Najbolje obučena žena šeika ima sedmoro dece i šest doktorata

Foto: APAimages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najuticajnija žena arapskog sveta.

Jedna od najuspešniji žena sveta jeste svakako Moza bin Naser, žena šeika Hamada Halifa Al Tanija, nekadašnjeg katarskog emira.

Moza je žena zadivljujuće lepote, raskošnog modnog stila, zavidnog obrazovanja i neko ko je uradio mnogo za dame u arapskom svetu.

Udala se sa 18 godina, dok je studirala na Katarskom univerzitetu, na kome je kasnije diplomirala sociologiju. Postavši šeikova druga žena, ujedno je postala i prva dama Katara. Primetićete da je i dalje savršene figure, iako mu je rodila sedmoro dece, pet sinova i dve ćerke.

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Nalik glumici na prvi pogled, ustvari je veoma cenjena figura svoje nacije, naročito što se tiče političkog i socijalnog angažovanja i snažan primer emancipacije žena, u sredini u kojoj je to vekovima onemogućavano.

Foto: VILLARD/STEVENS/CHESNOT / Sipa Press / Profimedia

No, širokim narodnim masama je pored njenog humantiranog i društveno korisnog rada, zanimljiva i sama Mozina pojava. Neto vrednost ove 63-godišnjakinje procenjuje se na više od 15 miliona dolara, a njen život na visokoj nozi i očigledna strast prema visokoj modi nisu prošli nezapaženo.

Foto: Dwayne Hicks/AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Voli zapadne dizajnere, pa ćete je često videti u cipelama Christian Louboutin i kreacijama Jean Paul Gaultier, što ju je situiralo među najbolje odevene žene sveta, odabrane od strane časopisa Vanity Fair.

Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njen zaštitni znak su turbani i dugačke haljine koje, shodno tradiciji, ne otkrivaju ništa, ali su veoma stilizovane, jarkih boja i istaknutog struka. Tamna šminka i Cartier nakit su na njoj uvek prisutni, a ljubitelj je i rukavica, tašni, kaiševa i nezaobilaznih Hepburn naočara za sunce.

Foto: Eric Feferberg / AFP / Profimedia

Forbes ju je proglasio jednom od najmoćnijih žena na planeti, na listi od 100 žena ona se nalazi na 74. mestu, a njeno bogatstvo je, čini se, nepresušno – poznato je da poseduje ogroman broj luksuznih automobila, vila, a novčana moć joj se procenjuje na 7.9 biliona dolara.

Od žene, koja je skriveno pomagala raznim organizacijama, sada je jedna od onih koja svoju poruku prenosi liderima država sveta. Kombinujući izuzetnu lepotu sa intelektualnošću, obezbedila je sebi mesto u krugu najuticajnihih ljudi sveta čime je postala najbolji ambasador svoje zemlje.

Foto: FA / The Photo One / Profimedia

Moza je diplomirala sociologiju, a magistrirala javnu politiku u islamu. Pored toga je  dobila još šest počasnih doktorata sa nekih od najprestižnijih svetskih univerziteta.

Među brojnim priznanjima koje je dobila tokom dugogodišnjeg javnog rada izdvaja Karnegijevu medalju za filantropiju i prestižnu nagradu za doprinos unapređenju međunarodnih odnosa.

Foto: FA / The Photo One / Profimedia

Veliki je borac za prava žena, kao i osnivačica Al Džezira televizijskog kanala za decu. Broji prestižne angažmane, od predsednice Arapske demokratske fondacije do aktiviste UNESKO-a. Isto tako je osnivač poznate organizacije Silatek, pružajući podršku svakoj mladoj osobi pri zaposlenju.

Ona je druga od tri šeikove supruge, ali je vremenom postala ona koja ima najviše uticaja na svog muža. Moza je postala prva žena jednog emira koja je bila uključena u političke, društvene i međunarodne aspekte katarske vlade.

U periodu od od 1978. do 1991. rodila sedmoro dece, petoro sinova i dve ćerke, a oca je na tronu Katara nasledio jedan od sinova koje je dobio sa njom. Tamim bin Hamad Al Tani.

***

Bonus video: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram