Sve spletke, intrige i preokreti u najskupljem razvodu u istoriji čiji je glavni akter bila jedna Srpkinja

Foto: GERO BRELOER / AFP / Profimedia; TIZIANA FABI / AFP / Profimedia; AS01MPGGXMP / Backgrid UK / Profimedia; Paolo Della Bella / LaPresse / Profimedia; : Rinse Photos, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Razvod koji je doveo u pitanje opstanak jedne od najvećih internacionalnih korporacija.

Razvod tadašnjeg generalnog direktora Formule 1 Bernija Eklstona i manekenke Slavice Radić Ekslston, završen je 2009. godine, a Radić je primila 730 miliona funti, što je tada bilo oko 1,2 milijarde dolara.

Bio je to sporazumni razvod – ali po mnogo čemu izuzetno neobičan.

Eklston, kojem je to bio drugi – mada ne i poslednji brak, proveo je sa Slavicom 24 godine, a do njihovog razvoda došlo je zbog njegovog „nerazumnog ponašanja“. Par je oduvek privlačio pažnju, pre svega zbog razlike u visini, ali i u godinama. Mlađa od njega 28 godina, Slavica se uvek isticala na zabavama u visokom društvu i na stazi F1, pogotovo što je od Eklstona viša čak 30 centimetara.

Paolo Della Bella / LaPresse / Profimedia

Ipak, njihov razvod je došao potpuno neočekivano, a pretpostavljalo se da je ona dobila najveću razvodnu nagodbu u istoriji. Izveštaji sugerišu da je od bivšeg partnera dobila više od milijardu dolara u dogovoru iza zatvorenih vrata.

Međutim, istina je malo složenija, a detalji brakorazvodne nagodbe otkriveni su 2014. pred nemačkim sudom u optužnici od 256 stranica.

U optužnici se navodi: „Od svog razvoda od supruge, optuženi [gospodin Eklston] primao je isplate na osnovu britanskog dekreta nisi. Isplate iznose oko 100 miliona dolara godišnje. Trajanje isplata iz odluke o razvodu nije poznato.“

FREDERIC LE FLOC H / AFP / Profimedia

Odnosno, Slavica vraća otprilike 100 miliona dolara godišnje, što podržava pretpostavku da je veliki deo njegove imovina zapravo držan u poverenju na njeno ime kako bi se izbegli visoki britanski porezi na nasledstvo. Prema navodima, Berni je iz povereničkog fonda svoje bivše supruge dobio blizu pola milijarde, kažu da poseduje nekoliko privatnih aviona, vikendicu Gštadu i jahtu od 58 metara – Petara, koja je spoj imena njegovih ćerki. Ali to je bila imovina stečena pre njegovog razvoda, koju je on i zadržao.

Fond je baziran u poreskom raju Lihtenštajna, a njegovi korisnici su bivša supruga gospodina Eklstona i njihove dve ćerke Tamara i Petra, koje su postale poznate po izuzetno raskošnom načinu života. A drama najbogatije naslednice u Evropi je skoro privukla veliku medijsku pažnju, kada je nakon rutinske posete stomatologu jedva izvukla živu glavu.

SEEFRIED/AGENCY PEOPLE IMAGE / Sipa Press / Profimedia

Ipak, sama Slavica je možda stekla slavu nakon udaje i razvoda sa Bernijem Eklstonom, ali ona je oduvek bila mnogo više od žene milijardera. Pre nego što je postala supruga generalnog direktora Formule 1, Slavica je već bila poznata u modnoj industriji. Iako skromnog porekla, od roditelja bosanskih Srba Jove Radića i Ljubice Malić, stekla je zavidno vaspitanje, za koje je pre svega zaslužena njena majka, koja je sama odgajala Slavicu nakon razvoda.

Uprkos mnogim životnim nedaćama, Slavica je ostvarila svoj san. Zahvaljujući zavidnoj visini, izuzetnoj samouverenosti i blistavom osmehu, ubrzo je počela da radi kao međunarodni model. Postala je zaštitno lice brojnih prestižnih brendova i prošetala pistom vodećih dizajnera i modnih kuća. Veliki brendovi su žudeli da sarađuju sa njom, jer je na pisti modnim komadima davala poseban efekat, koji ih je činio još traženijima.

Photo4 / LaPresse / Profimedia

Slavica i Berni su se upoznali na promotivnom događaju Armanija 1982. Iako su bili potpuno drugačiji, Eklston se na prvi pogled zaljubio do ušiju. Nakon niza pokušaja da je osvoji, Eklston je konačno uspeo i par se venčao 1985. godine.

Iako je bila u modnoj industriji među top modelima, njeno ime je odjeknulo nakon razvoda. Alimentacija dobijena od razvoda pomogla je Slavici da se probije na Sunday Times listu  „najbogatijih razvedenih“ na svetu.

Bonus video: Jelena Đoković zaglavljena u blatu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram