Depresija u mladosti povećava rizik od demencije u starosti

depresija
Foto: Louis-Paul st-onge Louis / Alamy / Alamy / Profimedia

Mlade osobe koje su srećne i zadovoljne na neki način su zaštićene od demencije. Isto tako osobe koje su u mladosti depresivne mogu da budu u većem riziku od razvoja demencije kasnije u životu, pokazuje nova studija.

Vila Brenovic, naučnica sa Kalifornijskog univerziteta, i njen tim utvrdili su da su „starije odrasle osobe koje su imale umerene do visoke depresivne simptome u ranoj mladosti pokazivale pad kognitivnih sposobnosti“, prenosi N1.

Istraživači su razvili statistički model za predviđanje pojave depresije kod 15 hiljada učesnika starosti od 20 do 89 godina.

Utvrdili su da je u grupi od oko šest hiljada starijih osoba verovatnoća kognitivnog oštećenja bila 73 odsto veća za one koji su imali simptome depresije u mladosti, a 43 odsto veća za one sa simptomima depresije u kasnijem periodu života, prenosi US News.

„Nekoliko mehanizama objašnjava kako depresija može da poveća rizik od demencije. Među njima je i to što hiperaktivnost centralnog nervnog sistema za odgovor na stres povećava proizvodnju hormona stresa glukokortikoida. To dovodi do oštećenja hipokampusa, dela mozga neophodnog za formiranje, organizovanje i čuvanje sećanja“, rekla je Vila Brenovic, koautorka istraživanja.

Umereni ili visoki simptomi depresije utvrđeni su kod 13 odsto mladih osoba, 26 odsto osoba srednjih godina i 34 odsto starijih učesnika.

„Procenat populacije koja doživi depresivne faze tokom života je oko 20 odsto, i zbog toga je važno da budete upoznati sa ulogom depresije u procesu starenja“, istakla je dr Kristin Jaf sa Odeljenja za psihijatriju i bihevioralne nauke na Kaliforijskom univerzitetu.

Istraživanje je objavljeno u „Journal of Alzheimer’s Disease“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli