Sve o kumstvu Karađorđevića i moćne buduće švedske kraljice

karađorđević švedska
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ko je ledi Viktorija?

Princ Filip Karađorđević nedavno je u intervjuu za Danas, između ostalog, naveo kako ima dobre odnose sa mnogim drugim članovima kraljevskih porodica širom sveta, a posebno sa prestolonaslednicom Viktorijom, budućom švedskom kraljicom.

Venčanje princa Filipa i Danice Karađorđević Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Otuda pitanje ko je ona.

Viktorija Ingrid Alis Dezire najstarija je ćerka kralja Karla XVI Gustafa i kraljice Silvije od Švedske i naslednica švedskog prestola.

U domaćoj javnosti princeza Viktorija je najveću pažnju privukla kada se saznalo da će baš ona biti kuma mlade Danice Marinković na venčanju sa Filipom Karađorđevićem 2017. godine.

Venčanje princa Filipa i Danice Karađorđević Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Viktorija je tada sve oduševila nežnom, romantičnom lepršavom haljinom dostojnom prave princeze iz bajke.

lejdi Viktorija Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pričalo se tada i da je na prijemu u Belom dvoru, koji je organizovan posle crkvenog venčanja, priređena tačka folklora, a švedskoj princezi se jako dopalo ono što je imala prilike da vidi i čuje.

Zanimljivo je da je Viktorija postala princeza prestolonaslednica 1. januara 1980, nakon što je promenjen zakon koji je nalagao da presto mora naslediti najstariji muški potomak. Po novom zakonu presto nasleđuje najstariji potomak monarha bez obzira na pol. Viktorija je tako preuzela titulu prestolonaslednice Švedske od svog mlađeg brata Karla Filipa i pride dobila i titulu vojvotkinje od Vestergotlanda.

Najzanimljivije kod princeze Viktorije je, bez sumnje, njen ljubavni život. Ona je uzburkala švedsku, ali i svetsku javnost kada se saznalo da je njen izabranik običan momak sa sela. Princezin otac kralj Karl XVI Gustaf otvoreno se protivio njihovoj vezi zbog toga što je Danijel običan momak poreklom iz jednog sela u centralnoj Švedskoj. Međutim, Viktoriju to nije zanimalo.

On joj je rpitom bio lični trener i najveća podrška u životu pošto joj je pomogao da se izbori sa anoreksijom. Švedska javnost je bila uverena da veza neće potrajati, pre svega zbog protivljenja njenog oca, ali su se uprkos svim pretpostavkama njih dvoje venčali u junu 2010. Na kraju ga je kralj prihvatio, što je u Švedskoj proglašeno trijumfom ljubavi nad konvencijama.

Njihovom venčanju, koje je u medijima bilo opisivano kao najveće evropsko kraljevsko venčanje još od venčanja princa od Velsa i ledi Dajane Spenser, prisustvovalo je više od hiljadu gostiju, a Srbiju su predstavljali princ prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina.

Inače, princ Filip je u intervjuu za Danas govorio o odnosima sa drugim kraljevskim kućama.

„Lično moji odnosi sa britanskom kraljevskom porodicom su hladni. Moj otac ima daleko bliže i prisnije odnose sa njima budući da mu je pokojna kraljica Elizabeta bila kuma, a da je sa sadašnjim kraljem Čarlsom Trećim išao u školu. S druge strane, imam odlične odnose sa Kraljevskom kućom Španije, sa kojom je moja majka u bliskim rođačkim odnosima. Kralj Felipe je bratanac mojoj majci“, kazao je Filip, nadovezavši se na bliske odnose i kumstvo sa budućom švedskom kraljicom.

***

BONUS VIDEO: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram