Poznati srpski parovi koji ispunjavaju naučnu formulu za srećan brak

poznati parovi brak
Foto:Screenshot/Instagram/rajkovic__ana/jelenadjokovicndf /tipsarevicjanko

Pokazuju kako se traje.

Mnogi veruju da su godine samo broj u ljubavi i da su u vezi najvažniji poštovanje, privrženost, poverenje, strast. Ipak, naučnici veruju da postoji idealna razlika u godinama koja povećava šanse da brak uspe na duže staze. Kako piše Bright side, studija pokazuje da je što manja razlika u godinama između partnera put za večnu ljubav. Brojevi su pokazali da je razlika od godinu dana idealna da bi veza opstala jer ti parovi imaju samo tri odsto rizika da se raziđu.

A ko među bračnim parovima na našoj javnoj sceni ispunjava ove kriterijume?

Jelena i Novak Đoković

Jelena i Novak više puta su pokazali da umeju da se bore s preprekama i da opstaju uprkos izazovima koji su pred njima. Zanimljivo je da je među njima tih idealnih godinu dana razlike – Novak ima 35, a Jelena 36 godina.

Novak i Jelena upoznali su se u sportskoj gimnaziji. Tada je Novak imao 17 godina i doneo je odluku da se profesionalno bavi tenisom, a bio je 78. teniser na ATP listi. Kako su pisali mediji, Novak i Jelena su upravo zahvaljujući tenisu započeli razgovor, shvativši da imaju puno zajedničkih tema. Ali kako je vreme išlo, zbog mnogobrojnih obaveza, nisu mogli da se viđaju koliko žele.

“Naša viđanja bila su naučna fantastika. Bila sam studentkinja koja je finansijski jedva otišla da studira u inostranstvu, a on je bio teniser koji isto tako nije imao novca da finansira skup put. Avioni su za nas bili svemirske letelice, mi to nismo mogli da dostignemo”, prisetila se svojevremeno Jelena Đoković, koja je na početku njihove veze upisala studije u Milanu, zbog čega se i preselila u Italiju.

Ipak, Novak se trudio da je, kad god bi mu se pružila prilika, iznenadi dolaskom. Sve do njene diplome održavali su vezu na daljinu, a onda se Jelena pridružila Novaku na brojnim turnirima širom sveta, pa je bila najglasnija i najvernija podrška s tribina. Nedugo potom ona se preselila u Monako, gde i danas žive.

Međutim, nije išlo lako. Nakon godinu dana shvatili su oboje da im takav način života ne donosi sreću – ona je po ceo dan radila u naftnoj kompaniji, a on je stalno bio po turnirima. Nakon dugog razgovora odlučili su da ona postane direktor Fondacije Novak Đoković, kroz koju je organizovala brojne humanitarne akcije, ali i bila u svakom trenutku uz Novaka na turnirima. Godine 2013. su se venčali i danas uživaju sa dvoje dece.

Biljana i Janko Tipsarević

„Za ovih deset godina, koliko sam sa Jankom u braku, mnogo toga sam naučila o sebi, ali o muško-ženskim odnosima nisam saznala apsolutno ništa novo. U dvadesetim godinama sam bila veća enigma sebi samoj, nego što su mi to bili suprotan pol i muško-ženski odnosi. Muškarci su jednostavni, kod njih je sve vrlo jasno, dok su ženska bića kompleksnija“, rekla je u jednom intervjuu dizajnerka Biljana Tipsarević, koja ima 39 godina, dok njen suprug Janko, nekadašnji teniser, ima 38.

I Janko je pričao o tome koliko je ponosan na suprugu i tvrdi da u njihovom odnosu za ljubomoru nikada nije bilo mesta.

„Nema, zato što se naša veza bazira ne samo na velikoj ljubavi već i na uzajamnom poverenju. Mi, teniseri, generalno, nismo ljubomorna sorta.  Zbog obaveza smo često razdvojeni od devojaka i žena. Nemoguće je biti uspešan, ne samo u tenisu već u bilo kom sportu, a da su ti misli fokusirane na to šta radi tvoja polovina. Od malih nogu smo istrenirani da ne budemo ljubomorni. Mislim da je to odlika nesigurnih ljudi. Moja supruga i ja imamo dovoljno samopouzdanja, ostvareni smo u svim segmentima života“, ispričao je svojevremeno Janko, koji je s Biljanom u braku od 2010. i s njim ima dvoje dece.

Istakao je i da je u Biljani pronašao srodnu dušu.

„U Biljani sam našao srodnu dušu. Ona je ista kao ja, samo što nema bradu. Moja žena je i dalje jedna od mojih najvećih inspiracija, zbog svoje radne etike, predanosti porodici i hrabrošću da juri svoje snove. Život mi je mnogo lakši jer se budim pokraj nekoga ko se podjednako kao ja trudi da bude najbolja verzija sebe. Mnogi ne znaju, ali ona je još od detinjstva imala san da bude modni dizajner, a onda je pokrenula je svoju modnu kuću. To je bila velika odluka, i to u Srbiji, s tim da je jedan broj ljudi verovao da je ona dosadna žena profesionalnog sportiste. Dokazala je da su pogrešili.“

Ana i Predrag Rajković

I između Ane i Predraga je razlika od godinu dana – on ima 27, ona 26. Bivša manekenka, a sadašnja dizajnerka dečije obuće, pored toga što se proslavila u modnom svetu, pre braka sa Predragom postala je poznata i kao devojka Veljka Ražnatovića.

Ana često privlači pažnju svojim objavama na društvenim mrežama, ali i izgledom i često se nalazi na listi najlepših žena srpskih sportista.

Ana i Predrag upoznali su se na neobičan način – preko njegove tetke, koja je želela da kupi psa od Anine majke koja prodaje pomerance.

Predrag je i pre ovog susreta znao ko je Ana, međutim tek tada su se upoznali.

„Peđa me je zapravo video ranije, ali se ustručavao da priđe. Kada je njegova tetka izrazila želju da nabavi psa, setio se da moja mama ima odgajivačnicu pomeranaca, pa je iskoristio priliku da sa mnom stupi u kontakt. Našli smo se u jednom restoranu, kupio je psa, ali tada se između nas ništa nije desilo. Sreli smo se ponovo posle nekoliko meseci, čini mi se posle utakmice Srbija-Gruzija, i od tada smo nerazdvojni“, rekla je Ana za Hello.

U vreme kada su počeli da se zabavljaju, Predrag je živeo u Tel Avivu i igrao za tamošnji Makabi, a Ana se vrlo brzo preselila kod njega. Verili su se 2018. godine i iste godine i venčali. Imaju dvoje dece.

Inače, srpsku i svetsku javnost nedavno je zaintrigirala navodna afera u koju je bila upletena Ana, a o čemu se govorilo tokom Svetskog prvenstva u fudbalu. Međutim, Ana i Predrag ne haju i šalju osmehe i poljupce.

Osim njih, na spskoj javnoj sceni su u parovi koji su blizu te takozvane idealne ralike u godinama.

Mirka Vasiljević i Vujadin Savić

Na primer, Vujadin Savić i Mirka Vasiljević su isto godište, imaju 32 godine. Ta razlika među njima od tek pola godine izgleda da se uklapa u proračune o savršenim brakovima – zajedno su više od deceniju i imaju četvoro dece.

„Mislim da muškarci mnogo kasnije osveste da imaju decu. Vujadin je sad u fazi ozbiljne komunikacije s njima, polako gradi odnos sa svakim od njih jer su u uzrastu kad mogu i da odgovaraju na pitanja. A i klinci imaju mnogo pitanja. Ali žena je ipak bolji organizator porodičnog života. Iako se trudimo da budemo savremeni, opet se vraćamo na ona iskonska pravila po kojima je žena održavala ognjište. Volim što sam ovovremenska žena, zbog toga i nisam prestala da radim, jer hoću da privređujem i da se u tom smislu osećam korisno i zadovoljno. Trudim se da u porodici imam onakva pravila kakva su postojala nekada ranije, da nije moje da naglas odlučujem, nego da se nekim ženskim trikovima izborim za ono što mi je bitno. To može da se ostvari na mnogo mudriji i pametniji način. Moja obaveza je da porodicu držim na okupu, jer nisam sigurna koliko su to muškarci u stanju u ovom današnjem ludilu“, rekla je Mirka jednom prilikom.

Nikolija i Relja Popović

Tu su i Nikolija i Relja Popović koji su zajedno od 2014. godine. Zavoleli su se na snimanju spota za pesmu „Alkohola litar“, koji je tada Nikolija snimila sa grupom Elitni odredi, u čijem je sastavu tada bio Relja. Oboje imaju 33 godine.

„On je taj koji je mene osvojio. Generalno, bitno mi je to nešto – magija“, priznala je pevačica.

Nikolija i Relja svoj skladni odnos ne eksponiraju preko društvenih mreža i medija, a pevačica je jednom prilikom istakla da je upravo to ono što je neophodno da bi brak funkcionisao.

„Neophodno je za uspeh u braku da se malo kriješ od medija. Imam skladan brak, a to je javnosti i medijima dosadno i ja sam mnogo srećna zbog toga“, rekla je ona.

A šta je spojilo Nikoliju i Relju?

„Isti ideali, vizija, komunikacija, ljubav pre svega. Kad ima ljubavi, onda je sve lakše”, kazala je Nikolija, koja s Reljom ima dve ćerke i s kojim je zajedno proživela gubitak bebe.

Seka Aleksić i Veljko Piljikić

Blizu te idealne razlike u godinama su i pevačica Seka Aleksić i njen muž Veljko Piljikić. Ona ima 41, a Veljko 39 godina.

Seka Aleksić smatra da iza uspešnog muškarca stoji uspešna žena, ali isto tako da i iza uspešne žene mora da stoji uspešan muškarac koji je njen oslonac i zaštitnik.

„Ja sam osoba koja sve navedeno ima i veoma sam srećna i počastvovana što imam pravog muškarca uz sebe koji me podržava u svakom smislu te reči. On zaista na mom putu ka uspehu stoji čvrsto iza mene i štiti me. On je moj pravi zaštitnik”, otkrila je pevačica.

Govorila je i o tome postoji li recept za idealan brak, budući da njen traje 13 godina.

„Naravno, ljubav je neophodna i ona je pokretač svega i, da se razumemo, na prvom je mestu. Nas dvoje nismo doneli odluku o nečemu vezano za naš brak, naš život ili nas same, bez da se ne konsultujemo jedno sa drugim. Prvo, to je poštovanje, a zatim smatram da o meni niko bolje neće doneti sud do mog supruga i niko me neće bolje posavetovati, a isto tako i za njega. A niko mi neće iskrenije od njega reći šta misli. Mislim da je, kod mene se bar tako pokazalo, brak skladan, normalan u svetu nemorala i razvoda samo zato što se volimo i neizmerno poštujemo i što su nam bitne vrednosti koje možda danas i nisu toliko popularne među omladinom i javnim svetom.”

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram