Sve Titove žene: Prva se za njega udala sa 14 godina, a najveća ljubav mu bila sekretarica

titove žene
Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia; wikipedia.org

Pre Jovanke je imao par brakova.

Josip Broz Tito je bio jugoslovenski komunistički revolucionar, državnik, diplomata, lider Saveza komunista Jugoslavije, doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i – veliki ženskaroš.

Iako na prvi pomen njegovog ljubavnog života svima na pamet padne Jovanka Budisavljević, Tito je voleo i druge žene i bio je u braku i pre nje.

Prva žena se za njega udala sa samo 14 godina

Njegova prva supruga je bila Ruskinja Pelagija Belorusova. Prvo su sklopili crkveni brak, a zatim i građanski u junu 1919. godine. Za Tita se udala kada je imala samo 14 godina. Njemu je tada bilo 26. Upoznala ga je kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara.

Tito i Pelagija su imali četvoro dece. Prvo je nažalost, umrlo odmah po rođenju, drugo dvoje su umrli kao deca i preživeo je samo četvrto dete.

Nakon Titovog hapšenja 1928. godine zbog komunističke propagande, Pelagija se sa sinom vratila u Rusiju. Tito je po izlasku iz zatvora bio ljut na nju jer je sina Žarka dala u dom za nezbrinutu decu. Zvanično su se razveli u aprilu 1936. godine.

Druga žena optužena da je špijunka

Drugi put Tito se oženio u oktobru 1936. godine u Moskvi Lucijom Bauer, čije je pravo ime bilo Ana Koenin. Ona je bila udata za jednog visokog službenika nemačkih komunista, koji je nakon dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora. Međunarodna organizacija Crvene pomoći potom je organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gde je dobila pseudonim Lucija Bauer.

Tito i Lucija su se venčali 1936. On je tada imao 44 godine, a ona navodno 22. Nedugo nakon venčanja Tito je „otišao na ilegalan rad u Jugoslaviju“. Slao joj je ljubavna pisma uveravajući je da je ljubav njegovog života.

Nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je nemački špijun, Lucija je 1937. godine streljana u moskovskom zatvoru.

Treću ženu varao sa sekretaricom

Brozova sledeća velika ljubav bila je bila Herta Has. Bogata Slovenka jevrejskog porekla od njega je bila mlađa 22 godine. Biografi se još uvek ne slažu potpuno jesu li se ona i Tito uopšte venčali.

Dok jedni tvrde da su to učinili 1939. godine u Zagrebu, drugi govore da ta veza nikad nije bila ozakonjena. Ono oko čega se slažu jeste da je Tito, dok je bio s Hertom, imao ljubavnicu Davorjanku Paunović, kojoj tada nije bilo ni 20 godina. U isto vreme Herta je Titu rodila sina Aleksandra Mišu Broza.

Fatalna Zdenka

Tokom rata Tito je upoznao Davorjanku Zdenku Paunović koja je kasnije postala njegova sekretarica i domaćica Belog dvora gde je Tito živeo. Nakon četiri godine ljubavi s Hertom Zdenka je zauzela mesto uz velilkog vladara. Kad je počeo Drugi svetski rat, ona je krenula sa njim na front. S njim je prošla kroz najteže situacije, a navodno je i nekoliko puta menjala identitet. Govorilo se da ima veliki uticaj na Tita i da je kasnije kao predsednik odluke donosio po njenim sugestijama.

Koliki je njen uticaj bio govori i to da je na jednom sastanku najužeg partijskog rukovodstva tema bila samo ona. Tada im je Tito rekao: „Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu“.

Prema službenoj verziji, Davorjanka je preminula 1946. godine od tuberkuloze. Tito ju je sahranio u dvorištu Belog dvora u Beogradu jer mu je bila najveća ljubav, piše net.hr. Njeno ime kasnije se nije pominjalo, a ubrzo će njeno mesto zauzeti svima poznata prva dama Jugoslavije.

Jovanka – jedina prva dama

Jovanka Budisavljević bila je 32 godine mlađa od Tita. U ratu se istakla kao mlada partizanka, a imala je i čin majora. Tito ju je upoznao u vreme desanta na Drvar, a kasnije ju je doveo u svoju rezidenciju gde ju je zaposlio kao domaćicu.

Pojedini izvori tvrdili su da je Jovanka praktično politički nameštena Titu kako bi se on malo smirio jer je bio navodno prilično nezasitan kad su žene u pitanju. Prema nekim dokumentima, Jovanku je u Titovo okruženje doveo Ivo Krajačić Stevo, načelnik komunističke tajne policije OZNA.

Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Jovankina sestra Nada Budisavljević uvek je tvrdila da je Tito voleo i cenio Jovanku, a i ona je volela njega. U dokumentarcu RTS-a ispričala je kako su ona i druga sestra Zora nakon rata živele u sirotištu sve dok ih Jovanka nije pronašla i odvela u Užičku 15, Titovu rezidenciju u kojoj je radila. Vest o skorom venčanju u početku ih nije veselila.

„Ona je Zori i meni jednog dana, 1952. godine, rekla da će se udati za Tita. Nas dve smo zanemele na isti način na koji smo zanemele kad nam je rekla da nam je brat umro. To je bilo kao da nam je rekla da će se udati za svetog Petra! Ili da će se udati za gospodina Boga. Tito je tada bio ikona za sve nas, pa i za nju. Ja i sestra Zora rasplakale smo se na vest o udaji jer smo mislile da će nas vratiti u dečji dom“, prisetila se Nada., kojoj je Tito ipak dozvolio da ostane.

Jovanka i Tito venčali su se u aprilu 1952. godine, a kum im je bio Aleksandar Ranković, šef Državne bezbednosti, piše biografija.org.

U početku gotovo niko u zemlji nije znao da su sklopili brak jer svadba je bila tajna. Ceremonija se odigrala nedaleko od Iloka, u Titovoj vili uz Dunav, u užem krugu ljudi.

Njih dvoje nisu imali dece. Mada se šuškalo da su se formalno razveli krajem 70-ih godina 20. veka, Jovanka Broz je ostala uz Tita do njegove smrti 1980. godine.

I dok je spolja među njima sve delovalo skladno, njihov odnos nije bio idiličan, pogotovo tih 1970-ih. Poslednjih nekoliko godina njegovog života Jovanka navodno nije ni viđala svog supruga. Pred kraj Titovog života 1978. čak je i britanski ambasador shvatio šta se događa, pa je u London poslao poruku sadržaja: „Tito je potpuno sam!“

Uz njega više nije bilo ni žene ni prijatelja, a ubrzo će početi da se raspada i ono što je stvorio – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram