije dobro, a ako jeste, da kažem: ‘Kakva si lavica – i bodrim sebe'“, rekla nam je Mirković.

Ona je majka dvoje tinejdžera, pa joj je važno da sa njima provede kvalitetno vreme.

„Uvek ih samo pitam i slušam šta im se dešava, što mi pomaže da razumem njihovu generaciju. To me potpuno resetuje“, kaže nam,

U ovo doba godine, Ana takođe voli da gleda lepe, afirmativne sadržaje.

„Biram da to budu nežne i lepe priče, koje kad pogledaš pomisliš: ‘Bože, pa može i ovako'“, zaključuje psihološkinja.

Radmila Grujičić

Psihološkinja iz centra „Psihomedica“ u Jagodini ističe tri principa čuvanja svog mira: kontakt sa sobom, planiranje i brigu o sebi.

„Kontakt sa sobom je introspekcija, odnosno biti svestan svojih osećanja u odnosu na trenutak u kojem smo. To nam omogućava da, ako smo u nekoj situaciji koja nam ne prija, ili slušamo ljude koji nam ne prijaju, izađemo iz tog odnosa ili situacije“, objašnjava.

Planiranje obaveza koje imamo, pomaže nam da budemo zadovoljni i krećemo se u željenom pravcu.

„Takođe, treba da planiramo stvari koje nama pune baterije, deo dana u kojem brinemo o sebi“, dodaje Grujičić.

Mnogo je važno da smo svesni da smo odgovorni za svoj život – da budemo proaktivni, kaže ona.

„Ako nešto želimo, da idemo u tom pravcu, ne da nam drugi nešto rade. I da imamo jasnu granicu šta je naša odgovornost, a šta je tuđa. Dakle, živeti sad i ovde. Zapitati se: ‘Šta ja mogu sad da uradim u odnosu na ovaj trenutak’, kao i da se koncentrišemo samo na to – jer nam onda to u dobrom delu donosi mir, znamo da smo uradili sve što je do nas“, objašnjava Grujčić.

Što su nam punije baterije, bolji su nam mehanizmi odbrane, zaključuje psihološkinja.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram