Ko je sestra Jovanke Broz, jedina od svih zaposlenih koja je Titu dala otkaz

Jovanka Broz
Foto: Vladimir Akimov / Sputnik / Profimedia

Ko je Nada Budisavljević?

U Palati Srbija sinoć je održana revija „Jovanka u boji“, kao omaž Jovanki Broz, a pod pokroviteljstvom prve dame Srbije Tamare Vučić.

Na reviji se pojavila i rođena sestra Jovanke Broz Nada Budisavljević.

Foto: Vesna Lalić, nova.rs

Nada je mlađa sestra pokojne supruge Josipa Broza od koje je dobar deo života bila razdvojena. Imala je teško detinjstvo, otac i majka su im umrli veoma mladi, a ona i treća sestra Zora su detinjstvo provele u domovima, sirotištima i internatima. Nada je o tome govorila u RTS-ovoj seriji „Jovanka Broz i tajne službe“, gde je otkrila i kako se osetila kad se konačno spojila sa sestrom na Belom dvoru, gde je ona bila maršalova žena.

sestra jovanke broz
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Bila je oličenje buržuja. Na sebi je imala neki kaput tamnoplave boje sa krznom od nerca. Imala je dugačku crnu podignutu kosu i cipele na štiklu, ‘staklene čarape’. Za mene je tada bila nešto najlepše što sam videla“, prisetila se Nada.

Potom je Nada ostala uz sestru do samog njenog kraja.

Kako piše Žarko Jokanović u svojoj knjiži „Nada Budisavljević – Moja sestra Jovanka Broz”, u zvaničnoj rezidenciji predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, u Užičkoj 15 u Beogradu, na prvom spratu bile su tri spavaće sobe. U jednoj je bio Tito, u drugoj Jovanka, a u trećoj njena najmlađa sestra Nada, koja je jedno vreme bila i zaposlena u Titovom kabinetu i koja je jedina od svih zaposlenih Titu dala otkaz.

I tokom 25 godina svakodnevnog boravka u njihovoj kući i tokom Jovankine 36-godišnje izolacije, Nada Budisavljević je bila njen jedini oslonac.

Jednom prilikom Krleža joj je rekao: „Sve znate, sve vidite, sve čujete i ćutite, ni o čemu reč ne govorite.” A ona bi umela da kaže: „To mi je bio posao. Što sam čula – nisam čula, što sam videla – nisam videla.”

Ona je otkrila i kako je bilo biti Jovankina sestra.

“Bilo je s jedne strane lepo, ali nije bilo lako. Kao što ni ona nije nijednim svojim gestom htela da obruka zemlju, tako ni ja nijednim svojim postupkom nisam htela da naudim njoj. Uvek sam bila jako oprezna i, što se kaže, kako treba. Mi smo se stvarno jako volele. Naš odnos je bio normalan odnos. Zato se dešavalo i da se ponekad posvađamo jer ja sam joj bila najveći kritičar.“

Priznala je i da joj je bilo najteže gledati kako se Jovanka pati.

„A to što sam ja oko nje radila – to meni nije bilo teško. Nikada. To mi je nekako bilo prirodno. Jer, naša sestra Zora se udala još za vreme studija i otišla da živi u inostranstvo, sa mužem diplomatom. Tada sam ja prešla da živim u Užičku 15, sa Titom i Jovankom. Bila sam njihov podstanar. S jedne strane je bilo lepo živeti tamo, a sa druge strane ja to nisam nešto volela.“

Pričala je i o zavetu ćutanja koji je važio za Užičku 15 i koji je i ona poštovala.

„Pod jedan, to su bile njihove tajne. Pod dva, to je tako bilo da se o stvarima koje se dešavaju u toj kući ne govori. Mislim da su postojale negde neke klauzule, neki ugovori, da ako se neko primi u službu kod Tita i Jovanke, o njihovom privatnom životu se ne govori. I potpisuje se takav ugovor. Ja nikad nisam potpisala takav ugovor, niti je to od mene traženo. Ali ja sam toliko bila dugo sa njima i toliko uz njih, da sam znala da se o tim stvarima ne priča.“

Nada je ceo svoj život posvetila Jovanki, bila je njen emotivni zaštitnik.

„Ja sam bila njoj sestra koja joj je pomagala kad god je mogla. Ja sam za nju bila ono što je ona bila za Tita.“

BONUS VIDEO: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram