Psihološke igre kojim nas tržni centri mame da potrošimo boga oca

Foto:EPA/RUNGROJ YONGRIT

Krenuli ste po poklon za nečiji rođendan, a uzeli ste sebi novi nakit i častili sebe vešom? Niste usamljen slučaj.

Za ovakve ishitrene kupovine niste u potpunosti krivi samo vi. Tržni centri koriste određene psihološke trikove kako bi privukli kupce da ostanu što duže i potrošili što više novca.

Nema sata ni prozora

Isto kao i kazina, tržni centri koriste ovaj trik kako bismo izgubili pojam o vremenu dok kupujemo. Često zaboravimo da pogledamo na sat i dok trepnemo, mrak je već pao. Naći sat u tržnom centru je nemoguća misija jer im je glavni cilj da što duže ostanete tu.

Opuštajuća atmosfera

Spora muzika u kombinaciji sa mirisnim okruženjem i svetlosnim efektima, koja umiruje naše telo i smiruje naše umove, sastavni je element svakog tržnog centra. Ljudi u takvom ambijentu žele da ostanu duže, čime se povećava verovatnoća da će potrošiti više.

Foto: – / Xinhua News / Profimedia

Stimulacija čula

Često nam se dešava da na kraju kupimo stvari koje nismo hteli ili ne nameravamo. Sada su trržni centri dizajnirani da urade upravo to. Atraktivan bilbord na ulazu koji privlači pažnju, šareni dizajn svuda oko vas, vrišteći znakovi koji označavaju rasprodaju – sve to je napravljeno da nas podstakne na impulsivnu kupovinu.

Planirano nas dezorijentišu

Sigurno ste se nekad osećali izgubljeno u tržnom centru. To je zato što oni i jesu dizajnirani tako da se u njima „izgubite“, kako biste potrošili što više novca. Šljašteće distrakcije su tu da vas zbune podstičući veću potrošnju.

Strateško pozicioniranje restorana i zabave

Mnogi od nas posećuju tržne centre samo zbog restorana i lokala brze hrane. Većina njih se nalazi na poslednjem spratu kao i bioskop, što nikako nije slučajnost. Da biste došli do hrane morate proći kroz značajan deo tržnog centra što samim tim povećava šanse da ćete naseseti na reklame i kupiti nešto što niste ni planirali.

#related-news_1

Bonus video: Stvari koje često gubimo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram