Neverovatna povezanost srpske i britanske kraljevske porodice: Karađorđevići zauzimaju 91. mesto na listi naslednika krune

NJKV prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prestolonaslednik Aleksandar kralja Čarlsa naziva rođakom.

Kada prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević kaže da je kralj Čarls III njegov rođak, tu pre svega misli na povezanost dve kraljevske porodice i dinastije plave krvi Karađorđevića i Vindzora, preko familije princa Filipa, ali i kumovskih veza sa kraljicom Elizabetom II.

Rodbinske veze Karađorđevića sa vojvodom od Edinburga potiču od vremena kada se Margarita od Badena, ćerka druge sestre princa Fillipa udala 1957. godine za princa Tomislava Karađorđevića.

Upoznali su se dok je kraljević Tomislav sa braćom Andrejom i Petrom živeo sa majkom kraljicom Marijom Karađorđević u egzilu u Londonu.

Porodične veze Karađorđevića sa vojvodom od Edinburga ojačane su kada se princeza Kristina Margareta von Hesen Kasel, ćerka Filipove najmlađe sestre se udala 1956. godine za princa Andreja Karađorđevića.

Dakle, sinovi kralja Aleksandra Karađorđevića, prinčevi Tomislav i Andrej bili su zetovi britanskog princa Filipa, vojvode od Edinburga i supruga kraljice Elizabete Druge.

Međutim porodica poslednjih srpskih kraljeva Karađorđevića je u višestrukim rođačkim vezama i sa kraljicom Elizabetom Drugom i kraljevskom podoricom Vindzor.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Početak ove rođačke povezanosti srpske i britanske krune je bio ženidba kralja Aleksandra Karađorđevića 1922. godine rumunskom princezom Marijom von Hohenzollern-Sigmaringen.

Njena majka rumunska kraljica Marija bila je princeza od Velike Britanije i Irske, sinovica engleskog kralja Edvarda Sedmog i unuka britanske kraljice Viktorije. Njen deda po majci bio je Alfred, vojvoda od Edinburga, drugi sin kraljice Viktorije. To je bila najdirektnija i najsnažnija porodična veza srpske dinastije Karađorđevića i britanske dinastije Vindzor.

Kada su kralj Aleksandar Prvi Karađorđević i kraljica Marija Karađorđević u Beogradu 1923. godine rodili budućeg kralja Petra Drugog Karađorđević, njegov kum na krštenju bio je britanski kralj Džordž Šesti.

Foto: MS / Teresa / Profimedia

„Kralj Džorž je bio i moj kum na krštenju. Njegova ćereka sadašnja kraljica Elizabeta Druga je moja kuma. U vreme kada me 1945. godine krstio patrijarh Gavrilo u Vestminsterskoj opatiji, Elizabeta je bila princeza. A njen suprug Vojvoda od Edinburga, bio je stric, blizak rođak moje majke Aleksandre, ćerke grčkog kralja Aleksandra i kraljica od Jugoslavije“, otkrio je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević svoje duboke veze sa Vindzorima za portal lopusina.com.

Prestplonaslednik je bio prisutan na venčanju britanskog princa Vilijama i Kejt Midlton, 2011. godine. Kada su princ Čarls i Kamila Parker posetili Beograd 2016. godine, Aleksandar je bio njihov domaćin. Interesantno je da su Karađorđevići, kao potomci kraljice Viktorije, pretendenti na britanski presto i zauzimaju 91. mesto na listi naslednika krune.

Juče je prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom prisustvovao krunisanju kralja Čarlsa.

Kralj Čarls je krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, a ceremoniju krunisanja vodio je kenterberijski nadbiskup, prenosi citymagazine.

***

Bonus video: Da li je Megan s namerom zaklonjena svećom u TV prenosu