Saveti za jačanje mentalnog zdravlja stari 400 godina

Psihoterapija
Psihoterapija Foto:Shutterstock

Robert Barton bio je britanski sveštenik i akademik koji je 1621. godine objavio svoje najpoznatije delo pod nazivom The Anatomy of Melancholy, u kome pojašnjava ulogu ove emocije na raspoloženje čoveka. Kako je i sam neretko proživljavao melanholične trenutke, vrlo dobro je poznavao ovu problematiku, koja dalje može dovesti do pojave depresije, obeshrabrenosti i lenjosti. Njegov rad, star punih 400 godina, zapazila je škotska novinarka Ejmi Liptrot, koja je odlučila da vremešnom izdanju udahne novo ruho, u formi radijskog programa na kanalu BBC, naslovljenog The new anatomy of melancholy. Cilj je da slušaoci otkriju šta povezuje ljude koji su živeli u 17. veku, i nas danas, u pogledu melanholije. Nadamo se da ste raspoloženi da saznate po čemu je Robert Barton bio poseban…

POGLEDAJTE JOŠ:

Praćenje stanja i kupanje u hladnoj vodi

Robert Barton imao je priliku da spozna spomenuti poremećaj i iz ugla pacijenta, ali i akademika, a posebno ga je interesovala veza između depresije, genetskih faktora i uticaja sredine. Iako do zaključka nije došao prikupljanjem podataka, on je ustanovio da postoji mogućnost njenog prenošenja sa generacije na generaciju, ali i da se može izlečiti, ukoliko se pronađe koren problema. Poznato vam je da ponekad ponavljamo iste oblike ponašanja i zapadamo u odgovarajući šablon. Robert Barton stoga je predlagao zaranjanje u ledeno hladnu vodu, koja je neugodna na prvi pogled, međutim pomaže da se bolje nosimo sa stresom na psihičkom i ćelijskom nivou. Ovakav korak sprečava i upalne procese u organizmu, piše citymagazine.rs. 

Ravnoteža, društveni život i priroda

Jedna od teorija za koje se takođe zalagao jeste umerenost u učenju i radu, jer je čoveku potrebna i druga vrsta aktivnosti koje jačaju mentalno zdravlje. Vežbanje i društveni život ne treba zanemariti, već pronaći meru između posla i zadovoljstva. On je veliki potencijal video u boravku u prirodi, šetnji, pa čak i uzgajanju biljaka. Ovo nije nepoznanica i pokazalo se kao veoma delotvorno u ublažavanju promena raspoloženja. Za kraj, ne treba potceniti ni ulogu prijatelja, pred kojima možemo da otvorimo dušu i ispričamo šta nas muči. Naravno, na svakome je da proceni šta je za njega od ponuđenog najbolji lek.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram