Jeziva istina o kojoj se ćuti: Manekenke jedu vatu da bi bile mršave

Njena priča 10. maj 202218:45 > 22:14
Miu Miu revija, Foto: PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia

Šta sve rade da bi uspele?

Prelepa Dankinja je sa svojih 27 godina otvorila Pandorinu kutiju i otkrila strašne, pa čak i po život opasne metode kojima se neke manekenke podvrgavaju kako bi osigurale da budu dovoljno mršave da bi hodale pistom.

Sani Pedersen, priznala je da je, kada se prvi put preselila u Njujork, konzumirala samo šoljicu kafe i 20 cigareta dnevno jer je jarko želela da bukira svoje mesto na revijama. Godine 2012. manekenka visine oko 180 centimetara je imala svega 45 kilograma i bolelo ju je kada sedne, jer je njeno telo imalo toliko malo masti.

Pet godina kasnije, Sani je imala zdravih 54 kilograma i nosila je američku veličinu od 0 do 2, međutim, na kastinzima su joj često govorili da je predebela da bude model.

Iako je uspela da pronađe ravnotežu sa svojom karijerom i zdravljem, rekla je za Njujork post da ima mnogo drugih manekenki koje idu u ekstreme da bi ostale mršave.

„Videla sam 16-godišnju manekenku kako se umalo ubila. Jela je vatu samo da bi preživela”, prisetila se.

Opasni trend punjenja stomaka vatom ili maramicama kako biste prevarili svoje telo da se oseća sito, modeli su pratili uprkos velikim rizicima po zdravlje.

Ćerka Edija Marfija, Bria Marfi, priznala je da neki modeli jedu kuglice vate namočene u sok da bi ostale mršave, kada je razgovarala o pritiscima da bude zvezda na modnoj pisti u emisiji Dobro jutro Ameriko još 2013. godine.

Bria Marfi, Foto: Celebrity Photo / Avalon / Profimedia

U to vreme, dr Ovidio Bermudez, glavni lekar u Centru za oporavak od ishrane u Denveru, upozorio je da se žene koje jedu pamučne kuglice suočavaju sa rizikom od gušenja i neuhranjenosti, i da će verovatno razviti opstrukciju crevnog trakta.

Sani je takođe rekla za Njujork post da mnoge manekenke jedu samo jednu krišku jabuke tokom celog dana, i to je to. Čak je primetila da se jedna njena prijateljica ponosila time što joj je na kraju dana ostala jedna kriška jabuke.

„Manekenke prolaze kroz pakao da bi ostale mršave“, objasnila je ona.

Plavokosa lepotica je tvrdila da ju je jedne godine tokom Nedelje mode neimenovani dizajner nazvao „gojaznom“, dok je pred njom čula jednog od osnivača međunarodne agencije kako kaže „ovo je moja agencija, a ja volim anoreksičarke“.

Sani je priznala kako je pred početak jedne revije morala da se ušunja u kupatilo da popije vodu, jer neki dizajneri zabranjuju modelima da jedu ili čak piju bilo šta uoči emisije jer ne žele da izgledaju naduto.

Bivša manekenka Viktorija Doser patila je od anoreksije i sa svoje 23 godine objavila je ‘Veličina nula – Moj život’ kao model koji nestaje, a radi se o iskrenim memoarima o borbama sa kojima se suočila da ostane uvek ispred svoje konkurencije.

Viktorija Doser, Foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parižanka je opisala kako je morala da se izgladnjuje sa samo tri jabuke dnevno i konzervama kole bez kalorija da bi postala jedno od najtraženijih imena u svetu mode.

Viktorija je objasnila kako je imala samo 44 kilograma kada su Dior, Chanel i Alexander McQueen birali tinejdžerku visine 177 centimetara.

Nakon što su je agencije otkrile sa svega 17 godina, dobila je poslove koji su joj omogućavali da putuje po celom svetu, ali njen poremećaj u ishrani ostavio joj je trajne zdravstvene probleme i u jednom trenutku joj je rečeno da ima kosti kao 70-godišnja starica.

Uzimala je laksative i klistir nakon jela i nije imala menstruaciju šest meseci dok je gladovala kao model, a tvrdi da je ovakav režim mnoge njene prijateljice ostavio trajno neplodnim.

Nakon što je njeno zdravstveno stanje postalo baš loše i bila je ozbiljno neuhranjena, rečeno joj je obrije ruke i bedra, koja su postala dlakavija kao prirodan odgovor da se telo zagreje nakon ozbiljnog gubitka težine. Ali bila je toliko nezdrava da je kosa počela da joj opada.

Viktorija, koja je nekada bila proglašena za jednu od 20 najboljih manekenki na svetu, odlučila je da progovori i prekinula je ‘kodeks ćutanja’ o ​​tiho podsticanom gladovanju za koje tvrdi da su modeli i danas primorani da trpe.

„To je pogubno. Ne kažu vam ‘moraš da izgubiš 10 kilograma za dva meseca’. Ono što kažu je ‘treba da budeš ove veličine da bi stala u odeću, inače nećeš dobiti posao’. Onda svaki put kada se vratiš u agenciju i budeš mršavija, oni ti bukvalno aplaudiraju“, rekla je ona, a piše DailyMail.

Iako su ove ispovesti stare nekoliko godina, Viktorija se skoro potpuno povukla iz modelinga i sada se bavi glumom, a sada snima podkast pod nazivom „Moje telo, ova težina“ u kom priča o svojim iskustvima na revijama i bavi se temama o kojima se i dalje šapuće u modnoj industriji.

***

Bonus video: Modni promašaji na Met Gali

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram