Nezamisliv luksuz Titovog stana na Menhetnu o kojem su sanjale holivudske zvezde

tito stan njujork
Ilustracija; Foto: StreetEasy / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Šestosobni dupleks sa četiri kupatila i pogledom na Central park.

Nosio je najkvalitetnija odela, pušio skupe cigare, koristio Dior kolonjsku vodu, družio se sa kraljicom Elizabetom II, Sofijom Loren, Elizabet Tejlor… Josip Broz Tito, nekadašnji predsednik SFRJ, znao je da uživa u životu. A među brojnim luksuznim nekretninama širom sveta koje su bile namenjene njemu bio je i jedan stan u Njujorku.

U pitanju je penthaus na čuvenoj Park aveniji na Menhentnu u kojoj je Tito povremeno boravio kada je bio u poseti Njujorku. Tu je uživao u pogledu na čuveni Central park i primao svoje goste.

Ovaj raskošan stan, koji su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine, zapravo je šestosobni dupleks apartman sa četiri kupatila. Dvoetažni penthaus od 4.500 kvadratnih metara ima tri terase i tri kamina, četiri spavaće sobe, a veliko predvorje sa širokim stepeništem se otvara u veliki ugaoni dnevni boravak sa lučnom terasom.

Penthaus ima još jednu dnevnu sobu sa bibliotekom i ogromnim prozorima koji gledaju na Park aveniju. Takođe ima posebne sobe za batlere i sobarice, kao i vešeraj, a tu su i prostrani hodnik, ostave…

Gornji nivo ima četiri velika master apartmana, od kojih je jedan sa kaminom i dva sa terasom.

Poznato je da je Tito uvek birao najbolje, pa ne čudi lokacija ovog stana u čijoj blizini su i neke od najskupljih njujorških brendiranih radnji – Kartije, Versaće, Ralf Loren…

Svetski i domaći mediji preneli su pre pet godina vest da je ovaj stan prodat jednom finansijeru sa Volstrita za 12,1 milion dolara. Pisalo se i da je u pitanju komšija, čovek koji je imao stan pored Titovog. Zanimljivo je da su pre toga, kada je počela da kruži priča da će stan izaći na tržište, za njega navodno bile zainteresovane i holivudske zverke Robert De Niro i Džek Nikolson.

Stan je ipak otišao drugome koji je, pritom, morao da uloži dodatne milione u renoviranje jer u pentahusu niko nije bio od 1992. godine, pa je bio u prilično lošem stanju.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram