Grofice Sunce i Mesec: Nepoznate sestre srpskih prinčeva Karađorđević

karađorđević
Foto: Zoran Boldorac / Alamy / Alamy / Profimedia

One su prinčevima sestre po majci.

Srpski prinčevi odnedavno su u centru pažnje budući da je prestolonaslednik Petar Karađorđević abdicirao u koristi princa Filipa. Filip ima i brata blizanca Aleksandra, ali retko ko zna da srpski prinčevi imaju i dve polusestre.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je tri sina dobio u braku sa Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, princezom od Brazila i Portugalije, koja je i vojvotkinja od Segorbe i grofica od Rivadavije. Ona je bila prva supruga srpskog prestolonaslednika.

Karađorđević i Marija da Glorija su se venčali 1972. godine u mestu Viljamanrike de la Kondesa u Španiji, a brak su okončali 1983. godine.

Foto: Zoran Boldorac / Alamy / Alamy / Profimedia

Dve godine nakon razvoda, Marija se opet udala. Njen drugi muž je Don Ignacio de Medina i Fernandez de Kordoba, 19. vojvoda od Segorbe, 20. grof od Rivadavije, po zanimanju arhitekta i potomak dinastije Medinaseli.

U tom braku Marija ima dve ćerke, koje su po majci sestre srpskim prinčevima.

Prva je Marija Sol de la Blanka de Medina i Orlean–Bragnasa, 54. grofica od Ampurijasa, rođena 1986, a druga je Ana Luna de Medina i Orlean–Bragnasa, 17. grofica od Rikle, rođena 1988.

Grofice, koje su rođene u Njujorku, a žive u Andaluziji u Španiji, zapravo imaju imena zanimljivih značenja – Sunce i Mesec.

Priča kaže da im je majka dala ta imena inspirisana jednim romanom Viktora Igoa.

Inače, kada su se u oktobru 2017. venčavali princeza Danica i princ Filip, obe sestre su bile na svadbi.

One su takođe posetile Beograd i ranije, povodom porodičnih svečanosti.

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram