Ko je majka Filipa Karađorđevića – koju njegov otac nije želeo da primi na dvor

Princ Filip Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je bila prva supruga Aleksandra II Karađoređevića.

Princ Filip Karađorđević i njegova supruga Danica nedavno su u Srbiji ugostili njegovu majku, princezu Mariju da Gloriju od Orleana i Braganse.

Ona je žena plave krvi i prva supruga Filipovog oca, prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića. Dok je boravila u Srbiji, doživela je neprijatnost od bivšeg supruga, otkrio je njen sin Filip.

„Mami je bilo važno da zajedno sa Danicom, Stefanom i sa mnom ode na dvor i poseti mog oca, kako bismo svi proveli prijatno popodne. Međutim, on nas nije primio. To je za nju bilo potpuno neočekivano i stvorilo je veliku neprijatnost, pa i razočaranje. Nije uspela da spoji mog oca, prestolonaslednika Aleksandra, sa unukom, koga nije video skoro tri godine, a na njegovom rođenju je zaplakao“, rekao je za Hello.

Njegova majka, Marija da Glorija, princeza je od Brazila i Portugalije, vojvotkinja od Segorbe, grofica od Rivadavije, bivša princeza od Jugoslavije. Majka je srpskih prinčeva Petra, Filipa i Aleksandra.

Udala se za srpskog prestolonaslednika 1972. godine u mestu Viljamanrike de la Kondesa u Španiji. Međutim, braku je došao kraj 1983. godine, kada su se razveli. Marija se ponovo udala dve godine kasnije, za vojvodu od Segorbe. Tada se i Aleksandar oženio Katarinom Batis.

Marija iz drugog braka ima dve ćerke, a živi u Andaluziji.

Princ Filip je otvoreno govorio koliko mu je odvojenost od majke teško pala nakon razvoda roditelja.

„Naša majka, princeza Marija de Glorija od Orleana i Braganse nas je vodila u vrtić, jer smo kao vrlo mali, posle razvoda roditelja, nekoliko godina živeli u Sevilji. Odlučeno je potom da se preselimo u London, gde smo bili sa ocem i maćehom. Ali smo za raspuste išli u Španiju i jedva čekali da vidimo majku. Da, u Londonu su nas otac i maćeha vodili u školu, ali išli smo u internat, pa na fakultet i brzo postali nezavisni. Moja maćeha je druga žena mog oca i to je to. A mi smo vrlo vezani za majku. Selidba iz Španije u London nije nam bila laka i zato smo sva trojica vrlo bliski i uvek tu jedan za drugoga“, rekao je princ za Kurir.

Takođe, nije krio da su njegovi odnosi s maćehom jako loši.

„S maćehom ne govorim, svako živi svoj život. – Imali smo neke interne konflikte, koji su i generacijsko pitanje, ali želim da to ostane privatna stvar. Porodice nigde nisu idealne. Tačno je da otac nikad nije bez maćehe u blizini i da je njeno prisustvo obavezno u svakoj situaciji. Ali otac je glava porodice“, rekao je ranije princ Filip za srpske medije.

***

BONUS VIDEO: Kako izgleda buket od 500 evra, Kraljevski aranžman u studiju Probudi se

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram