Filmski život prve dame Kine

prva dama kine
Foto: Eric Beracassat / AFP / Profimedia

Predsednik Kine Si Đinping došao je u posetu Srbiji, u društvu svoje supruge Peng Lijuan, koja ima vrlo zanimljivu biografiju.

Danas je Si Đinping jedan od najmoćnijih ljudi na planeti, a davne 1986. kada je sreo Peng Lijuan, bio je zamenik gradonačelnika Sjamena, lučkog grada na istoku Kine. Upoznali su se preko prijatelja i bila je to ljubav na pogled.

prva dama kine
Foto: DIMITRIJE GOLL / AFP / Profimedia

Venčali su se naredne 1987. godine, a zanimljivo je da je samo četiri dana kasnije Peng otišla u Peking da bi nastupala na Nacionalnom festivalu umetnosti, a zatim je odmah odletela u Sjedinjene Države i Kanadu takođe zbog nastupa. Naime, Peng Lijuan je bila prava zvezda nacije, poznata operska diva, ali i pevačica narodne muzike.

Nadali su se tada vrhovni zvaničnici da će Peng kao slavna ličnost kroz brak sa Sijem dati životnije obrise inače krutom i jednoličnom komunističkom rukovodstvu države.

Peng je nastupala širom sveta, bila je u više od 50 zemalja kako bi promovisala kinesku operu i kinesku nacionalnu muziku na međunarodnoj sceni.

Posebno značajno je bilo to što ju je u septembru 2005. pozvao organizacioni komitet 60. godišnjice Ujedinjenih nacija da izvede kinesku operu „Mulan Psalm“ u Linkoln centru u Njujorku. Bio je to njen veliki uspeh. Osvojila je nagradu „Izvanredan umetnik“ Umetničkog saveta Linkoln centra.

Peng Lijuan je rođena 1962. godine u okrugu Junčeng u provinciji Šandong. Primljena je na koledž umetnosti Šandong sa 14 godina i specijalizovala se za nacionalnu vokalnu muziku.

Pridružila se Narodnoj oslobodilačkoj vojsci 1980. kada je imala 18 godina i počela je kao običan vojnik, ali je zbog svog vokalnog talenta kasnije nastupala tokom turneja na frontu da bi podigla moral trupama tokom graničnih sukoba između Kine i Vijetnama.

Slavu je stekla nakon nastupa na novogodišnjoj gala svečanosti 1982. godine.

Peng je i sama aktivno uključena u politiku, a uz to je ambasadorka dobre volje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za tuberkulozu i HIV/AIDS od 2011.

Peng i Si Đinping imaju jedno dete, ćerku Si Mingze, koja je rođena 1992.

U intervjuu za državni časopis Global People 2011. godine otkrila je da obožava da redovno vozi bicikl do pijace i cenka se sa prodavcima. Kod kuće, kako kaže, ona i Si su obični muž i žena, a ne državni lider i pevačka superzvezda.

Peng je na Forbsovoj listi najmoćnijih žena sveta na 51. mestu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram