Srpske princeze iz senke o kojima se malo zna

Srpske princeze
Foto: Zoran Boldorac / Alamy / Alamy / Profimedia, Nils Jorgensen / Zuma Press / Profimedia, PASCAL LE SEGRETAIN / AFP / Profimedia

Jedna je deo pariskog džet-seta.

I dok o Danici i Ljubici Karađorđević skoro svakodnevno slušamo, porodično stablo srpske kraljevske porodice krije i princeze o kojima se manje zna.

Kristina Oksenberg

O Katarini Oksenberg su i strani i domaći mediji dosta pisali, ali o drugoj ćerki princeze Jelisavete Karađorđević ne slušamo često.

Kristina Oksenberg Karađorđević, rođena 1962. godine u Njujorku, ćerka je kneginje Jelisavete Karađorđević od Jugoslavije i Amerikanca Hauarda Oksenberga. Po rođenju je državljanka SAD. Početkom šezdesetih godina preselila se u London, kad joj se majka udala za Britanca.

Kristina je pohađala čak 14 škola širom Engleske, kao i škole u Madridu, Njujorku i Koloradu. Posle burnih socioloških eksperimenata u nekoliko obrazovnih sistema, odlučila je da ne ide na studije. Vratila se u rodni Njujork, gde je redovno odlazila u čuvenu diskoteku „Studio 54“.

Tokom narednih tridesetak godina Kristina Oksenberg Karađorđević objavila je nekoliko knjiga, dva puta se udala i razvela, vodila firmu za izradu vrhunske trikotaže i s nastankom interneta počela da objavljuje nedeljni blog. Od 2010. godine usredsredila se samo na pisanje.

Foto: Nils Jorgensen / Zuma Press / Profimedia

Pošto je živela u gotovo svakoj američkoj saveznoj državi i u nekoliko zemalja sveta, uključujući i pet godina u planinama južne Kolumbije, dom je najzad našla u Ki Vestu, najprijatnijem tropskom gradu kontinentalnih Sjedinjenih Američkih Država. Tu je živela četiri godine.

U julu 2014. Kristina je prvi put došla u Srbiju za koju se dosta zainteresovala. Potom je poželela da i u knjizi iznese svoja nova iskustva. Posetila je porodičnu grobnicu na Oplencu nakon čega je kazala: „Prvu polovinu života provela sam istražujući svoju američku stranu. Sada, na polovini svoga veka, odlučila sam da ostatak života provedem proučavajući majčinu stranu, srpsku stranu. Tako ću, valjda, zaokružiti sve.“

Helena od Jugoslavije

Helena od Jugoslavije, unuka kneza Pavla Karađorđevića, deo je pariskog džet-seta. Ona je pritom prodrmala francusku političku scenu kada je svog supruga Tijerija Gobera optužila za trgovinu oružjem. Njima dvoma je inače bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi kum i blizak Tijerijev saradnik.

Foto: PASCAL LE SEGRETAIN / AFP / Profimedia

Helena je 90-ih šetala modnim pistama zajedno s top-modelima kao što su Karen Malder i Karla Bruni.

Godinama je važila za jednu od najbolje obučenih žena u Parizu, a redovno je viđena na tamošnjoj nedelji mode. Druži se sa ćerkom čuvene kreatorke Karoline Herere.

Helena je inače zajedno s Karlom Bruni Sarkozi pristala da francuskim novinarima podeli kakav je bio njen život sa čovekom kome su biznis, moć i politika predstavljali sve.

Zbog disleksije od koje boluje, Helena nije mogla da završi visoke škole, pa je njen bivši suprug to iskoristio i tokom braka joj se neprestano rugao i omaložavao je. Od njega se rastala posle pet godina. Poslednja je saznala i da ju je prevario.

Zbog čitavog skandala sa aferom s oružjem Helenu je odbacila i ćerka Milena, pored koje ima još dvoje dece.

Danas Helena pokušava da se oporavi od cele afere, ima mnogo manje novca nego nekada, ali tvrdi da je mnogo srećnija – uz novog supruga.

Grofice Sunce i Mesec

Grofice neobičnih imena su srpskim prinčevima Filipu, Petru i Aleksandru sestre po majci.

Naime, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je tri sina dobio u braku sa Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, princezom od Brazila i Portugalije. Ona je bila prva supruga srpskog prestolonaslednika.

Karađorđević i Marija da Glorija su se venčali 1972. godine u mestu Viljamanrike de la Kondesa u Španiji, a brak su okončali 1983. godine.

Foto: Zoran Boldorac / Alamy / Alamy / Profimedia

Dve godine nakon razvoda, Marija se opet udala. Njen drugi muž je Don Ignacio de Medina i Fernandez de Kordoba, 19. vojvoda od Segorbe, 20. grof od Rivadavije, po zanimanju arhitekta i potomak dinastije Medinaseli.

U tom braku Marija ima dve ćerke, koje su po majci sestre srpskim prinčevima.

Prva je Marija Sol de la Blanka de Medina i Orlean–Bragnasa, 54. grofica od Ampurijasa, rođena 1986, a druga je Ana Luna de Medina i Orlean–Bragnasa, 17. grofica od Rikle, rođena 1988.

Grofice, koje su rođene u Njujorku, a žive u Andaluziji u Španiji, zapravo imaju imena zanimljivih značenja – Sunce i Mesec.
Priča kaže da im je majka dala ta imena inspirisana jednim romanom Viktora Igoa.

Inače, kada su se u oktobru 2017. venčavali princeza Danica i princ Filip, obe sestre su bile na svadbi.

One su takođe posetile Beograd i ranije, povodom porodičnih svečanosti.

Princeza Lavinija

Princeza Lavinija je sestra od strica Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra.

Princeza Lavinija-Mari Karađorđević je ćerka princa Andreja od Jugoslavije i princeze Kire od Lajningena. Rođena je u Londonu, a kao mlada preselila se sa porodicom u Portugaliju, gde su ostali skoro 10 godina pre nego što su se vratili u Veliku Britaniju. Laviniju je oduvek vodila strast za književnošću i porodičnom istorijom i pričama koje su joj pričali majka i otac, te je razvila duboku želju da te priče podeli sa drugima.

Dok je bila u Portugaliji, okružena novim iskustvima, Lavinija je zavolela putovanja i kuvanje, te nastavila da proučava kuhinje raznih zemalja. Ona je suosnivačica Fondacije za pomoć majci i detetu, koja pomaže porodicama u ratom razorenim područjima.

Lavinija je u decembru 1987. dobila ćerku sa Rojem Reksfordom Finimorom, s kojim se nikad nije venčala. Dete je par godina kasnije usvojio njen suprug Erastos Dimitrios Sidiropulos, s kojim je dobila sina. Ali ni ta ljubav nije potrajala, pa se Lavinija razvela u junu 1993. Zatim se udala za Ostina Pričar-Levija u oktobru 1998, s kojim je takođe dobila sina. Ostin je preminuo 2017. od srčanog udara.

Nakon toga ona je nastavila da živi u Londonu sa svoje troje dece i dva psa.

BONUS VIDEO: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram