Šesta supruga moćnog šeika pobegla u strahu za svoj život

Šeik i princeza haja
Šeik i princeza Haja, Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Celi svet bio je dirnut sudbinom princeze Latife, ćerke vladara Dubaija, Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, koja je na svaki način pokušala pobeći iz svog zlatnog kaveza, ali njen pokušaj nije uspeo kad su je očevi ljudi pronašli na jahti u Indijskom okeanu, a da nije dobrovoljno pošla s njima pokazali su i njeni krikovi. Nešto bolje u životu je prošla princeza Haja Bint al-Husain, bivša supruga Latifinog oca.

„Ubijte me ovdje, ustrelite me! Samo me nemojte vraćati nazad, vrištala je kada su ju zarobili”, rekla je tada Latifa.

Iako je vlada Dubaija, koja je prema pisanju stranih medija princezu pronašla uz pomoć FBI-ja, tvrdila da je princeza bila oteta i da su je oni spasili i doveli kući. Međutim te je tvrdnje porekao video koji je Latifa uspela da snimi u zatočeništvu.

„Taoc sam. Ova vila je pretvorena u zatvor. Ne mogu ni izaći iz nje na svež vazduh. Svaki dan sam zabrinuta za svoju sigurnost i život”, ispričala je princeza Dubaija u videu koji je snimila mobilnim koji je uspela prokrijumčariti.

Njen rođak Markus Esabri, koji živi u Engleskoj, rekao je u februaru ove godine za BBC da je prestala slati snimke pre šest meseci te da otada nije čuo ni reč od Šeike.

Nešto bolje u životu je prošla princeza Haja Bint al-Husain, bivša supruga Latifinog oca, koja je uspela pobeći na zapad, ali prošla je zaista teške prepreke da se konačno domogne slobode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Couturier (@royalcouturier)

Haja je kćerka pokojnog kralja Jordana, Huseina i polusestra trenutnog kralja Abdulaha II. 2004. postala je šesta supruga šeika Muhameda bin Rašid Al Maktouma, jednog od najmoćnijih muškaraca arapskog sveta. Njen, sad već bivši suprug, potpredsednik je Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsednik vlade. Takođe je i ministar odbrane, te se nalazi na čelu Emirata Dubaija (jednog od sedam emirata koji čine UAE).

Njihov brak potrajao je sve dok 2019. kad je Haja pobegla od supruga, te zatražila i dobila azil u Nemačkoj. Njen je beg privukao medijsku pažnju, kao i sudska bitka s bivšim suprugom oko njihovo dvoje dece, princeze Jalile (rođene 2007.) i princa Zahjeda (2012.)

Inače, za 24 godine starijeg šeika se udala kad joj je bilo 30 godina, a u javnosti se smatralo da imaju skladan brak. Haja ga je često i sama hvalila, te govorila kako je odličan otac, ali onda je usledio mučan razvod, pun preokreta, koji su britanski mediji nazvali „najpoznatijim kraljevskim raskidom nakon Čarlsa i Dajane“.

Haja nije bila tipična arapska žena, te je i sama priznala da je imala puno slobode. Redovno je putovala, s njim se često pojavljivala u javnosti, bila aktivna na društvenim mrežama, a pre braka sa šeikom, Haja se takmičila na Olimpijskim igrama u preponskom jahanju 2000. godine u Australiji, te je od 2007. članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

Supruga je napustila 2019. muža, nekoliko meseci nakon što je njegova kćerka, princeza Latifa prisilno vraćena kući i zatočena, te potražila azil u Nemačkoj, zemlji koja je slabo politički povezana s Emiratima. Nedugo nakon toga, ne otkrivajući svoje razloge, otišla je u Veliku Britaniju u kojoj i danas živi. Tvrdila je da „strahuje za svoj život“, a postojale su glasine o tome da je imala aferu sa svojim telohraniteljem. Sa sobom je povela svoje dvoje dece, a usledila je žestoka sudska bitka za starateljstvo.

Na sudu je ispričala da se bojala za sigurnost svoje porodice, te da je u dva navrata na svom krevetu našla pištolj. Njen je advokat tvrdio da je šeik iskoristio svoju moć kako bi joj pretio, zastrašivao je, loše tretirao i ugnjetavao je, a sudac na Londonskom porodičnom sudu gde se pravna bitka vodila presudio je u njenu korist.

Haja trenutno živi u Londonu, nedaleko od doma princa Viijama i Kejt Middleton. Jordanska ambasada u oktobru 2019. proglasila ju je diplomatkinjom, te joj tako osigurala diplomatski imunitet i zaštitu, kao i pravo da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram