Žizel Bundšen za Vogue: „Kako sam dotakla dno“

Žizel
Foto: Mike Ehrmann / Getty images / Profimedia

"Spolja je izgledalo kao da imam sve sa svoje 22 godine, ali iznutra sam se osećala kao da sam dotakla dno"

U retkom intervjuu za britanski Vogue, kraljica modne piste, Žizel Bundšen je iskreno govorila o paklu svojih ranih 20-ih godina kada se svetu činilo da celu modnu industriju ima pod svojim nogama.

Žizel je modna legenda koja je zaustavila „heroin šik“ izgled ranih 90-ih godina, a zatim nastavila svoju karijeru kao najplaćeniji model na svetu 15 godina za redom.

Sada, ona ima novi projekat, bavi se pisanjem svoje autorske knjige recepata. Ona je godinama radila na sakupljanju ličnih kućnih recepata koji obećavaju da će pružiti interesantan uvid u to šta tačno podstične njenu slavnu fit porodicu.

Ova ideja nije proizvod njenih godina i iskustva. Mnogo pre nego što je ideja brige o sebi i dobrog zdravlja postala uobičajena, Bundšen je dobro razumela moć veze uma i tela i uvek je težila ka poboljšanju svog unutrašnjeg života.

To je bila lekcija koju je teško stekla u prvim danima svoje karijere kada je svima izgledalo da je na vrhu sveta, iznutra, njen svet je bio u potpunom haosu.

To je bilo na samom početku milenijuma, nakon preseljanja iz njenog porodičnog doma u Horizontini, u južnom Brazilu i njenog debija na pisti u Londonu za kolekciju Aleksandra Mek Kvina 1998. godine.

Ova revija joj je bila odskočna daska i nakon nje je poletela, a do ranih 2000-ih je bila mononim. Dominirala je modnim pistama, izlazila sa Leonardom Dikaprijem i bila je na svim bilbordima i naslovnicama časopisa širom sveta.

„Spolja je izgledalo kao da imam sve sa svoje 22 godine, ali iznutra sam se osećala kao da sam dotakla dno“, rekla je Bundšen za Vogue.

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ona je patila od anksioznosti i napada panike više od godinu i po dana pre nego što je dostigla svoju prelomnu tačku.

„Počinjala sam svoj dan sa moka frapućinom sa šlagom i tri cigarete, a zatim sam pila po flašu vina svako veče pred spavanje. Zamislite šta je to radilo mom mozgu.“

Po preporuci prijateljice je potražila pomoć neuropate koji joj je odmah prepisao detoksikaciju organizma.

„Zabranio mi je šećer, žitarice, mlečne proizvode, kofein, alkohol i cigarete. Jedino što sam mogla da konzumiram bilo je povrće, orasi i male količine nemasnog mesa. I više je nego dovoljno da kažem da su simptomi skidanja bili nepodnošljivi.“

Žizel kaže da je tada iskusila najgore migrene u svom životu, a da je lekar zvao Adrenalina, jer je to bila referenca na njen nervni sistem.

„Sećam se da sam rekla sebi: Pa, jel hoćeš da živiš? Bilo je toliko jednostavno“.

Tri meseca kasnije, njeni iscrpljujući simptomi su skoro nestali i do danas se religiozno budi u pet ujutru da meditira i vežba.

Ponovno vraćanje njenih navika u ishrani približilo ju je njenom detiljstvu i kulturi ishrane koju je poznavala kao mlada devojka koja je odrastala u ruralnom Brazilu, pre nego što je sletela u Tokio da nastavi svoju karijeru u manekenstvu sa nežnih 14 godina.

Bundšen je uživala u relativno jednostavnom životu u malom gradu. Svakog jutra, njena majka, službenica u banci, bi pravila smutije za doručak sa avokadom iščupanim pravo sa drveta u njihovom dvorištu, a ona i njenih pet sestara bi jele pirinač i pasulj „barem pet puta nedeljno“.

Žizelina baka je bila „žena od medicine“ i njoj zahvaljuje za to što ju je načula da bude osetljiva.

„Rekla bi mi da samo treba da pogledamo u nebo kako bi pronašli svoju sjajnu zvezdu“, kaže Bundšen, a sićušna zvezda koja je istetovirana na njenom zglobu je omaž njenoj  kosmički nastrojenoj baki koja voli prirodne lekove, i koja je „za sve popila čaj“.

Zbog toga supermodel ima holistički pristup zdravlju.

„Ideja da uzimanje jedne tablete može da reši sve moje probleme uvek mi se činila pogrešnom, jer to nikada nije bilo moje iskustvo“, objašnjava ona. „Ako stavite flaster na posekotinu, to ne znači da će nestati“

Ideja za knjigu recepata zdrave hrane je nastala tako što su je prijatelji i porodica stalno pitali kako to pravi, i kako da nateraju svoju decu da jedu ovakve stvari.

„Stalno pretpostavljate da ljudi znaju stvari, ali mnogi ne znaju, volim da delim stvari koje me čine srećnom, stvari koje mogu pomoći mama koje žele da prave zdrave obroke za svoju decu.“

Manekenka je već 13 godina u braku sa Tomom Brejdijem i sa njim ima dvoje dece.

Žizel se sa prvim detetom porodila u svom domu, i opisuje 18 sati porođaja sa Bendžaminom kao „najlepše iskustvo u mom životu“

Od kada je rodila svoje prvo dete pre 12 godina, Bundšen je majčinstvo postavila kao glavni prioritet, i kada se porodica preselila u Tampu na Floridi, osnovala je školu kod kuće za svog sina Bendžamina Rajna i ćerku Vivijan Lejk.

Njihov nastavni plan i program je onaj koji je sama kreirala uz pomoć učitelja svoje dece, i uključuje kuvanje i baštovanstvo.

***

Bonus video: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram