Tragična princeza Karađorđević: Lepotica s najneobičnijim imenom u Srbiji

kleopatra karađorđević
Foto:Wikipedia

Knez Mihailo joj je posevetio čuvenu pesmu.

Čuvenu ljubavnu pesmu „Što se bore misli moje“ knez Mihailo Obrenović je napisao baš njoj – kneginji Kleopatri Karađorđević. Zato oni retki koji danas pominju zaboravljenu princezu ističu da je mogla da pomiri dve dinastije.

Priča kaže da se isprva verovalo da je knez Mihailo pesmu napisao svojoj bliskoj rođaci Katarini Konstantinović, u koju je bio zaljubljen, ali kojom nije smeo da se oženi da mu ne bi pao ugled u narodu, a i zato što mu je vera branila tu ženidbu. Međutim, 2003. godine je otkriven originalni dokument sa posvetom koji je knez Mihailo uputio za Kleopatri Karađorđević za njen 15. rođendan.

Kleopatra je bila jedno od desetoro dece kneza Aleksandra Karađorđevića, Karađorđevog sina, i kneginje Perside. Od te dece preživelo je šestoro, a ni ona nisu imala lak život. Naročito je tragična bila Kleopatrina sudbina.

Rođena je 1835. godine u Vlaškoj gde je porodica živela u to vreme. U Srbiju su došli oktobra 1839. kada je njen otac, Karađorđev sin, postao ađutant kneza Mihaila Obrenovića.

I tako se sedmogodišnja princeza Kleopatra našla na dvoru, okružena sjajem i glamurom, ali i u centru političkih dešavanja u tadašnjoj Srbiji.

Prva ljubav kneza Mihaila?

Vremenom ona je postala jedna od najučenijih žena tog doba u Srbiji. Savremenici su pričali da je bila veoma lepa, ali tiha i povučena.

Češki kompozitor i pijanista Alojz Kalauz, koji je tih godina boravio u Beogradu, za Kleopatrin 15. rođendan je komponovao pesmu “Što se bore misli moje” na reči koje je napisao knez Mihailo Obrenović, piše Istorijski zabavnik.

Sredinom pedesetih godina 19. veka numeru je ponovo komponovao Kornelije Stanković i ta pesma je za vreme druge vlade kneza Mihaila redovno izvođena na balovima u Beogradu.

O tome da li su između 12 godina starijeg kneza Mihaila i princeze Kleopatre postojale neke simpatije ili čak i ljubav koja bi mogla da zauvek pomiri dinastije Karađorđevića i Obrenovića – i danas se raspravlja. Ta tanka nit navodno je zamalo vezala dve porodice. Pesma je prvi put odšampana u Beču, na francuskom jeziku, piše 011info.com.

Ali to je bilo sve.

Mihailo, koji je u tom trenutku živeo kao izgnanik u Beču, oženio se Julijom Hunjadi, a Kleopatra je sa svojih 19 godina udata za Milana, sina političara Avrama Petronijevića.

U tom braku nije bila dugo srećna. Sumnja se da je Kleopatra imala tuberkulozu, ubrzo je pala u postelju i umrla nekoliko meseci kasnije u banji Glajhenberg u Štajerskoj, gde je bila na lečenju. Bio je 1. jul 1855. godine.

Sahranjena je u porodičnoj grobnici u Topoli, kasnije u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Imala je samo 20 godina.

BONUS VIDEO: Podcast Snaga uma i gošća Radmila Petrović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram