Nepriznata princeza Karađorđević, kobna zavodnica i čuvarka najveće srpske tajne

karađorđevići
Foto: Steve Markeson / News Licensing / Profimedia, Printsscreen/Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal

Čuvarka tajni Karađorđevića.

Od Milice Anđelković iz Vrnjačke Banje do princeze Eve Marije Karađorđević – to je priča o Mici Lou, fatalnoj ženi dinastije Karađorđević. Životni put bliske prijateljice poslednjeg jugoslovenskog kralja, koja se posle njegove smrti udala za njegovog najmlađeg brata, ide preko američkog doktora Frenka Loua, desetine uticajnih američkih biznismena i političara, i dvojice braće Karađorđevića.

Eva Marija Karađorđević rođena je u Vrnjačkoj Banji 26. avgusta 1926. Bila je treća supruga i udovica princa Andreja Karađorđevića.

Emigrirala je u SAD kao devojka i udala se za doktora Frenka Loua, sa kojim je imala dvoje dece. I sin i ćerka, a i njeni unuci su lekari. Sa američkim imenom Mici Lou ušla je u visoko društvo. Družila se sa američkim biznismenima, političarima, čak i sa predsednicima. Postala ja bliska prijateljica Kralja Petra II.

Naime, kada je kralj Petar II od 1954. godine počeo da dolazi u Ameriku, upoznao je bračni par Lou. Oni su se nametnuli kao njegovi dobročinitelji, a vremenom je Mici postala njegova “intimna prijateljica”. Sve je otišlo dotle da je uoči smrti kralj bez zemlje baš Mici Lou ovlastio za sprovođenje njegovog testamenta. Tako je ova žena postala ugaoni kamen svih podela u jednoj dinastiji i srpskoj američkoj emigraciji, piše Nedeljnik. A onda je u porodične probleme zašla još dublje. Posle kraljeve smrti zbližila se sa najmlađim kraljevićem Andrejom i otud titula – koju među Karađorđevićima niko ne priznaje – princeza Eva Marija. Za jugoslovenskog princa Andreja Karađorđevića, mlađeg sina kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije, udala se 1974. Nisu imali dece.

Zanimljivo je da je Mici dala intervju u svom domu u Palm Springsu 2003. godine Miri Adanji Polak, ali plašila se da pokaže svoj lik, pa je prihvatila tada snimanje samo pod tim uslovom.

Ova čuvarka tajni Karađorđevića, kako kaže Mira Adanja Polak, imala je značajne dokumente, koji istoriju naše zemlje prikazuju na drugačiji način. Mnogi spisi vezani za kralja Petra Karađorđevića povereni su njoj i pohranjeni su u Americi.

Od trenutka kada su se upoznali, Mici Lou i kralj Petar vezali su se iskrenim i toplim prijateljstvom. Kako mu je zdravlje bilo na izmaku, sve je više bio upućen na nju kao bliskog prijatelja koji mu se u svakom pogledu našao u nevolji. Njihovo prijateljstvo trajalo je više od deset godina, do same kraljeve smrti. Potreseno je priznala da je kralj umro na njenim rukama.

„Moj muž Andrej bio je blizak sa kraljem Petrom. Bio je najmlađi i bio je vezan za Petra. Kada je Petar već bio teško bolestan, sa Andrejom je komunicirao preko mene i zato znam koliko je njihov odnos bio dobar i topao. Nisam bila fatalna. Uvek sam znala ko sam i šta sam i sve što bih rekla, stala sam iza toga. Nisam se dala zavesti, niti poći ili ići putem koji nije bio moj. Obračun sa mnom bio je, zapravo, obračun komunističkog režima sa Karađorđevićima“, kazala je u emisiji poznate autorke.

Foto: Printsscreen/Mira Adanja-Polak – zvaničan kanal

Kralj Petar Mici Lou u testamentu imenuje kao svog dobročinitelja i prijatelja duže od 15 godina, određuje je za izvršioca koji može da proda, iznajmi ili založi ukupnu imovinu ili delove zaostavštine, na javnoj ili privatnoj prodaji, ali u skladu sa zakonom. U testamentu joj kralj daje velika ovlašćenja.

Na pitanje da li poseduje kraljev testament odgovorila je:

“Mnogi misle da ja hoću nešto za sebe. Imam dovoljno, tuđe mi ne treba, ali ono što je moje to hoću, jer sa tim imam dalje planove.”

Pokojni kralj Aleksandar nije ostavio testament, a sud je odredio da su naslednici njegovi sinovi, prinčevi Petar, Tomislav i Andrej, i oni imovinu dele na tri jednaka dela. Kada je kralj Petar umro on jeste ostavio testament koji je potvrđen od svih američkih sudova kao pravosnažan i on je odredio da 75 odsto imovine ide njegovoj sada pokojnoj supruzi Aleksandri, a 25 odsto njegovom sinu, prestolonasledniku Aleksandru.

„Želim da vodim računa o tome šta je moje i da kontrolišem da se ništa ne iznosi ili rasprodaje, a šta ću ja sa njom uraditi, to je samo moja stvar“, odlučno mi je odgovorila.

Mici Lou je nasledila svog muža, kraljevića Andreja, a koga je upoznala na sahrani kralja Petra. Takođe je imala pravo i na jednu trećinu ostavštine kralja Aleksandra, kao Andrejeva udovica. To znači da je, po tumačenju nekih pravnika, Mici Lou na samom čelu naslednog niza sa možda čak 40 odsto celokupne imovine Karađorđevića.

„Američki sud verifikovao je testament pokojnog kralja Petra i testament mog pokojnog muža, princa Andreja, prema kome ja, princeza Eva Marija Karađorđević, imam pravo na trećinu imovine princa Andreja i trećinu dvorskog kompleksa“, bila je izričita.

Ostali Karađorđevići pak ne vole da govore ni da misle o njoj. U jednom intervjuu za Nedeljnik prestolonaslednik Aleksandar je na pomen Mici Lou ironično i uz kiseli osmeh dobacio: “Molim vas, ona je princeza Eva Marija.”

Mici Lou preminula je pre tri godine u Palm Springsu u 94. godini.

BONUS VIDEO: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram